donderdag 16 september 2010

Keuzes

Ik tipte vrijdag jongstleden al een onderwerp aan waar momenteel steeds meer aandacht voor wordt gevraagd. Is het nog verantwoord om een taxateur op te zadelen met de verantwoording om een executie waarde af te geven? Ik hoor hier steeds meer en meer geluiden over.
Doel
Als eerste moet je je afvragen, welk doel dient dit? Wiens doel dient dit? Op welke wijze kan een taxateur inschatten hoe een toekomstige executieveiling verloopt? De taxateur kan als geen ander de huidige waarde van een object bepalen. Op basis van techniek, ervaring en kennis is hij of zij de specialist op dit gebied. Geen modelwaarderapport, geen WOZ waarde, nee er is maar 1 echte specialist. De taxateur.
Misbruik
Maar om deze vakman nu te vragen om in een glazen bol te kijken? Doet dit recht aan het vakgebied van de taxateur? In feit zeg je tegen een taxateur: Stel. Stel dat iemand niet meer kan betalen. Stel dat het op een veiling moet komen. Hier en nu kan dat. Maar in de toekomst? Stel dat een woning straks moet worden geveild. Wat gebeurt er dan?
Variabelen
Met welke variabelen hebt u te maken? Stel dat handelaren dit gebied gaan beïnvloeden en bepalen. Stel dat er nog 50 andere panden verkocht worden. Stel dat het pand uitgewoond is. Stel dat de economie instort. Stel dat de hypotheekrente met 150% stijgt. Moet ik nog doorgaan? En met al deze variabelen, totaal beïnvloedbare factoren, moet de taxateur rekening houden.
Keus
En de taxateur/ Die kan twee dingen doen. Veilig spelen. Op 60% gaan zitten. Met als gevolg: geen opdrachten meer. Of schrijven wat ‘men ‘wilt horen. Maar wel zijn handtekening plaatsen. Met als gevolg? Als drie jaar later het pand wordt geveild, wordt de taxateur aansprakelijk gehouden. Dat is lekker makkelijk.
Opdracht
Wij hebben hier een duidelijk standpunt in. VastgoedPRO heeft hier een mening in. Dit dient te worden geobjectiveerd.. Er dient onderzoek te worden gedaan naar de ‘facts en figures’. Het is namelijk de professional die hier zijn handtekening plaatst, die zijn beroepsethiek op het hakblok legt. Ik zoek mannen en vrouwen die samen met ons hier onderzoek naar willen gaan doen. Laat maar horen als u mogelijkheden ziet.

Ed

2 opmerkingen:

  1. Ed,
    Ik ben het helemaal met je eens. Lijkt me trouwens een goed afstudeerproject. Ik wil best meewerken en ik dat er met mij nog wel andere collega's zijn die hun gegevens en ervaringen willen delen.
    Gr
    Ingrid van der Velden

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De taxatie gaat om de waarde per opnamedatum. De executiewaarde wordt ook bepaald per opnamedatum en niet voor in de toekomst. Er is dus geen sprake van een glazen bol verhaal.

    Dankzij de brancheverenigingen is de NHG opgetrokken naar € 350.000,00. Bij de NHG speelt de hele executiewaarde niet als het gaat om de financiering. Uitgangspunt is de koopprijs en de getaxeerde onderhandse verkoopwaarde vrij van huur en gebruik, de laagste wordt genomen.

    Een stijging van de rente? Bij een aantrekkende economie zal dat gebeuren, hetgeen zal leiden tot lagere prijzen ten gevolge van een krappere leencapaciteit. Een herhaling van de jaren 80 in de vorige eeuw ligt in het verschiet.

    De roep om onderzoek is door velen al gedaan toen Schiffer met zijn beschuldigingen kwam. Helaas is er niet één brancheorganisatie geweest die dat toen heeft opgepakt. Dat neemt niet weg dat een breed en gedegen onderzoek nog steeds mijn steun heeft.

    J. van Vliet

    BeantwoordenVerwijderen