woensdag 2 februari 2011

Struisvogelpolitiek

Maandag is door minister Opstelten het bericht de wereld in gestuurd dat executie veilingen meer toegankelijk moeten worden voor consumenten. Particulieren moeten zo meer toegang krijgen tot dit instrument. Door het besloten systeem zouden de panden zo een procent of dertig onder de waarde worden verhandeld, met alle gevolgen van dien. De handel viert hoogtij in dit segment.
Goh!
Was u ook zo verheugd over dit bericht? Was u ook zo verbaasd? Men komt eindelijk in actie, whoepdiedoe! Helaas, bij ons ging de vlag niet uit. De executieveiling is nog steeds, uitzonderingen daargelaten, een schimmig circuit. En de nu voorgestelde verbeteringen? Nu moeten de huidige ‘bewoners’ er uit na 12 maanden, straks na 3 maanden. En u moet als consument de mogelijkheid krijgen tot een bezichtiging. Tja....
Realiteit
Wat gebeurt er. Stel dat uw moeder, uw zoon, op deze wijze een pand wil kopen, zonder ervaring. Voorbehoud financiering? Kansloos. Drie dagen bedenk termijn? Nope. Voorbehoud verborgen gebreken? Forget it. Moet ik door gaan? Laat staan de goede gesprekken met de handelaren tijdens het biedingsproces, of de fijne ontmoetingen op de gang, het toilet of de parkeerplaats. Weet uw moeder hoe het opbieden en afslaan gaat? Kan een particulier überhaupt de spelregels van een veiling bevatten?
Politiek
Ik denk dat de actie vanuit Opstelten prijzenswaardig is. Maar het is slechts symbool politiek. In mijn ogen, voor wat het waard is, ligt de oplossing op twee niveaus. Notarissen zouden niet meer moeten meewerken, tegen riante vergoedingen, aan deze systematiek, men staat er bij en kijkt er naar. En banken zouden, juist bij NHG executies, hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Geen enkel pand gaat meer naar een veiling, dan nadat een makelaar de mogelijkheid heeft gehad om het te vermarkten tegen de echte waarde. 6 maanden, 12 maanden, maar ga uit van martkwerking. Als er sprake is van NHG dekking, verliest de bank nooit. En anders ruineert men de eigenaar die gedwongen moet verkopen. Terwijl de kosten van verlies al in de hypotheek zijn opgenomen.Risico opslag of zo. Zie ook de discussie vandaag in de Tweede Kamer over de werkwijze van bankiers.
Hier en nu
Natuurlijk is het nu even slecht. Natuurlijk is de markt nu moeilijk. Maar verkopen, 30% onder de marktwaarde, en gezinnen achterlaten met restschuld, terwijl handelaren binnen 6 maanden vette winsten opstrijken? Niet doen. Gun dan die makelaar maar zijn 2% courtage, maar laat die 1500 gezinnen per jaar niet achter met een schuld van enkele tienduizenden euro’s, terwijl handelaren het contra bedrag in de achterzak stoppen.Makelaars zijn zeker in staat om het pand binnen 12 maanden te vermarkten voor een bedrag dat minder maatschappelijk, persoonlijk dan wel gezins ellende veroorzaakt. Mijnheer Opstelten! 

Ed

2 opmerkingen:

  1. Zo denk ik er ook over! Executieveilingen worden gedomineerd door handelaren en banken zelf.

    Heb nu net een woning verkocht die anders ook op de executieveiling terecht kwam, voor een redelijke prijs, die niet op een executieveiling gerealiseerd zou worden.

    Gelukkig was de bank hier wel voor rede vatbaar, zo zijn een hoop extra kosten voorkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Ed, jouw weergave is mij uit het warme makelaarshart gegrepen. Jij en - naar ik aanneem - vele anderen met enig geheugen zullen dat kunnen begrijpen.

    De komende tijd moet naar mijn mening veel energie worden gestopt om met betrokkenen de dames en heren politici te overtuigen om te kiezen voor de ook door jou genoemde oplossingen op twee niveau's.

    Bovendien zullen de financiers en Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen naar mijn mening nadrukkelijk hun maatschappelijke verantwoordelijkheden moeten nemen.

    Tot slot: het is alweer enige tijd geleden, dinsdag 27 november 2007; de dag waarop de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten tezamen met wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie een publicatie aanboden met vergaande maatregelen voor de aanpak van vastgoed- en hypotheekfraude. In deze publicatie 'De Fraude Voorbij' pleit Rotterdam voor het verlenen van meer bevoegdheden aan gemeenten bij het bestrijden van vastgoed- en hypotheekfraude, waarbij ook aanbevelingen zijn gedaan ten aanzien van executieveilingen.

    BeantwoordenVerwijderen