maandag 16 augustus 2010

Polderen

Ik zie links en rechts belangengroepen brieven aan het aankomende, of nimmer gevormde, kabinet sturen, dan wel aan de formateurs. De TNT of Sandd jongens en meisjes lopen wat af. Ik weet niet of dit nou allemaal plichtmatige kunstjes voor de bühne zijn, of dat dit echt wat toevoegt.
Post
De dames en heren politici zijn met name bezig met hoofdlijnen structuren, waarbij PR op dit moment volgens mij toch echt het centrale issue is. Hoe kan de drol zo verpakt worden dat het uiteindelijk een heerlijk gebakje lijkt. Hoewel ik in mijn werkzame leven bijna tien jaar in de VS heb mogen doorbrengen, kan ik nog steeds niet uitleggen aan mijn oud collega’s daar wat ‘polderen’ en ‘gedogen’ nu echt betekend en hoe zich dat verhoud tot politieke standpunten. Duidelijkheid troef en aan draaikonterij heeft men daar een bloedhekel.
Oproep
Zo zie ik ook de oproep om te komen tot een “Stichting voor het wonen”. De collega’s van de VEH hebben dit initiatief genomen. Ik ben hierin een zwevende kiezer. Ik kan nog moeilijk duiden wat een extra overlegstructuur gaat toevoegen. Alle betrokken partijen, all parties concerned, hebben hun belangen in deze. De bouwers, de ontwikkelaars, de huurders, de gemeenten, de makelaars, de eigenaren, iedereen heeft een eigen belang.
Positief
Let wel, elk initiatief op dit moment wat de impasse op de markt doorbreekt wordt door ons omarmd. Elk gouden ei wat gelegd wordt dat de meute weer in beweging brengt wordt toegejuicht. Maar komt de oplossing uit een overlegstructuur waarin uiteindelijk weer gekozen zal moeten worden voor de gulden middenweg? Waar de kalkoen mag meepraten over het kerstdiner? Als wij welkom zijn schuiven we aan en zullen we een positieve bijdrage leveren. Maar “the middle of the road” leidt alleen maar tot files, gedogen en polderen is misschien wel erg 2009.

Ed

1 opmerking:

  1. Het initiatief van Jan Kees de Jager om (juridisch) het termijn voor de president van de Nederlandse Bank in te korten is een eerste zet om "het vertrouwen" in de financiële sector nieuw leven in te blazen.
    Want de krediet crisis is een ontregeling van het vertrouwen.
    Nu nog een goede ploeg van goede ministers / managers en de tour kan van start gaan.
    Want Nederland is een mooi land met goede producten, waarbij ook gouden eieren zijn te vinden!

    BeantwoordenVerwijderen