woensdag 6 april 2011

Executiewaarde

Gisteren mocht ik een discussie volgen over het begrip executie waarde. Een boeiend fenomeen. De vraag was van de ene taxateur aan de andere, welke executiewaarde momenteel werd aangehouden. De één hield 89% aan, de ander 88%. Op de vraag op basis waarvan kon geen antwoord worden gegeven
IVS
Het zal u niet zijn ontgaan dat in het nieuwe normblad taxatie woningfinanciering gesproken wordt over marktwaarde. Hiermee wordt ingegaan op de internationale terminologie inzake waarde begrippen, waarin het gegeven executiewaarde niet in voorkomt. Dit is een typisch Nederlands begrip. De vraag kan ook worden gesteld, hoe lang het begrip executiewaarde nog gebruikt zal worden. Wat mij betreft, per direct mee stoppen. Om meerdere redenen.
Gevaar
Als eerste is het opgeven van een executiewaarde spelen met vuur. Helemaal nu er een uitspraak is dat een taxateur veroordeelt is in verband met een niet correctie executiewaarde en der schade die een financier daardoor had geleden. Daarnaast, hoe kunt u op dit moment eigenlijk deze waarde bepalen? Het is een casino wat dat betreft, weet u echt wat een woning gaat doen op een veiling? Dus bent u volgens mijn continue aan het schipperen tussen het sussen van uw geweten en het tevreden stellen van uw opdrachtgever dan wel de financier. Want ook die weet zo onderhand echt wel dat de executiewaarde weinig tot geen betrouwbaarheid heeft.
Keuze
U heeft dus eigenlijk twee mogelijkheden: u geeft de mogelijke reële executiewaarde op, laten we zeggen 60%. Waarna u vriendelijk wordt bedankt door uw opdrachtgever of het intermediair en waarschijnlijk nooit meer een opdracht krijgt. Of u houdt de vinger in de lucht en zegt, noem een getal, 86% en hoop maar met samengeknepen billen dat alles goed gaat. Maar ondertussen staat wel u handtekening op het rapport. En kent u de jurisprudentie.
Minister
Mogelijk dat door de richtlijn van Minister JK de Jager dit probleem al op korte termijn al gaat oplossen. 110% van de marktwaarde, dat wordt het nieuwe adagium. Als we hiermee gaan werken, en dat gaan we, dan is er geen behoefte meer aan het containerbegrip executiewaarde. En wordt uw risico weer teruggebracht tot beheersbare proporties. Want dat het begrip executiewaarde tot een gruwel en een molensteen om de nek van de taxateur is geworden, is een feit.

Ed

3 opmerkingen:

  1. uitstel van executie...verwacht ik.
    niet meegaan met klant en bank, maar ALTIJD achter feiten en jezelf staan. ook maar tijdelijk de marktwaarde afschaffen !?
    MOMENTwaarde?
    sterkte!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De vraag is wat nu eigenlijk ter discussie staat. De getaxeerde executiewaarde of de gekozen verkoopmethode bij gedwongen verkoop. Vermoedelijk het laatste.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anno van den Berg6 juni 2012 om 17:08

    Toch wellicht interessant om deze draad weer op te pakken. Ik zit in de huidige markt regelmatig rond de 80%. Soms eronder, soms erboven.

    Inmiddels ben ik al 2x gebeld door eenzelfde bank dat ze voor beide rapporten de executiewaarden, beide < 80%, eigenlijk te laag vinden en ze er dus niets mee kunnen. Zij denken zelfs nog rond de 87% - 90% te kunnen schrijven, wat ik momenteel voor bepaalde panden (zeker als geldt: gedateerd, mindere wijk, onderhoud matig etc) echt onverantwoord hoog vind. Kijkend naar veilingopbrengsten vind ik zelfs 80% hoog, zoals hierboven ook al aangegeven...

    Ik ben benieuwd of meer taxateurs deze ervaring hebben met banken?

    BeantwoordenVerwijderen