donderdag 16 december 2010

Overdrachtsbelasting

Het CPB publiceerde vandaag een studie van emeritus hoogleraar belastingrecht Sijbren Cnossen waarin het afschaffen van de overdrachtsbelasting wordt voorgesteld. Ik hoop dat u nu nog aan het lezen bent en niet direct naar de wijnkelder bent gerend om de champagne te ontkurken, want alles heeft zijn keerzijde. Schaf de overdrachtsbelasting af en in plaats daarvan, hef jaarlijks omzetbelasting, BTW, over de waardestijging van het object.
Welkom
Nou is elk plan wat de stagnerende woningmarkt weer op gang kan brengen welkom en is ‘out of the box thinking’ zeker de moeite waard. Waar de ‘verhuisboete’ kan worden aangepakt, is het bewandelen van ongebaande paden welkom. Maar hier zitten toch wel erg veel haken en ogen aan. Al was het alleen maar dat consumenten niet BTW plichtig zijn. Via een overheveling Box I naar Box III middels belastingherziening kan dat aangepast worden.
Haken
Maar er zitten natuurlijk nog meer kanten aan waar je echt rekening mee moet houden. Het opknappen van een huis wordt in feite bestraft. Stel je woont in een Vogelaar wijk en je wil meewerken aan het creëren van deze prachtwijk. Je stopt geld in je huis, de waarde stijgt en als dank mag je extra BTW / belasting betalen. Een niet wenselijke situatie
Ogen
Maar, als je gaat opknappen doe je dat vaak van je spaargeld. Daar heb je al via de inkomstenbelasting over afgedragen, waarschijnlijk fors ook. Met u spaarcenten betaalt u het opknappen, ook hier betaalt u weer BTW. Aan de aannemer, aan de bouwmarkt, er wordt BTW afgedragen over uw netto geld. En als dank voor het opknappen gaat u voor de derde keer BTW betalen over de opgebouwde meerwaarde. Het houdt natuurlijk wel en keer op, ooit is de citroen droog.
Speculatie
Als er iets dan ook nog een keer speculatie in de hand werkt, dan is dit het wel. Koop een pand wat er niet zo best meer uitziet. Sloop de hele handel op de voordeur na en cash vervolgens negatieve meerwaarde. Want als winst belast wordt… Snel nieuw bouwen in het nieuwe jaar en verkopen voor einde jaar, kassa.
Wooncarrière
En dan als laatste, wat te doen met mensen die lekker willen blijven wonen waar ze zitten. Elk jaar weer belasting betalen, jaar op jaar op jaar. Want dat onroerend goed zal blijven stijgen is historisch inmiddels toch wel een feit te noemen.
Dus
Goed plan om te kijken naar de overdrachtsbelasting, goed plan om naar alternatieven te zoeken, maar deze zie ik nog niet zo heel snel gebeuren.

BNR Interview Overdrachtsbelasting

CPB persbericht

Ed

1 opmerking:

  1. Waarom wordt niet voorgesteld om bij aankoop van een woning de Overdrachtbelasting ter hoogte van 6% (feitelijk de hoogste 'kostenpost' bij een aankoop) in jaarlijkse termijnen te betalen via de belastingaangifte? Men kan bijvoorbeeld denken aan betaling in zes jaar; en bij een eerdere (door-)verkoop het restant bij de de overdracht.

    Bij een imperfecte woningmarkt kan een verlaging, of zelfs afschaffing van de Overdrachtbelasting leiden tot verhoging van koopprijzen.

    Beperking hypotheekrenteaftrek is alleen dan een kans voor de woningmarkt indien ook alle overige marktbepalende onderdelen (ook fiscaal) integraal deel uitmaken.

    BeantwoordenVerwijderen