vrijdag 4 maart 2011

Lange termijn oplossingen voor korte termijn uitdagingen

Zoals u mogelijk bekend is per 1 februari jongstleden Dirk Brounen aangesteld als hoogleraar Vastgoedeconomie aan de universiteit van Tilburg. Hoewel het een gesponsorde leerstoel betreft, was toch zijn eerste opmerking die ik van hem zag boeiend: ‘Samen gaan wij de DNA-code van succesvol en duurzaam vastgoed ondernemen kraken”.
Trefwoorden
Op deze manier speelt je dus echt in op datgene wat nodig is: duurzaam, innoveren, ondernemen, succes. Noem maar op. Een paar dagen later kwam al zijn oproep om te komen tot een Marshall-plan voor de vastgoedmarkt. Nu gaan we het meemaken dacht ik. Vanochtend was hij te gast bij het radio 1 programma de gids.fm bij Felix Meurders. Oortjes gespitst dus
Oplossing
Zijn constateringen waren vanzelfsprekend en herkenbaar, de markt zit op slot, er gebeurt niets, als sinds 10 jaar wordt er om de brei heen gepraat en de politiek durft geen besluiten te nemen. De corporaties handelen nog steeds op basis van een opdracht uit het jaar 1901, toen er wetgeving voor sociale woningbouw kwam en de subsidie modellen, zowel voor koop als huur zijn achterhaald. En de lobby kracht van stakeholders is enorm groot in het Haagse, zo groot dat vrijwel alle politici gegijzeld zijn.
Klopt
Allemaal waar, alles correct. Er ontbreekt een incentive om vanuit een gesubsidieerde woning waar goedkoop gehuurd kan worden om te gaan kopen. Te veel sociale woningbouw sluit niet aan op de wensen van de markt. En het gat tussen kopen en huren wordt jaarlijks groter. Dus zou er stapsgewijs een afschaffing van alle subsidies moeten worden ingesteld, beetje bij beetje. Okay, wie ben ik om een hoogleraar tegen te spreken, maar volgens mij is dat niet de oplossing voor het hier en nu.
4 maart 2011
Op dit moment maken de banken mega winsten, wat ik lees kan Rabo bank het nauwelijks allemaal kwijt.Bonussen nemen weer exorbitante vormen aan. Maar consumenten kunnen niet kopen, durven niet te kopen en de risico opslagen voor hypotheekrentes in NL zijn hoger dan elders in Nederland. Er is nog steeds sprake van een fiscale boete bij het kopen van een huis en het aantal transacties in de bestaande bouw is met bijna 50% gedaald ten opzichte van 2008 en bouwbedrijven vallen om als dominostenen op dit moment. Nieuwbouwproductie is verdampt, het zijn allemaal acute omstandigheden.
Oplossing
Dus om met een lange termijn oplossing te komen die de komende 30 jaar in beslag zal nemen, is niet het panacee voor de huidige situatie. De oplossing zal toch veel meer moeten komen vanuit een eigendoms neutrale oplossing. Wat kunnen we doen om de markt weer op gang te krijgen, zonder fiscale of financiƫle incentives in te voeren of te beperken. Daar ligt volgens mij de oplossing. Inkomsten politiek parkeren en kijken naar de markt dynamiek, daar ligt de sleutel in mijn visie. Maar ja, geef daar maar eens handen en voeten aan. Dat vraagt inzicht, dat vraagt visie, dat vraagt lef.
TGIF,

Ed

1 opmerking:

  1. Wat me steeds weer verbaast in dit soort discussies is de abstractie van argumentaties en oplossingen. Abstracte oplossingen verzanden bijna altijd in goede bedoelingen, commissies en werkgroepen.

    We hebben concrete oplossingen nodig. Ieder vanuit zijn rol en deskundigheid.

    Ook in het vastgoed draait het om geld. Geld bepaalt wie wat kan en heeft. Of dat nu gaat om leegstand, bouwproductie, hypotheek, etc.
    Zolang we elkaar niet in de ogen durven te kijken en zeggen "wil jij de komende jaren iets minder verdienen zodat we samen een klein stukje van de puinhoop van nu op kunnen ruimen", dan komen we nergens.

    BeantwoordenVerwijderen