vrijdag 24 september 2010

Hypotheekfraude

Lectori Salutem,
Vandaag mocht ik aanwezig zijn bij de studiedag inzake de aanpak van Hypotheekfraude. Het leek wel een reünie, vrijwel allemaal bekenden. Ik weet niet of dat een goed of slecht iets is, maar goed, dat terzijde. Als er over hypotheekfraude gesproken werd de afgelopen twee jaar, werd dat in één adem genoemd met taxatiefraude. Voor velen een aanleiding tot taxateurs ‘bashen’, een soort van folkloristisch tijdverdrijf.
Nu
Hoe anders was het dit keer. Aan alle kanten werd de taxatiebranche genoemd als een voorbeeld hoe gezamenlijk de handschoen is opgepakt om te komen tot fraudebestrijding en preventie. Zelfs Karel Schiffer, directeur WEW/NHG en toch altijd een criticaster, was ons gunstig gezind. Bij binnenkomst vroeg ik hem nog een positief verhaal te vertellen, wat hij zei te gaan doen. En verdomd, het werd een positief verhaal.
WEW
NHG gaat dit jaar circa 125.000 verstrekkingen doen en verwacht circa 1250 claims, met een waarde van circa €40mio.. 70% daarvan is reguliere claims. Werkloos, scheiding, overlijden, kortom, een uitkering om de reden waarvoor NHG is bedoeld. In 25% van de gevallen is er sprake van oneigenlijk gebruik van NHG claims: ten gevolge van wanbetaling, ten gevolge van vluchtgedrag. En er is circa 5% sprake van claism ten gevolge van fraude. Het goede neiuws: taxatie en hypotheek fraude komt nauwelijks meer voor. Wat Schiffer betreft is de huidige aanpak okay.
Pluim
Dat is toch ook wel eens een keer lekker zo een pluim in de bips. Normaal gezegd zitten we in de hoek waar de klappen vallen, nu eens een keer niet. Vanuit meerdere kanten werd gemeld dat bij de aanpak van hypotheekfraude de impact van repressieve maatregelen (opsporing en vervolging) aanzienlijk minder is dan die van samenwerking. Voorkomen is beter dan vóórkomen. Dat idee. Wat er nu wel gebeurt aan het fraudefront? Fraude met bouwdepots is erg in op dit moment. Schijnt massaal te gebeuren.
Aanbevelingen
Goed om nog even te benoemen welke aanbevelingen nog werden gegeven om nog beter in te spelen op de fraude preventie en bestrijding:
 1. Preventief samenwerken tussen alle partijen werkt het best,
 2. Eigen woningbezit in de oude wijken in de grote steden moet worden bevorderd,
 3. Meertalige voorlichting over het kopen van een oude wijken zou moeten worden gestimuleerd.
Volgens mij ligt voor dat laatste punt er een mooie kans voor makelaars en taxateurs. Onderscheidend vermogen wordt hier op een presenteerblaadje aangeboden.
TGIF,

Ed

2 opmerkingen:

 1. Beste Ed,

  Een goede klant van mij (hypotheekadviseur) gaf mij via het NWWI een taxatieopdracht. De gevraagde waarde(s) haalde ik niet met alle problemen voor het "dossier" van dien. Opdracht gaat via het NWWI nu geannuleerd worden. Een andere taxateur is wel bereid de gevraagde waarde(s) te schrijven. Hoe kijk jij hier tegenaan?

  Mvrgr

  Jan-Michiel Otter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat KS, op aandringen van EvdB, een positief verhaal heeft gehouden. Is nu ook tot KS doorgedrongen dat de huidige validatiepraktijk niet veel meer is dan kostenverhogende windowdressing, zorgt voor hogere kosten en slechts leidt tot schijnzekerheid? Ik vrees van niet! De vraag is dan ook wat de taxateurs in het veld hebben aan het "compliment" van KS.

  Zorgvuldig is en wordt steeds vermeden om gedegen en verantwoord, voor mijn part wetenschappelijk, onderzoek te doen naar de z.g. "frauduleuze" taxaties. Geldgevers als de ING, plaatselijke Rabobanken (uitgezonderd Rotterdam), AEGON, etc. hebben altijd gezegd en zeggen nog steeds de noodzaak van het valideren niet te zien. Zijn zij nou zo dom?

  Ik heb al eerder, en doe dat nu nog maar eens, gepleit voor integraal en hoogstaand kwaliteitsmanagement binnen onze branchevereniging, waarbij toezicht en controle op de werkzaamheden van de taxateur, uitgevoerd door de betreffende branchevereniging, een onderdeel is.
  De branchevereniging met het beste kwaliteitsmanagement zal dan ook de meeste toegevoegde waarde hebben voor hun leden EN consumenten. De leden van die vereniging zullen, in combinatie met goede marketing, automatisch te maken krijgen met vraag uit de markt.


  Jeroen van Vliet

  BeantwoordenVerwijderen