vrijdag 8 april 2011

WAKKER!!

De koffie dampte, het aroma kwam mij tegemoet, het croissantje lachte mij glimmend tegemoet. Naar de keukentafel om daar de Krant van Wakker Nederland open te slaan. En inderdaad, klaarwakker op deze mooie vrijdag ochtend!! Ik weet niet of u het gelezen hebt, het interview met scheidend AFM kopstuk Hoogervorst?
Journalistiek?
Verbazingwekkend wat daar gemeld wordt, alle aflossingsvrij hypotheken moeten verboden worden. Bestaande incluis en nieuwe komen er niet meer in, anders wacht ons hel en verdoemenis. Of erger. Consumenten en banken moeten maar even om de tafel gaan zitten om dat te regelen. Hoewel uit VVD huize afkomstig, was mijn eerste gedacht dat de Telegraaf iemand pootje probeerde te lichten bij zijn vertrek. Zo een quote verzint een normaal iemand toch niet? Voor alle zekerheid nog even de kalender gecontroleerd, maar 1 april was toch echt vorige week.
Surfen
Na even checken op Internet bleek het toch echt een quote van deze man te zijn. De AFM had zich al gemeld met de nuance dat dit de privé mening was van Hoogervorst. Dat doe je niet als je Opperhoofd dit niet had gezegd, dan had je dit met kracht ontkent. Maar hoe is zo een uitglijder nou in vredesnaam mogelijk en welk doel dient deze nonsens. Want veel anders kan ik het toch niet kwalificeren, klinkklare nonsens.
Leiderschap
Dan sta je jarenlang aan het hoofd van toch een gezaghebbend instituut, jarenlang meldt je hier niets over. Alle mogelijkheden heb je om hier mee bezig te gaan, om dit onderwerp op de politieke agenda te zetten. Niets van dit alles. En dan met de bloemen en de pen met inscriptie in de hand dit. Dat lijkt mij toch heel erg vreemd en duiden op afnemende functionaliteiten op cognitief niveau
Nonsens
Want niet alleen is de visie ongepast, het is ook nog eens onmogelijk. Je kan niet zomaar bestaande overeenkomsten opzeggen zonder consequentie, als je het al zou willen. En ook de visie dat half Nederland in groot gevaar zit en als lemmingen op de afgrond afrent door de aflossingsvrije hypotheek raakt niet zo heel veel kanten en wallen.
Gevolgen
Maar wat wel het geval is, is dat er een niet aflatende golf van proefballonnetjes zijn over de woningmarkt. Is het niet het IMF met vreemd gedrag, is het de vertrekkend DNB topman Wellink die het spoor bijster is, dan is het dit wel. Het lijkt wel een opmaat op een grootschalige aanval op woningbezit.
Rust
Maar de consument wordt op dit moment wel bijna elke dag geconfronteerd met doemscenario’s over de woningmarkt. En de eerste keer denkt die het zal wel. Maar als het een niet aflatende stroom is, dan baart dat zorgen en wekt dat angst en onrust. En dat is nou net iets waar we met z’n allen niet op zitten te wachten.
TGIF,

Ed

2 opmerkingen:

  1. Fijn dat er onder makelaars nog zo veel vertrouwen is in de woningmarkt (ook niet bepaald schokkend). Feit is dat de markt gaat instorten. De hypotheekschuld ligt nu hoger dan tijdens de Grote Depressie, prijzen in verhouding tot het gemiddelde inkomen zijn hoger dan tijdens de crisis in de jaren '80, 50% van de hypotheekschuld is aflossingsvrij en bij slechts 7% wordt tijdens de looptijd afgelost. Ik geloof niet dat dit houdbaar is. Willen de woningprijzen stabiel blijven dan moeten banken doorgaan met het verlenen van steeds soepeler krediet, dit gaat gewoonweg niet gebeuren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelukkig komt er steeds meer het besef dat de enorme kredietgroei gestopt moeten worden.

    BeantwoordenVerwijderen