woensdag 25 augustus 2010

Stagnatie doorbreken?

Er woeden op dit moment, in meerdere gremia op het Internet, discussies over de wijze waarop de woningmarkt weer in beweging kan worden gebracht. Opvallend hierbij is dat de meeste mensen in een bekende reflex schieten: prijsverlaging. Woningen zouden te duur geprijsd zijn, waardoor de stagnatie ontstaat. Dat is een reactie die vaak voorkomt, met name vanuit verkopende kant. Prijsverlaging zou het panacee voor alle problemen zijn, de Haarlemmerolie voor de woningmarkt.
Kweenie
Ik heb daar zo mijn twijfels bij. Onze woningmarkt is gebaseerd op drie pijlers: betaalbaarheid, beschikbaarheid en bereidheid tot aan & verkoop. In principe is er qua de eerste twee, de afgelopen maanden tot twee jaar niets veranderd, integendeel. Er staan meer woningen te koop en de prijzen zijn licht gedaald. Het zit hem dus in het laatste. De mobiliteit is vastgelopen op basis van onzekerheid en angst. Waren volgens Freud seks & agressie de belangrijkste drijfveren voor den mensch, tegenwoordig worden fear & gread als belangrijkste gezien. Angst en Hebzucht.En momenteel wint fear het van gread, dus vandaar de stilstand.
Maanden
In principe een kwestie van tijd, komt allemaal wel weer goed, het duurt alleen wat lang. In de voornoemde discussies zag ik vorige week echter wel een goede gedachtengang voorbij komen. De woningmarkt zou gediend zijn met meer turn-key oplossingen. Kijk, dat is nou ‘out of the box’ denken, die heeft me tot nadenken gezet.
Kikkerlandje
In Nederland nemen veel consumenten nog steeds een vreemde houding aan bij verkoop van een woning. Er wordt niet meer in geïnvesteerd, want ik ga er toch weg. Dom dom dom. Ik weet nog in de tijd dat ik in de VS mocht rondlopen, dat je zo kon zien wie er een andere baan in een andere staat had. De mensen die totaal onverwacht het huis gingen opknappen. Die gaan verhuizen dacht je dan, alles moet er weer pico bello uitzien. De binnenkant, de buitenkant, de tuin, alles kreeg weer een boen en poetsbeurt om zo het huis zo aantrekkelijk mogelijk te maken.
Turn key
En dat is natuurlijk ook zo bij turn key oplossingen. Kijk eens naar een vakantiewoning. Niet alleen in de BV Nederland, nee ook in het buitenland. Daarin gaat men wel erg ver, door volledig gemeubileerd op te leveren. Maar als je een woning koopt waarvan je zeker weet dat alles net een grote beurt heeft gehad. Zou dat helpen in de besluitvorming? Ik denk het wel. Komt weer de fear & gread dimensie om de hoek kijken. Als je zeker weet dat je de eerste maanden c.q. jaren geen omkijken hebt, lees geen extra kosten, dan neem je makkelijker een besluit. Turn-key in de woningmarkt, wie weet een oplossing?

Ed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten