donderdag 30 december 2010

Herstel woningmarkt?

Ik ga er een beetje van uit dat u de rapportage van DNB de afgelopen dagen hebt gevolgd, inzake de productie van hypotheken. De dalende trend, welke zich inzette in 2008 met het omvallen van Lehmann Brothers en de daaruit voortvloeiende economische crisis, lijkt ten einde. Er is weer sprake van groei.
Herstel
Dat er na een lange, zeer lange periode van achteruitgang weer een opleving komt is vanzelfsprekend. Alles is eindig en wetmatigheden nemen hun posities weer in. Maar het herstel is wel broos, zeer broos. Men verwacht voor 2011 een groei van circa 10-11% in onze markt, dat klinkt stoer. Maar let wel, 2010 sluiten we af met circa 130.000 transacties bestaande bouw, terwijl in 2007 we er nog ruim 220.000 deden. Groei vanuit achteruitgang is mooi, maar we zijn er nog lang niet.
Dislocatie
Dat deze groei in 2011 gaat komen is onafwendbaar en voorspelbaar. De demografie van de BV Nederland is zoals die is. Mensen studeren af, gaan uit huis, trouwen, krijgen kinderen, een andere baan, overlijden, het gaat allemaal door. De bevolking van Nederland krimpt, maar het aantal huishoudens stijgt jaar op jaar. En iedereen heeft behoefte aan wonen. Maar kan dat bediend worden? Dat baart wel zorgen.
Makelaars en taxateurs
U als vastgoedprofessional, hebt in deze keten een significante rol. Maar wel een rol die aan verandering onderhavig is. De markt is veranderd, het spel en de spelers zijn veranderd. “Vroeguh” is voorbij, toen was de lucht schoon en seks vies. Verleden tijd, dat gaat niet weer komen. U zult uw rol als bemiddelaar of als waardeerder moeten aanpassen aa de veranderende marktomstandigheden. Up or out, dat wordt het addagium voor 2011.
2011
Er liggen kansen voor u klaar, er zijn legio mogelijkheden. De markt gaat opveren, circa 20 tot 25% van uw concurrenten zijn er niet meer. Als u nu start met nadenken over uw toegevoegde waarde, uw waardecreatie als professional, bent u misschien net niet te laat. Maar u zult het in de komende 12 maanden wel moeten bewijzen. Waarom? Omdat als u het niet doet, een ander uw plaats inneemt. Keihard en genadeloos. Be breakfast or eat breakfast.
Rapport.
Vanzelfsprekend volgt u wat er speelt in de markt. Mag ik u ten overvloed nog wel even attenderen op de marktverkenning van Rabo bank deze maand. Neem het mee, lees het door.Rabo rapport dec 2010 makelaardij
En als u nog wat tijd over hebt, luister dan naar BNR. BNR interview DNB rapport
Ed

2 opmerkingen:

  1. Grappig; directeur Van de Bijl zegt dus dit en tegelijk staat op de website van VastgoedPRO :

    http://www.infinance.nl/RSS-Landingspagina/9366/324013/Wegwijs-huizenmarkt-stort-in-2011-verder-in.html

    Eeeh... iedereen een fijn uiteinde toegewenst en in dit geval heb ik graag dat Van de Bijl een keertje gelijk krijgt ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik skim net even snel het Raborapport. Is dit een serieus stuk? Als ik lees : De woningmarkt LEIDT onder de slechte marktomstandigheden, ben ik al snel de draad kwijt. Laten ze voor publicatie wel even de taalfouten eruit halen.

    BeantwoordenVerwijderen