dinsdag 15 februari 2011

De doe het zelver

Gisteren en vandaag kreeg ik behoorlijk wat berichten over het nieuwe initiatief Zelfverkopen.nl, de feitelijke uitholling van Makelaarsland. Als ik het allemaal goed lees is dit in feite het verkopen van advertenties op Funda, waarbij voor de sier waarschijnlijk nog een makelaar of assistent met 120 km/h langs het pand rijdt om zo aan de verplichtingen te voldoen.
Kennismaking
De eerste kennismaking onder onze achterban was dit weekend, zeer 'collegiaal' werden bestaande opdrachtgevers verblijd met een folder in de bus van dit bedrijf. Geen eigen verkoopinspanningen, nee, meeliften op de relatie van bedrijven die het vak wel serieus nemen en wel klanten konden binnenhalen en binden.
Toezicht
Het meest verbazende is toch wel dat dit gebeurd onder het label van NVM. Het verbaast mij toch wel dat je als brancheorganisatie gaat promoten dat consumenten geen gebruik van de diensten van je leden moet gaan maken, maar het zelf moet gaan doen. In mijn ogen is dat toch iets tegenstrijdigs. Deeldiensten, dat gaat er nog in, maar er zijn toch zekere grenzen. Als ik de propositie zie die er aan de consument wordt geboden, maak ik me toch wel zorgen
Kwaliteit
De consument gaat zelf de teksten schrijven voor Funda. Reken maar dat dat hilarische teksten gaat opleveren en dat de collega’s van Funda het druk krijgen. Niet alleen zal de kwaliteit van Funda onder druk komen te staan, de betrouwbaarheid neemt af, maar ook daar, waar liggen de grenzen. Zelfs de opname conform NEN2580 is schijnbaar niet meer nodig, dat mag de consument zelf doen.
Makelaardij?
Wat behelst het vak makelaardij volgens dit initiatief nog. Een taxateur bepaalt de waarde en geeft een advies voor vraagprijs, de rest mag men zelf doen. NVM kwaliteit gegarandeerd? Dat er ondernemers zijn die dit als handel zien, uiteraard, waarom niet. Maar dat onder het label van onze zusterorganisatie gaat. En dat terwijl wij net zijn geïnstrueerd dat de VastgoedPRO makelaars alles zo nauwkeurig mogelijk moeten vastleggen conform vastgestelde eisen. Advertentieverkoop op Funda? Ten strengste verboden en wat mij betreft terecht.
Consument
En wat schiet de consument er mee op? Als je kijkt wat er gebeurt, is €595 voor een ‘taxatie’ en een plaatsing op Funda toch wel zeer aan prijs. Leuk om te proberen als je het zelf eerst even wilt aankijken, maar echt serieus makelen kan je het natuurlijk niet noemen. Als je er zo mee omgaat, doe het dan goed, zet Funda gewoon open voor consumenten. Hoppa, het gaat toch alleen om de cash, €590 voor een plaasting en harken maar. De waarde van het bijbehorende label lag via Makelaarsland op €995, is nu al gedaald naar €595. De waarde wordt steeds minder, het enige waar schijnbaar nog op geconcurreerd kan worden is prijs. Op een gegeven moment is de prijs, de waarde nihil, dan is het echt waardeloos. Zou kwaliteit dan ook al aan inflatie onderhavig zijn?

Ed

4 opmerkingen:

  1. wie biedt er lager, éénmaal andermaal

    in het stuk komt naar voren dat de betreffende makelaar het nut van full service niet inziet, kijk je verder dan blijkt het een amsterdams nvm kantoor te zijn dat alleen full service aanbiedt
    rara misschien ligt het aan het weer welke pet hij/zij opzet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. oja het betreft www.koltmakelaardij.nl

    denk dat ze alles doen voor 575,--

    * Verkoopservice
    * Aankoopservice
    * Taxaties
    * Woningaanbod
    * Over Kolt

    Verkoopservice

    * verkoopservice |
    * gratis waardebepaling

    verkoopservice
    Uw woning verkocht tegen de hoogste prijs?
    Wij realiseren dat graag voor u.

    Uw woning plaatsen wij gratis in de verkoop en u betaalt alleen als we uw huis verkopen. Ondertussen ontvangt u wel ons volledige dienstenpakket dat bestaat uit onder meer:

    * het maken van een professionele fotoreportage
    * plaatsing op Funda
    * full color brochures
    * begeleiden van bezichtigingen
    * het realiseren van de meest gunstige verkoopcondities (zoals de opleveringstermijn)
    * het opstellen en controleren van de koopakte en overige juridische zaken

    Wilt u meer weten?
    Neem gerust contact met ons op voor een geheel vrijblijvende afspraak. Wij komen graag naar u toe om uw wensen met u te bespreken en een individueel plan van aanpak te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. In het artikel wordt gerefereerd aan de mooie observatie van Lucebert: 'Alles van waarde is weerloos'. In plaats van je boos te maken over het 'verpesten' van de markt door een ander zou het wellicht meer opleveren om het inzicht van Lucebert om te draaien: Zou het je kwetsbaar opstellen (open en eerlijk zijn) van waarde kunnen zijn?

    Stefan Noordhoek

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Blijkbaar gaat het heel erg slecht in Amsterdam met de makelaardij. Want als je zo laag zakt met de prijs, kun je jezelf als makelaar eigenlijk niet meer serieus nemen. Trouwens was er een paar maanden geleden niet een rel omdat een VastgoedPro-lid eenzelfde actie wilde doen? Dat mocht niet van de dames en heren van Funda en de NVM als ik mij goed herinner. Of wordt er nu met twee maten gemeten? Past toch niet in NEN 2580.

    BeantwoordenVerwijderen