vrijdag 14 januari 2011

Wat krijg je voor €50?

Mag ik even met u een basale calculatie doen? Als u uitgaat van een jaar met 365 dagen, daar de weekenden, feestdagen en 25 vakantiedagen van aftrekt, dan houdt u afgerond circa 225 werkdagen over. Laten we zeggen 1800 uur. Mee eens? Laten we dat eens als uitgangspunt aannemen
Kosten
U hebt als taxateur echter ook kosten. Ik heb een jaar of twee geleden hier een overzicht van gemaakt, laat ik dat nog eens doen. Uw minimale beroepskosten zijn:
 1. Lidmaatschap VastgoedPRO: €1600
 2. Kosten taxatiesoftware: €185
 3. Kosten registratie taxatieregister: €100
 4. Kosten hercertificering: €1000
 5. Kosten beroepsaansprakelijkheidsverzekering: €2000
 6. Kosten verzuimverzekering: €2000
 7. Pensioenopbouw: €1500
 8. Kantoorruimte: €3000
 9. Boekhouder: €1000
 10. Computer/laptop: €500
 11. Reclame: €500
 12. Website: €1000
 13. Auto: € 5000
 14. Kantoorartikelen kosten: €500
 15. Representatie: € 600
 16. Telefoon: €1500
Totaal
Dit is bij elkaar al zo een €22.000 en dan ben ik zeer, zéér conservatief. Ik denk dat u zo een €30.000 als ondernemer kwijt bent op 1 januari, dan hebt u nog geen cent verdiend. Ben ik gek of herkent u dit?
Uurtarief.
Van de 225 werkdagen, hebt u minstens 15 dagen nodig voor vergaderingen, bijscholing, verplichtingen. Houdt u 210 werkdagen over, 1680 uur. Laten we zeggen dat u heel succesvol bent en het geluk u toelacht. Iedereen houdt van u, en u hoeft maar 25% van uw tijd aan acquisitie te besteden. Dan heeft u dus 75% van 1680 uur over: 1260 uur. U bent dan 6 uur per dag declarabel, een utopie, maar laten we daar eens van uitgaan.
Stelling
Mijn stelling is dat een taxateur niet kan werken voor minder dan €80 per uur. Bij bovenstaande hebt u dan een omzet van circa €102.000,een ton per jaar. Trek daar de € 30.000 aan directe kosten van af en er blijft iets van €70k over. Maar dan zijn alleen de minimale beroepskosten gedekt, dan komen alle andere kosten er nog bij. En dan ga ik er eigenlijk van uit, dat u een starter ben. Als u echt serieus gaat ondernemen, komt het P-woord er nog bij… personeel. Dan gaat deze som helemaal mis, dan verdient u echt niets meer.
Gekkenhuis
Uiteraard bent u geen taxateur die voor €150 op de brommer stapt en aan het werk gaat voor een taxatiebureau, dat doet niemand. Maar om dan toch de mening te zien van de overheid over het tarief van een taxateur..... Dat is beledigend, onbeschoft, krenkend, gênant en pijnlijk. Ik verwijs u naar de uitspraak van de rechtbank in Den Haag in november 2010. Mag ik er van uit gaan dat vanaf morgen niet 1 taxateur zich meer leent voor advies, deskundigenoordeel, WOZ beroep of expertise begeleiding voor justitie? Een tarief waar je zelfs in de rosse buurt van Amsterdam niet voor aan je trekken komt, en volgens mij is een taxateur geen hoer.
TGIF,
Ed
__________________________________________________________________________
Door forfaitair karakter proceskostenvergoeding hoeft gemeente niet het daadwerkelijke uurtarief van de taxateur te vergoeden
Datum: 10 Jan 2011
Vindplaats/kenmerk: LJN BO5665
Rechterlijke instantie: Rechtbank 's-Gravenhage 24-Nov-2010 nr. 10/1977
VNG-nummer: 4155
Samenvatting
De gemeente stelt voor 2009 de waarde van X' woning vast op € 1.683.000. X laat door WOZ-consultants bezwaar aantekenen. In de uitspraak volgt de gemeente het taxatierapport van X' gemachtigde en verlaagt de waarde naar € 1.480.000. Ook kent de gemeente aan X een proceskostenvergoeding toe. De gemeente heeft daarbij niet het daadwerkelijke uurtarief van de taxateur gevolgd, maar een uurtarief van € 50. X gaat in beroep tegen de correctie van het uurtarief en gebreken aan de motivering van deze correctie in de uitspraak op bezwaar. De rechtbank overweegt dat de verrichte werkzaamheden voor het opstellen van het taxatierapport niet van wetenschappelijke of bijzondere aard zijn. De rechtbank vindt daarom dat de toegekende vergoeding naar een uurtarief van € 50 geen blijk geeft van een onjuiste opvatting van het bepaalde in artikel 6 Besluit tarieven in strafzaken en ook recht doet aan de verrichte werkzaamheden. Gelet op het forfaitaire karakter van het Besluit proceskosten bestuursrecht doet aan het voorgaande niet af dat de taxateur in de onderhavige zaak daadwerkelijk een uurtarief van € 80 in rekening bracht voor het opstellen van het taxatierapport. Met de verwijzing naar eerdere beslissingen van de rechtbanken in Den Haag en Rotterdam heeft de heffingsambtenaar de uitspraak op bezwaar naar behoren gemotiveerd. Het beroep ongegrond. Ook ziet de rechtbank in beroep geen aanleiding voor een proceskostenveroordeling.
4 opmerkingen:

 1. Helaas is de prijs die jouw klanten willen betalen niet gebaseerd op jouw kosten, maar op de waarde die je levert.

  Lees maar eens het boek " Het hooibergsyndroom" van EM Goldratt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die link klopt niet. Heb je een nummer van die uitspraak?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben het helemaal met je eens. Ik heb onlangs voor een klant eeen WOZ bezwaar gedaan en de rekening van 400,- ex BTW ( 5 uur) is wel door de Gemeente betaald waarbij de betrokken ambtenaar opmerkte dat hij het wel veel geld vond... Waarschijnlijk wordt bij een volgend toegekend bezwaar een lager tarief vergoed volgens de uitspraak. Kortom moeten we dan de uren maar ophogen om tot een redelijke vergoeding te komen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben het helemaal eens met ED.
  Iemand die een andere mening heeft is een dief van zijn eigen beurs of ook wel geen ondernemer maar wellicht een ambtenaar c.q. in loondienst bij een grote onderneming.
  Mijn stelling is dat als ik rekening houd met ondernemersrisico- en -kosten, huisvestingskosten, pensioenopbouw en niet declarabele uren mijn uurtarief minimaal € 75,= moet zijn.

  BeantwoordenVerwijderen