vrijdag 24 juni 2011

NMa onderzoek makelaardij

Gisteren meldde ik en passant over het NMa initiatief om de spotlights te zetten op de makelaardij en nader onderzoek te doen naar prijsvorming. Over het algemeen werd en wordt hier wat schouderophalend over gereageerd, zo ook door ons. Zoals bekend vloeit er bloed in de straten door de moordende concurrentie, iedereen zijn handel ligt plat en alle inkomsten zijn welkom
Inhoud
Toch waren er nog wel collega’s die meer informatie willen, hoe gaat nou zo iets, wat moeten we ons daar bij voorstellen. Eerlijk gezegd lijkt het allemaal spannender dan dat het is. Per mail krijg je gewoon allervriendelijks een lijstje toegestuurd met vragen die men heeft. Met een allervriendelijkst verzoek of het mogelijk is om een afspraak te maken en eens van gedachten hierover te wisselen. De mensen die ik ken van de NMa zijn buitengewoon vriendelijke en innemende personen, we nodigen ze elk jaar graag uit om als onze gasten aanwezig te zijn op het NSM symposium. Nationaal Symposium Makelaardij (www.nsm6.nl) Zeg maar zo van NMa doet NSM.
Gesprek
En in gesprek is men wel zeer scherp en analytisch, dat zal deze keer ook zo gaan. Helemaal nu het slechts een informatief onderzoek betreft, men komt in feite om t leren over wat er speelt. Niet dat het een vrijblijvend feestje is, je dient het wel uiterst serieus te nemen. En dat doen we ook, want daar heeft u als makelaar of taxateur ook recht op, om uiterst serieus te worden genomen.
Vragenlijst
Om u een indruk te geven wat er in het gesprek zoal behandeld zal worden, treft u bij deze de vragenlijst aan die ik mocht ontvangen. En de koekjes voor bij de koffie komen er straks nog bij
TGIF,

NMa Vragenlijst
Ed

3 opmerkingen:

  1. Beste Ed
    Heb het lijstje eens doorgenomen van Nma. Succes met het invullen ervan. Moeten er zulke krantenkoppen geplaatst worden als dit een indicatie is van het onderzoek? Hoe verzin je het om op een dermate slecht moment in de makelaardij met een dergelijk onderzoek te komen? Lijkt me een prima start van het gesprek.
    Groet Wouter Damen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een mooie manier om de werkwijze van de "vrije jongens" aan de orde te stellen, die veelal middels ABC-akten zowel courtage als winst op de verkoop boeken. Dat i.c.m. het gebrek aan getoetste vakkennis maakt dat zij (in mijn ogen) de grote boosdoeners zijn die het vertrouwen van de branche schenden.
    Met andere woorden: Probeer hen te overtuigen dat iedere makelaar zich bij VastgoedPRO (of NVM/VBO) zou moeten aansluiten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik verwacht heel veel schouderklopjes van de NMa. Sinds 2000 zijn de taxatie kosten bijna gehalveerd. Hoezo te weinig concurrentie?

    BeantwoordenVerwijderen