maandag 3 januari 2011

Verkopen zonder kennis kan...?

Het mooie van kerst en oud en nieuw in het weekend, is dat je een doordeweekse periode hebt die je gewoon kan invullen zoals je wenst. Helemaal ideaal als je dan ook nog eens vrij bent, wat bij mij het geval was. Mooi om eens even de tijd te nemen om dingen te doen, waar je anders niet aan toekomt. En kennis van mij belde dat hij een andere auto ging kopen, of ik zin had om mee te gaan op jacht. Uiteraard, nu heb ik de tijd.
Cash
In zijn branche was 2010 een goed jaar geweest, er was dus een serieus bedrag beschikbaar voor een ander voertuig. Geen nieuwe, als je de showroom uitrijdt is het ding al 20% minder waard, dus een mooi exemplaar van net een jaar oud met weinig kilometers. Mocht toch wel een milletje of 50 kosten. Dan heb je ook wat denk ik dan! Dus wij op weg, met de papieren van de huidige auto in de achterzak. Mijn kennis wist namelijk een adresje waar je goedkoop kon scoren, dus zo tegen eind van het jaar dubbele kansen. Als er nu werd gekocht lag er ook nog een LCD TV klaar, toe maar.
Bedrijf
Bij het bedrijf aangekomen zagen we hem direct staan, glimmend Duits staal, één en al degelijkheid en power. Een aardige mevrouw kwam op ons af, liefelijk glimlachend werd ons de koffie aangeboden. Mijn kennis, de lompe hark, vroeg of er ook een verkoper aanwezig was. Dom, want dat was natuurlijk die mevrouw. Okay, na wat wegpoetsen was dat te overkomen. Of ze een inruil voorstel kon doen voor de huidige auto. Nou vertelde die mevrouw, dat kon ze niet, waarde taxatie was toch een stap te ver. Laten we eerst eens kijken wat u zoekt?
Inhoudelijke vragen
Mijn kennis vertelde over het glimmende geval en vroeg wat de Nm verhouding was en bij welk koppel optimaal trekkracht aanwezig was. Nou vertelde ze, deze details zal ik u besparen, wilt u niet eerst een proefritje maken? Kunt u mij vertellen welk label deze auto heeft? Oh, dat zit wel goed bij deze auto, maakt u zich maar geen zorgen. Nog een kopje koffie. Heeft de auto een NAP, een Nationale Auto Pas? Nou, is dat nou echt nodig voor zo een merk auto, was het antwoord. Met een opgetrokken wenkbrauw vroeg ik of het bedrijf bij de BOVAG aangesloten was. Nee, ze waren een echt onafhankelijk bedrijf, dat is veel beter dan die gladde BOVAG beloftes. Maar wat dan bij een klacht opperde ik? Oh, daar komen we wel uit, desnoods vraag ik mijn man dan om zijn mening. En bovendien, krijgt u van ons echt nog garantie, als er iets is willen we altijd helpen.
Verkopen
Bent u al lang actief in de autobranche vroeg mijn kennis? Nou nee, vroeger was ik AVON consulente, maar ik heb zelf altijd veel auto gereden en heb altijd al veel belangstelling voor auto’s gehad en ik vindt het zo een boeiende wereld, die autoverkoop, was het antwoord. Nog een kopje koffie en ik zal de sleutel maken voor de proefrit. Die overtuigde absoluut. Bij terugkomst tekende mijn kennis het koopcontract, wat een kwart A4-tje betrof en twee typefouten had en zijn huidige auto ging hij wel op marktplaats zetten. Waardebepaling is echt moeilijk, dat begreep hij ook wel. En bovendien kon hij zelf ook wel een auto verkopen. Maar wel een aardige dame, volgende week wordt de wagen geleverd.
U ook?
Wel een beetje een dom en raar verhaal, vindt u ook niet. Toch gebeurt dit nog steeds in onze markt. Bovenstaand verhaal is geheel verzonnen, maar in de woningmarkt dagelijkse kost. Ik schreef op mijn laatste blog van het jaar dat makelaars opgeleid en bekwaam moeten zijn en dat mensen zonder achtergrond of verstand van zaken moeten worden geweerd. Wonderbaarlijk gezegd kreeg ik daar van een aantal mensen commentaar op. Het gaat er om dat je moet kunnen verkopen, dat je commercieel moet zijn. Ben benieuwd waar deze mensen hun auto kopen, vast bij bovenstaand fictief bedrijf.

Ed

7 opmerkingen:

 1. Zo wonderbaarlijk is het niet dat je commentaar kreeg op je blogpost over beroepsbescherming.

  Dat een makelaar bekwaam en opgeleid moet zijn ben ik met je eens. Dat was ook zo'n beetje de strekking van je eerste blog.

  Maar dat betekent niet dat je een grote papa of mama nodig hebt die jou gaat beschermen tegen 'niet-gecerticeerde' broeders (=beroepsbescherming).

  Bovendien, als het zo'n amateuristische bende is zoals je hierboven suggereert, dan moet het voor een bekwame, opgeleide makelaar toch geen probleem zijn om zijn meerwaarde aan te tonen? Ik bedoel, als je het tegen mensen van een dergelijk laag kaliber opneemt, dan is het echt geen probleem om een eerlijke boterham te verdienen.

  Tenzij je natuurlijk geen meerwaarde kunt aantonen als makelaar. Dan is de oplossing niet beroepsbescherming, maar je verdiepen in redenen waarom mensen voor jou moeten kiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben het wel met Ed eens. Het is niet de makelaar die beschermd moet worden, maar de consument. Die ziet door de bomen het bos niet en wordt door allerlei charlatans op het verkeerde been gezet en getild.
  Beroepsbescherming is niet de oplossing voor de teloorgang van onze "handel". Wel zal het gevolg zijn dat de consument uiteindelijk naar specialisten gaat vragen die dit ook werkelijk zijn. Met zekerheid en garantie op goed werk. En dat zorgt ervoor dat we weer langzaam uit de neergaande spiraal komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat Makelaars niet worden vertrouwd, hebben ze aan zichzelf te danken. Alle makelaars (erkende en niet erkende) hebben in Amsterdam jarenlang zonder gewetensproblemen bij elke woning 5 tot 10 m2 bij het oppervlakte gerekend. En die huichelaars zouden beschermd moeten worden? van wie?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zelf je huis verkopen? Dat is toch net zo eenvoudig als zelf een versnellingsbak vervangen? http://bit.ly/bTQkPN Of misschien toch maar overlaten aan een vakman/-vrouw?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De juiste link: http://www.nissan100nxclub.nl/forum/index.php?topic=21.0

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, dit gebeurd. Ook bij branche organisaties aangesloten en gecertificeerde makelaars:


  - hoe oud is de cv ketel: uh, dat moet ik even navragen, dit is de eerste keer dat ik deze woning laat zien (staat al 6 mnd te koop)
  - is de buurt kindvriendelijk? uh, geen idee, ff navragen bij collega
  - binnen welke termijn kan er opgeleverd worden? uh ook even navragen
  - etc

  maw ik sta hier mn tijd te verdoen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En zelf je huis verkopen doe je natuurlijk zo: http://bit.ly/cYIVft

  BeantwoordenVerwijderen