woensdag 22 september 2010

Licht en tunnels

De data die gisteren door het CBS werden gepubliceerd over de woningmarkt stemden waarschijnlijk velen van u hoopvol. Zoals het er nu naar uitziet blijft de prijs stabiel over de gehele linie genomen en neemt het aantal transacties iets toe. Okay beetje meer of minder, maar het gaat crescendo
Dieper
Kijken we echter wat meer in de diepte, dan vallen er toch wel een aantal zaken op. Als eerste kan er toch echt niet meer gesproken worden van een Nederlandse woningmarkt. Op z’n beste is er nog te spreken van een provinciaalse woningmarkt, maar beter nog van een regionale woningmarkt. De verschillen per provincie zijn gewoon te groot om nog te kunnen spreken van een geheel. Vergrijzing, krimpgebieden, randstedelijke perikelen, allemaal van invloed op de regionale markten.
Goed
Ook de verschillen in performance per type woning zijn te divers, om dit nog als een geheel te kunnen beoordelen. We krijgen eigenlijk te maken met regionale marktomstandigheden voor appartementen, vrijstaande woningen, repeterende bouw, noem maar op. Deze complexiteit maken het belang van de lokale kennis van de vastgoedprofessional alleen maar belangrijker. U bent de specialist in uw werkgebied, kapitaliseer daarop, draag dit uit.
Trend
Dan wat nog het meest opvalt, is de augustus spurt. Ineens zien we in P8/10 een groei van 9% in transacties. Het begin van een hete herfst? We hopen het, maar realiteit is wel op z’n plaats. Ten eerste is het 9% groei tov P8/09. Maar in augustus 2009 was circa 35-40% minder volume dan in het jaar 2008. Dus het is 9% groei tegenover een verlies van 35-40%. Het goede nieuws daarentegen is weer dat het de maand augustus betreft. Voor velen toch een vakantiemaand geweest, en vanuit Lloret de Mar kopen Bep en Kees geen woning.
Gevolg
Het is nog veel te prematuur om een conclusie te trekken, hoe graag we het ook zouden willen. Maar hou er wel rekening, als er een kentering komt, zal het een forse kunnen zijn. Als bijna twee jaar zien we een terugloop van bijna 40% in transactie volume in de bestaande bouw. Daarbovenop is de nieuwbouw met bijna 60% afgenomen. De voorraad lijkt nu groot, maar dat kan zo maar eens versneld ingehaald worden. Economie die weer opkrabbelt, mogelijk een nieuw kabinet wat rust brengt. Dan hoeft er maar iets te gebeuren en van een kopersmarkt kan het zo maar omslaan in een verkopersmarkt. En dan wetende dat bijna 20% van de kantoren de deur hebben moeten sluiten…. Hou nog even vol zou ik zeggen.

Ed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten