donderdag 31 maart 2011

Zwaar weer

Het is me toch wat de afgelopen daar. Eerst komt daar, volledig (wederom) ongefundeerd en ondoordacht geadviseerd, het bericht van IMF inzake de woningmarkt in Nederland. Ongeacht de situatie van de Nederlandse woningmarkt wordt het IMF, al jarenlang door dezelfde adviseurs, voorgelicht dat de hypotheekrente eraf moet. Groei de markt, dan moet de HRA eraf, stagneert de markt idem dito. De reactie van Minister de Jager c.q. minister Donner was een wijze; de markt heeft rust nodig, Dat klopt.
DNB
Maar dan ook weer vandaag een oprisping van Wellink, welke vandaag naar buiten kwam. Nu, terwijl wij lezen, moet de regering van de BV NL maar even aangeven wanneer en hoe de HRA moet worden afgeschaft. Wel ja, waarom ook niet. Nou staat de heer Wellink al bekend als aangeschoten wild en is hij al volop aan het kijken welke commissariaten hij straks gaat aannemen als hij eruit gebonjourd wordt, maar dit is toch ook weer van een lompheid die weergaloos is.
Den Haag
Bij de huidige regering staat er één ding in beton gegoten op dit moment. De Hypotheekrente staat NU NIET TER DUSCUSSIE. En in de markt als de onze, waarbij deze als een murw gebeukte bokser in de touwen hangt, maar vastbesloten is om terug te komen, is dat de enige juiste houding. De resterende 3 ½ jaar van deze regering moet deze markt gekoesterd worden en niet in zwaar weer worden gebracht. Ook dit soort proefballonnetjes dienen geen doel en zijn eigenlijk ‘een beetje dom’.
Marktwerking
Al het geblaat dat de markt omhoog of omlaag gaat door de HRA, het is allemaal discutabel. Neem de UK. Had HRA. Heeft het afgeschaft. Nergens in de EU is onroerend goed zo duur als in de UK en met name in de grote steden. Wat nu duur de HRA? Dan zou je daar toch goedkoop kunnen kopen. Nou vergeet het maar. En in Nederland? Zolang de gemeentes nog de jackpot willen vragen voor de uitgifte van grond en onroerend goed gebruiken om de begroting kloppend te krijgen en megalomane projecten te financieren, heeft dat misschien wel meer invloed op de prijzen dan de HRA. Zolang er structureel, over langere tijd sprake is van meer vraag dan aanbod en het verkeerde aanbod op de verkeerde plaatsen, zal de prijs van onroerend goed in Nederland blijven stijgen. Misschien nu even een minnetje in de curve, maar over een paar jaar zal dat slechts een rimpeling in de vijver blijken

Ed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten