dinsdag 1 februari 2011

Baby Boomers

Als makelaar of taxateur opereert u waarschijnlijk in een zeer lokale markt, een straal van maximaal zo een kilometer of 20 om uw kantoor heen. In de randstedelijke gebieden iets minder, in de provincie iets meer. Met name voor de woningmarkt gaat dit op, voor BV en LV ligt dit iets genuanceerder.
Omstandigheden
Wat ik mij afvraag is wat u denkt van het jaar 2011? Lokale markt of geen lokale markt, dit is toch wel een bijzonder jaar. Dit is het jaar van de Baby-Boomers.1946, het eerste na-oorlogse jaar heeft de grootste geboorte-explosie ooit gekend. En al deze borelingen, die in ’46 het eerste daglicht zagen, zien dit jaar de 65e verjaardag tegemoet.
Commentaar
Van vele zijde worden deze baby-boomers bekritiseerd. Lange studies, volop carrière kansen, zelf geregelde pensioenen, sociale zekerheden zonder beperkingen, old boys networks, alles zat hen mee. En vooral niet te vergeten een ongebreidelde groei van vermogen met onroerend goed, als een eigen woning werd gekocht. Naast natuurlijk een seksuele revolutie met de pil, geen aids en ongebreideld experimenteer gedrag met drugs voor wie daar waarde aan hecht.
Subsidies
Onder deze groep zit zeker een groot deel die nog heeft geprofiteerd van de premie A en premie B woningen. De wat? zie ik een ieder onder de 35 - 40 denken? Ja mensen, de overheidssubsidies van de jaren 80. Als je een eigen huis kocht, kreeg je duizenden guldens (ooit een wettig betaalmiddel) steun van de overheid, onder voorwaarde dat je bleef wonen gedurende een bepaalde periode in het huis dat je kocht. Vraag maar aan paps/mams of opa en oma voor de details.
Waardecreatie
Al deze mensen, die hebben gekocht en zijn blijven zitten, hebben echt de waarde van hun huis eerst zien verdubbelen op basis van groei en vervolgens die verdubbeling ook nog eens zien verdubbelen op basis van conversie gulden naar euro. Zeker 400% groei. Even voor de beeldvorming, we praten over een leuke 2 onder 1 kap, ooit begin jaren 80 gekocht voor NLG 175.00 die nu minstens weg gaan voor € 400.000 of meer. Jongens en meisjes, de conversie koers was in 2001 1 euro : 2.20371 gulden. Deze generatie baby boomers zitten met hun bips zo ver in het pluche dat mijn generatie daar gemiddeld jaloers op is, de generatie na mij vreselijk verdrietig is en mijn kinderen afgrijselijk jaloers zijn.
Gevolg
Deze groep heeft, ten dele, namelijk vrijwel alles. Vermogen, zekerheid, toekomst. En dat op hun 65e . Laat onverlet dat er ook een groep is die het niet voor elkaar heeft, ook hier zijn de extremen groot. Maar wat gaat deze groep doen? Dit zijn de “soon to be Benidorm Bastards” . En de kans dat deze groep het leven volop gaat consumeren is groot, zeer groot. Tenminste, dat zou ik doen. Als deze groep hun huizen gaat verkopen, hun pensioenen gaan aanwenden, dan kunnen ze lachend 12 maanden per jaar met de camper door Europa rijden. Dan verblijven ze met behoud van AOW op een cruiseschip, dan zitten ze voor gemiddeld €2100 per maand in een 5* resort in een warm oord, all inclusive. Tot hun 80e, zonder hun vermogen echt achteruit te zien gaan.
Markt
Wat gaat dat beteken voor het woningaanbod in Nederland? Gaan deze medelanders vissen, fietsen, klaverjassen en naar de bejaardensoos? Of zetten ze hun huis te koop en gaan ze dat doen wat ze altijd al hebben willen doen? Er gaan volgens mij nog wel verschuivingen komen in het woningaanbod dit jaar…..

Ed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten