maandag 7 maart 2011

Marktwerking

In 2001, vroegah, was natuurlijk alles beter. De lucht was schoon en seks was vies, vandaag de dag is dat anders. In ieder geval, er waren toen circa 3500 be√ędigde makelaars en taxateurs in Nederland actief, voor anderen was het niet toegestaan om de titel makelaar of taxateur te voeren. De werkzaamheden echter mochten wel uitgevoerd worden, zie hier de oorsprong van de collega’s van de VBO. Die noemden zich bemiddelaars en alles mocht. Inmiddels is veel veranderd.
2011
VBO, NVM, VastgoedPRO, de consument weet het verschil niet. De een kennen ze misschien wel, de ander niet. Maar wat de kern is? Vraag aan een consument wat het verschil is tussen een VastgoedCert en SCVM gecertificeerde makelaar c.q. taxateur en ik zet er een krat bier op dat niemand het weet. Of wat boeit. Vraag wat het verschil is tussen een NVM en VBO makelaar, 100% zeker dat niet 1 consument het verschil kent. Of boeit. En als je het vertelt, kijken ze je nog aan of je water verkoopt als parfum: het zal wel.
Markt
Maar ondanks dat is ‘onze’ markt wel gegroeid en gekrompen. Gegroeid qua aantal aanbieders en gekrompen qua aantal opdrachten. Oftewel, er is steeds minder taart en er zijn steeds meer vorkjes. Marktwerking heet dat, het openbreken van bestaande bastions, maar of we er nou blij mee moeten zijn?
Statistieken
Beste collega’s, wij krijgen maandelijks het overzicht van nieuw toetredende collega’s op onze markt. In januari hebben 61 personen/entiteiten zich nieuw ingeschreven als makelaar of taxateur in onroerende zaken in de Kamer van Koophandel. Als starter. In februari 41. Dat zijn er 100 in twee maanden. Per vandaag zijn er 11.260 ingeschrevenen bij de KvK onder code 6831, makelaar/taxateur onroerende zaken. In 2010 zijn er circa 130.000 woningen bestaande bouw verkocht. 13 per inschrijving.
Niet goed
Het moge duidelijk zijn dat dit niet kan. VastgoedPRO heeft circa 800 leden. VBO ook zo iets. NVM heeft circa 4000 leden. Laten we het afronden op 6000 serieuze makelaars dan wel kantoren. Dat is net iets meer dan 22 panden per kantoor. Okay, LV en BV bestaat ook, maar het spijt me, er zijn er gewoon te veel. Het is hard, het is pijnlijk, maar de kentering in de markt is nog maar begonnen. 6000 serieuze kantoren, maar nog steeds iets van 5000 cowboys. Volgens mij valt er meer winst te behalen als de 6000 professionals gaan samenwerken en als ze de 5000 gelukszoekers isoleren, dan dat ze elkaar onderling de tent uit vechten. NVM, VBO en VastgoedPRO hebben een belang bij, voor en met de 6000 professionals, maar ondertussen lachen 5000 profiteurs zich helemaal rot. Ik schaam me diep, mijn excuus aan de leden van VBO, NVM en VastgoedPRO. Excuus voor het feit dat we elkaar bestrijden, in plaats van dat we gezamenlijk opkomen voor het belang van de consument voor een echt betrouwbare en professionele makelaar dan wel taxateur. Maar VastgoedPRO komt er niet alleen, daar is branchebelang voor nodig!

Ed

2 opmerkingen:

 1. Dit horen we nu al jaren. We zien er allemaal het belang van in, maar het gebeurt niet. Schijnbaar zijn de ego's van de diverse partijen te groot, vinden ze zichzelf het beste en zijn andere collega's minder dan zijzelf.

  De consument zegt het helemaal niets. Het zal hen zelfs een worst wezen. Laten we dus eens beginnen met het samenvoegen van de twee certificeringsinstellingen. Laten we dan ook kwaliteits- en deskundigheidsbewaking en tuchtrecht hier onder brengen.

  De brancheorganisaties kunnen zich dan toespitsen op deskundigheidsbevordering, professionele dienstverlening en belangenbehartiging. Dan houden we het zuiver en kan elke organisatie zijn toegvoegde waarde bewijzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Arno 100% mee eens.
  Het is m.i. een simpele natuurwet. Als er te weinig gras is voor alle grazers, sterven er zoveel af dat er weer voldoende voedsel is voor de overlevenden.
  De oplossing ligt niet bij de brancheverengingen, die kunnen de koek niet groter maken!

  BeantwoordenVerwijderen