dinsdag 5 april 2011

Taxateurs !!!

De afgelopen weken heb ik, samen met mijn team, in regionale bijeenkomsten circa 400 collega’s, leden van VastgoedPRO, mogen ontmoeten. Voorafgaand aan onze ledenvergadering, volgende week, was het voor ons belangrijk om alvast inzage te geven in datgene waar we mee bezig zijn en wat onze focus is geweest de afgelopen maanden. Deze bijeenkomsten zijn belangrijk, ze zijn de voelsprieten van onze organisatie.
Branchebreed
Uiteraard kwamen hier interne aangelegenheden aan de orde. Maar er was één onderwerp wat overstijgend is voor onze club. Taxatie. En dan meer specifiek, de taxatienormen, taxatiegebieden en validatie. We zijn hier nu een geruime tijd mee onderweg en aan de hand van de feed back van onze leden concludeer ik het volgende
Validering
Als ik het onderwerp validering zou mogen beoordelen zou ik dat willen samenvatten in drie woorden; ongewenst, ongewild en ongevraagd. Ik heb in contact met onze achterban niet één lid, niet één taxateur horen zeggen dat ze blij zijn met het behaalde resultaat. Het geheel wordt als bureaucratisch, kostenverhogend, betuttelend en beledigend ervaren. Het institutioneel valideren van taxaties op basis van commerciële bedrijfsvoering, zoals afgedwongen door NVM en VBO om de eigen kas te spekken, kan geen waardering van onze leden vinden. Integendeel. Het is een basis van frustratie en ontevredenheid die ons als organisatie treft.
Gevolg I
VastgoedPRO, voorheen LMV en RVT, heeft zich altijd verzet tegen het uitmelken van eigen leden middels validering (lees geld verdienen aan het taxatierapport van je leden, á € 60 per rapport). Echter, de situatie zoals die nu is, is een vaststaand feit. Het is ook een feit dat VastgoedPRO leden hierin waarschijnlijk alleen staan. Tot op de dag van vandaag zijn de leden van NVM en VBO als makke schapen bereid om per taxatie belachelijke bedragen af te dragen en het beleid van hun organisatie in deze te ondersteunen. Zich te onderwerpen aan bureaucratie en een schandalige betutteling die zijn weerga niet kent.
Gevolg II
Terwijl per dag de inkomsten van taxateurs meer en meer onder druk komen te staan, juist door de structuur van validering. Nog even en als taxateur ben je alleen nog maar aan het werken om te voldoen aan je certificering en de kosten van validering. In onze regio bijeenkomsten zijn de commentaren keihard, terecht en reëel. Echter, zolang de leden van VBO en NVM dol zijn op de huidige structuur en hun besturen het mandaat geven om door te gaan met het vernietigen van het taxateursvak, is het voor ons kansloos om verandering aan te brengen. VastgoedPRO blijft als enige opkomen voor het belang van de taxateur, maar zolang NVM en VBO leden geen stem laten horen, blijven we een minderheid. Maar wij gaan door!

Ed

2 opmerkingen:

  1. Kan de heer van de Bijl uitleggen waarom hij met de regio indeling en toetsing heeft ingestemd?
    met vr. gr. A

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ferme woorden. Des te opmerkelijker is het dan om te moeten constateren dat VastgoedPRO de huidige regels heeft meeondertekend! Om op deze wijze afstand te nemen van het meegetekende stuk kan ik maar op één manier kwalificeren.

    BeantwoordenVerwijderen