vrijdag 6 augustus 2010

Concurrentie

Bent u vanochtend toevallig in de gelegenheid geweest om naar het RTL7 business journaal te kijken of naar BNR te luisteren? Mijn gewaardeerde collega Bob Maas van VEH stond journaille daar te woord, inzake de hypotheekrente hoogte. Gisteren bepaalde de Europese Bank, Trichet, dat de rente op 1% blijft. Dat is laag, dat blijft laag. De recessie is nog niet over, dus stimulering kan nooit kwaad.
Hypotheekrente
Maar uiteraard beschikken u en ik niet over dit soort rentepercentages, dit zijn de interbancaire of zelfs de interstatelijke rentes. Als wij een hypotheek nodig hebben, zitten we toch als snel tussen de 4 ½ en 6 ½ procenten te betalen, dat gaat dus vijf tot zes keer over de kop. En VEH concludeerde twee zaken. Bob noemde dat er wel zeer grote winsten waren gemaakt door banken da afgelopen kwartalen. En de onderlinge prijsverschillen?
Concurrentie
De vraag is dus in hoeverre er onderlinge concurrentie is tussen de geldverstrekkers onderling. Uiteraard is voorzichtig laveren door VEH hier noodzakelijk, wie eist bewijst, dus als je iets claimt moet je het wel hard kunnen maken. Dus harde uitspraken op dit glibberige pad hoorde ik niet, maar het is wel moedig om dit ter sprake te brengen.Uiteraard reageerde de NVB dat het allemaal wel meeviel, wat kunnen ze anders?
Toetreders
De journalist ging met name in op de toetreding door buitenlandse aanbieders. Immers, in het buitenland is de onderlinge concurrentie tussen geldverstrekkers moordend, terwijl het in Nederland een kabbelend beekje is. Nou zijn er natuurlijk toetreders geweest, maar sinds een jaar of 1 ½ hebben die allemaal de koffer gepakt en zijn terug naar huis gegaan. Door de crisis wordt er zo weinig verkocht, dat hier blijven niet langer nut heeft.
Makelaars
De VEH doet in deze wat ze moet doen, een onderwerp bespreekbaar maken, teneinde de belangen van haar leden te behartigen. Ik ben benieuwd of dit opgepakt wordt. Dat een nog lagere hypotheek goed is voor consumenten onderschrijf ik van harte. Maar of een lagere hypotheekrente de mobiliteit van consumenten verandert? Het zal een extra duwtje zijn, maar of het bepalend is? Daar ben ik nog niet helemaal van overtuigt. Maar alle kleine beetjes helpen. Makelaars en taxateurs zullen blij zijn als de markt weer op gang komt. Net als consumenten!
TGIF,

Ed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten