maandag 20 juni 2011

Oversized

De afgelopen twee werkdagen waren er weer wat publiciteitsmomenten rondom de woningmarkt. Als eerste het gesprek met de MP afgelopen vrijdag, zijn wekelijkse persconferentie. Rutte deelde mede dat het kopen van een huis, een eerste huis, nu een goed moment was. Het huidige kabinet laat de HRA ongemoeid, een bemoedigend vooruitzicht. Of er wel of niet getornd gaat worden op termijn is een tweede, maar in de huidige constellatie: handjes thuis!
Goed nieuws
Op zicht natuurlijk goed nieuws voor onze markt. Ik moest toch wel lachen om de reactie van de collega’s in Nieuwegein. Narcissus haastte zich om te roepen dat Rutte hiermee indirect de NVM campagne ondersteunt. Lijkt me toch wel een heel grote broek, onverlet de goede bedoelingen van de NVM reclame uitingen. Zo lust ik er ook wel een. Jan Kees de Jager meldde dit weekend dat als de Griekse politiek niet instemt met de bezuinigingen , er geen Nederlandse cent naar Griekenland gaat. VastgoedPRO bericht dat de Nederlandse regering indirect de blog van haar directeur van 15 juni ondersteunt. Waarom ook niet? Die broek past ons allemaal!
Rabobank
En natuurlijk las u de berichtgeving van de grootste geldverstrekker van Nederland: er moeten allen maar annuïteiten hypotheken komen. Opvallend dat sommigen hier nog serieus op reageren. Als het namelijk menens was bij de Rabo, dan voeren ze dat gewoon in. Als hun zorg om de Nederlandse consument, als het welzijn van de hypotheekgever zo een groot belang is, wat let ze? Maar nee, als dat gebeurt komt de concurrentiepositie in gevaar en dan is het consumenten belang toch weer ondergeschikt aan de harde inkomsten en winst.
Woningmarktcijfers
En als laatste was er vandaag de publicatie van Leo vd Pas, Woningmarktcijfers.nl. een instrument wat ik zeer op prijs stel. De meeste cijfers die we krijgen zijn of laat (Kadaster) of gekleurd en niet echt betrouwbaar(NVM). Hoewel de laatste wel steeds beter worden, doordat ook VBO en VastgoedPRO hun data leveren, waardoor er meer dekking is. Maar in de vandaag vrij gegeven data van Woningmarktcijfers zien we een bekend patroon. De distributie blijft stagneren, de prijs blijft vastzitten, kortom, de woningmarkt zit en blijft volledig op slot. En de verwachting dat er op korte termijn iets gaat gebeuren, ik ben bang van niet.

Ed

1 opmerking:

  1. Ook een goede en vroege indicator van de transactieontwikkeling is Google Trends: Zie http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=761

    BeantwoordenVerwijderen