zaterdag 2 april 2011

Verlies voor het vak

Vrijdag werden wij geinformeerd over het, toch nog onverwachte, overlijden van George ten Have. In Property NL staat een goed in memoriam, welke ik graag doorgeef. Bestuur en directie van VastgoedPRO betreuren het verlies van dit bijzonder mens en waardevolle voorvechter van de professionele taxateur.
Ed

George ten Have, het geweten van de vastgoedtaxatie, overleden


Datum: 01-04-2011 14:15, Bron: PropertyNL

AMSTERDAM - De voormalige partner en directeur van Colliers-voorloper Boer Hartog Hooft George ten Have (59) is gisteren overleden. Ten Have kreeg landelijke bekendheid als voorvechter voor transparantie in het vastgoed. Talloze publicaties heeft hij op zijn naam gezet, hij heeft meegewerkt aan vele organisaties die transparantie in het vaandel hadden.

George ten Have werd geboren met een chronische leverafwijking waardoor hij geen lager en middelbaar onderwijs kon volgen. Bij zijn afscheid in 2009 bij Boer Hartog Hooft toonde hij zijn eerste diploma: het kruideniersvakdiploma, inclusief vlees, vleeswaren, groeten en fruit. Dit diploma was het begin van een carrière waar hij elke professional en wetenschapper verbaast liet staan over zijn kennis. Hij heeft zijn hele leven moeten vechten tegen zijn ziekte. Een combinatie met kanker is hem uiteindelijk toch nog vrij plotseling fataal geworden.

De toenmalige Amsterdamse burgemeester Cohen verbaasde zich in 1999 bij het opspelden van de Ridderorde over deze bijzonder selfmade man die les gaf aan professoren, maar zelf geen toestemming had de universiteit te bezoeken vanwege zijn vooropleiding.

George ten Have kon zijn loopbaan beginnen na een avondcursus makelaardij in 1975 bij een makelaar in Zeist. Al snel bleek zijn bijzondere inzicht, waardoor hij in 1985 kon toetreden tot de directie van het veel grotere makelaarskantoor - Rodenburg, Mulder Ten Kate in Apeldoorn. Hij stapte in 1995 over naar een van de bekendste kantoren op het gebied van commercieel vastgoed, Boer Hartog Hooft in Amsterdam. Hij bleef zich tot zijn overlijden sterk verbonden voelen met het kantoor dat onder de naam Colliers International verder is gegaan.

De huidige CEO van Colliers, Jaap van Rhijn, zei in een reactie vanochtend op het verlies: ‘We zijn nog te zeer verslagen door het bericht om iets te kunnen zeggen wat het betekent voor de Nederlandse onroerend goed markt of ons kantoor. Wij hebben alleen oog voor een vriend die ons is ontvallen.’

George ten Have had nog volop plannen om bij te dragen aan verdere ontwikkeling van het vak. Hij wilde nog een follow up maken van de artikelenserie over transparantie in PropertyNL Magazine. Een serie die werd bekroond met de Vogonprijs. Sinds 1982 behoort Ten Have tot de bekendste publicisten over vastgoed. Tot de bekendste horen zijn boeken over taxatieleer, zijn bijdrage aan het handboek Vastgoed (onder redactie van De Kousemaeker), de internationale uitgave European Valuation Practice met GerJan Vos, het boek Waardebepaling Vastgoed onder redactie van Leo Uittenbogaard. Samen met Piet Korteweg, Robert Das en Sander Sijm publiceerde hij al in oktober 2003 in Property Research Quarterly een artikel waarom de kantoorleegstand zo voorspelbaar was. Pas na acht jaar zou zijn artikel de landelijke aandacht krijgen die het verdiende. In 2006 was hij opnieuw zijn tijd vooruit door te waarschuwen voor luchtbellen in vastgoedwaardering in een artikel samen met Peter van Gool in de Property Research Quarterly.

Ten Have was behalve publicist ook actief in veel organisaties. Vanaf 1986 was hij docent taxatieleer bij de opleiding van de NVM. De NVM gaf hem mede daarvoor de hoogste onderscheiding. Vanaf 1989 was hij als docent taxatieleer betrokken bij de Amsterdam School of Real Estate ASRE en tegelijk ook bij Tias Nimbas Business School, later ook bij de Hanzehogeschool in Groningen. In 1997 werd hij voorzitter van de vakgroep van taxateurs van het samenwerkingsverband van makelaars Dynamis te Amersfoort.

In 1999 trad hij toe tot het bestuur van de Stichting Register Taxateurs in Rotterdam. Sinds het begin van deze eeuw werd Ten Have vrijwel overal ingeschakeld waar waardebepaling een rol speelde: of het ging om de vastgoedindex Aedex, de stichting WOZ-register, de stichting Nederlands Register van Vastgoed Taxateurs of de Stichting Vastgoedcert.

Door zijn bijzonder persoonlijke en integere aanpak was hij een stimulans voor velen die de markt voor vastgoed verder in Nederland willen ontwikkelen.

1 opmerking:

 1. Chief Zoethout4 april 2011 om 10:48

  Met verslagenheid kennis genomen van het overlijden van George Ten Have.
  Even later hedenochtend bereikt mij het droeve bericht dat op 81 jarige leeftijd is overleden Harry Beugels. De nestor van de Nederlandse taxateurs, die tot voor kort nog steeds als taxateur, samen met zijn zoon Hans het taxatieburo runde.
  Harry heeft samen met mij de NVBT opgericht, later overgegaan in de RVT. Na afschaffing beëdiging hebben Harry en ik samen de Stichting Nederlands Register van Vastgoed Taxateurs opgericht.
  Samen met o.a. George Ten Have hebben wij deze Stichting geïntegreerd in de Stichting Register Taxateurs, de basis voor de huidige Stichting VastgoedCert.
  Met het overlijden van beiden mist taxerend Nederland twee markante voorvechters voor de scheiding van het beroep van taxateur en makelaar.
  Ik wens zowel de familie Beugels als de familie Ten Have alle sterkte toe.

  BeantwoordenVerwijderen