dinsdag 31 mei 2011

Prijsverlaging validatie

Geloof het of niet, maar ik heb de afgelopen weken commentaar gehad dat mijn blogs niet meer frequent verschenen. De eerste die dat meldde, daarvan dacht ik dat dit mijn enige lezer en unieke was, maar de laatste dagen komen er zelfs opmerkingen via mijn kantoororganisatie binnen Tja, combinatie van schrijversdip, nieuwsgebrek, werkdruk en createa problematiek zullen we maar zeggen. Ik ga voor de herstart.
Berichtgeving
Heeft u de afgelopen week ook de berichtgeving ontvangen inzake de prijsverlaging voor validatie via NWWI? Een goed iets. De prijs gaat iets met 10% omlaag, ik ga een positief bericht schrijven over het NWWI. In de hoop dat het er een is van velen. Want in mijn ogen is het business model aan erosie en verval onderhavig, daar is geen ontkomen aan. Weet u nog uw eerste personen auto validatie? Een APK? Ik betaalde in de jaren ’80 iets van 450 gulden voor een APK, met knarsetanden. Vandaag de dag? Gratis bij een kleine beurt van €40.
Beleving
Vandaag mocht ik onze regio coördinatoren verwelkomen bij mij op kantoor, in hun clubhuis. Deze mensen zijn de backbone, de ruggengraat van de organisatie. Op basis van inzet en betrokkenheid maken zij zich hard voor de club, een gegeven wat je anno 2011 niet zo veel meer ziet. Niemand is meer bereid iets te doen zonder vergoeding of betaling, wij kennen nog echt betrokkenheid. Iets wat ik koester, iets wat ik waardeer. Let wel, de impact van werkzaamheden van mensen, van collega’s op basis van vrijwilligheid is vaak vele malen meer waard dan werkzaamheden die je inkoopt. De een heeft namelijk passie, de ander een factuur.
Validatie
Ook bij deze groep kwam validatie ter sprake. Het feit dat de prijs omlaag gaat van het NWWI is onvermijdelijke en noodzakelijk. Dit zal worden gevolgd door de andere partijen, immers, niemand zit te wachten op validatie. Consumenten niet, makelaars niet, taxateurs niet, consumentenorganisaties niet. De enige die er van profiteren zijn de validerende instellingen en de brancheorganisaties die hun cashback krijgen voor dataleverantie en IT systeem. Beide brancheorganisaties pakken gewoon €10 per taxatie, keiharde handel, per jaar circa €2.000.000 aan cash. Op te hoesten via consumenten en hun leden. Ik ben blij dat wij niet in deze, hoewel verleidelijke, muizenval zijn gestapt.
Verdeling
Als die 4 miljoen per jaar over drie partijen had kunnen worden verdeeld in plaats van twee, hadden wij ook iets van 1.3 mio per jaar kunnen schrapen uit de pot. Maar toch, wij zijn blij dat we dat niet hebben gedaan. Natuurlijk missen we inkomsten, natuurlijk rij ik nog steeds in een dieseltje. Maar elk van onze leden kunnen wij op elke vraag een eerlijk antwoord geven. Dat is voor velen toch echt moeilijk als het om dit onderwerp gaat. Op korte termijn missen wij cash, op lange termijn winnen wij betrouwbaarheid.
Prijsverlaging
Dan de prijsverlaging van het NWWI. Waarop kan een validerende instelling concurreren? Niemand wil het, behalve twee brancheorganisaties. Kwaliteit? Professionaliteit? Deskundigheid? Betrouwbaarheid? Ik denk dat er niet 1 taxateur is die dit onderschrijft. Nee, prijs. Niemand hecht er waarde aan, de waarde kan dus alleen maar omlaag. De waarde moet omlaag. De volgende stap die moet worden genomen is het doorbreken van de machtspositie om vooraf te kosten in rekening te brengen. Ook hier is de monopoly positie verstorend voor het marktevenwicht, de onderlinge afspraak om dit zo te regelen is verdacht en neigt naar marktafspraken dan wel kartelvorming. Het zou het NWWI sieren om hier een voortrekkersrol te nemen, als commerciële organisatie van twee branchepartijen zou het sieren op te komen voor het belang van de aangesloten leden. Die kunnen het gewoon niet meer betalen! Validatie? Als het dan moet oaky, maar gewoon op basis van betalng, net zoals de taxateur die ontvangt. En niet vooraf, dat is een wurggreep die velen de das omdoet en onaccepetabe is. Het cash belang van de leden dient te prefeleren voor die van de branche organisaties en hun commerciële bedrijven. 

Ed


2 opmerkingen:

 1. 1,3 miljoen euro opbrengst gemist? Dat is nog meer dan wij met alle leden samen aan contributie opbrengen! Wie heeft er destijds zitten slapen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Ed,
  Ik kan jouw "beleid" op geen enkele manier meer volgen. Door jouw koppigheid loopt vastgoedpro inderdaad ruim een miljoen Euro mis door niet in NWWI te stappen. Vervolgens zet onze huisfilosoof Duivenhok wel zijn handtekening onder het platform normering taxateurs en taxaties en hierdoor het NWWI (lees: NVM en VBO) nog rijker en machtiger maakt. NVM en VBO lachen zich kapot. Zij verdienen miljoenen en VatgoedPro helemaal niets.
  Goed beleid Ed. Echt iets om trots op te zijn.
  mvg
  Cindy

  BeantwoordenVerwijderen