dinsdag 14 december 2010

Succes

Waarde collega,

Een aantal van u nam de moeite om mij te vragen wat dan wel moet gebeuren, naar aanleiding van mijn blog gisteren. Wat kan ik als individuele makelaar of taxateur bijdragen een onze markt. Een zeer terechte vraag. Uiteraard is het op individueel niveau moeilijk om majeure veranderingen teweeg te brengen, uitzonderingen daargelaten. Maar als eerste kan een ieder van u een eerste stap doen.
Dienstverlening
Als eerste dient u in mijn ogen trots te zijn op uw vak, uw bedrijf, uw beroep maar bovenal uw dienstverlening. Het modaal inkomen ligt volgens mij op dit moment op iets van €33.000 per jaar. Daarvoor krijgt men een modale werknemer. Vergeef me de onbescheidenheid, maar daarvoor ga ik niet werken. Mag ik van u ook onbescheidenheid vragen? Als u al met courtage wenst te werken, wat echt zijn beste tijd heeft gehad, zou het een goed iets zijn als vanaf morgen 15 december 2010 alle makelaars om 09.00 besluiten niet onder de 1.5% courtage te gaan werken. Gewoon allemaal niet meer doen. Ik kan niets bepalen, het is allemaal aan u, maar als u dat allemaal besluit, is dat gewoon de basis prijs
Regulering
Maar bovenal, dienen wij, ik, mijn collega’s van de NVM en VBO er voor zorg te dragen dat alle nitwits hun werkzaamheden niet langer kunnen aanbieden. Als u morgen een reisverzekering van €50 wilt verkopen aan een consument, dient u aan een lading voorschriften te voldoen, ongekend. Vergunningen, diploma’s, registers, noem maar op. Als u morgen een huis van €1.500.000 in de verkoop wilt nemen en dat begeleiden, mag zelfs een zwaar dementerende bejaarde dat doen, of een volledig zwakbegaafd iemand. Overigens zonder enig oordeel over dementerenden of zwakbegaafden.
Actie
Of we het nu leuk vinden of niet, zelfregulering in onze markt is mislukt. Als echte professionals een serieuze prijs gaan vragen voor hun dienstverlening en zich niet laten meezuigen door non-valuers, dan wordt een eerste stap gezet. Taxeren voor €115? Rot op! Blijft u dat doen? Dan zijn we uiteindelijk kansloos. Vanuit de belangenbehartigers blijven wij, blijf ik, werken aan een gezonde markt. Maar zolang u nog onder het tarief, het uurloon, van een illegale Oost-Europeaan bereid bent te werken, wordt het moeilijk om iets te bereiken. Een ondernemer die minder vraagt dan €60 per uur in de dienstverlening? Wordt landarbeider, tuinman, vuilnisman, maar stop er mee. Daar kan je geen onderneming van draaien, dat heeft geen nut.

Ed

5 opmerkingen:

 1. arjan van de steeg14 december 2010 om 20:55

  Zo is het maar net. Vandaag weer een opdracht misgelopen omdat een VASTGOEDPRO collega een woning kan taxeren incl. nwwi voor 200 incl. btw. Ik durf te wedden dat er gewoon op de koopsom wordt gewaardeerd.

  Geef mij de taxaties maar waar je een goed produkt mag en kan leveren. Vorige week bv een woning veel lager gewaardeerd dan de koopsom. Resultaat financiering ketst af en verkoper neemt opeens genoegen met 25.000 minder als koopsom. Nu een zeer tevreden klant rijker en een hypotheekadviseur als klant erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik ben het helemaal met je eens, en dan nog het verhaal van no cure no pay, zet eens een scheiding in gang en besluit op het laatste moment dat je bij elkaar blijf, ik weet zeker dat de advocaat zegt gefeliciteerd en hij zal direct de nota verscheuren en met u toosten op een gelukkig huwelijk
  waar gaan we heen?????

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ed,

  Met het eerste stuk (van 13 december) was ik het grotendeels eens. Met dit stuk... grotendeels oneens.

  Waarom moet een overheid of brancheorganisatie mensen 'verbieden' hun diensten aan te bieden? Of, andersom geredeneerd, waarom zou iemand het een consument mogen verbieden om zaken te doen met wie hij of zij wilt?

  Voor de duidelijkheid, ik ben niet pro-nitwit. Ik denk dat het een goed idee is om je makelaarspapieren te halen als je dat vak wilt uitoefenen. Maar als deze nitwits daadwerkelijk zo incompetent zijn... hoe kan het dan dat een gecertificeerde, competente makelaar van ze verliest?

  Ook als de courtage op een redelijk niveau ligt overigens.

  Gaf wel weer voer voor inspiratie. Heb er zojuist over geblogd met tips om wel die fatsoenlijke courtage te krijgen.

  gr. Arno Wingen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Makelaars moeten dan eerst maar eens leren ECHTE toegevoegde waarde te leveren!

  Lees ook http://www.descherpepen.nl/2010/waarom-gediplomeerde-makelaars-honger-hebben/

  ps geldt niet voor alle makelaars

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @arjan van de steeg wees blij dat je de opdracht niet gekregen hebt.

  BeantwoordenVerwijderen