donderdag 16 juni 2011

Professionalisering

Dames en heren,
De tijd dat u op uw blauwe ogen als taxateur werd geloofd is echt definitief voorbij. De motivatie dat een waarde is wat deze is omdat u dat van mening bent, daar komt u niet meer mee weg. Evidence based practice heeft ook in het taxateursvak zijn intrede gedaan, dat is, hoe vervelend dan ook, een goed iets.
Vroegah
In 2007 en 2008 was ik betrokken bij het onderzoeken van vermeende taxatiefraudes bij NHG schades. Met een hoop kabaal stonden er chocoladeletters in de krant van Wakker Nederland dat er massaal werd gefraudeerd met taxatierapporten, met name in sommige postcode gebieden in Rotterdam. Door NHG werd hier, achteraf volledig onterecht en onnodig stemming makend, gewag van gemaakt. Achteraf bleken er nauwelijks tot geen fraude gevallen te zijn. Wel veel luiheid, gemak en ondeskundigheid. Het geheel heeft wel een doel gehad: professionalisering.
Nu
Vandaag de dag zijn we een beetje doorgeslagen, dat komt wel weer goed. U bent hierdoor gefrustreerd, boos, verdrietig, allemaal begrijpelijk. Maar na een periode van droogte komt forse regenval. Na een periode van geen controle komt versterkte controle. Dat normaliseert wel, heb nog even geduld. Maar wat wel gebeurt, en dat is een goed iets, is dat uw product serieus wordt genomen. Een taxatie is geen vrijblijvend iets. Een taxatie is een professioneel oordeel met grote gevolgen. Neem dit ter harte.
Aansprakelijkheid
Te vaak, te veel heb ik meegemaakt dat een taxateur schreef naar wat er gevraagd werd. 1 keer is al te veel en te vaak. In een opgaande markt komt u daar mee weg, het pleasen van assurantie tussenpersonen kon nog wel eens. Provisie en inkomsten stonden / staan vaak centraal bij de hypotheekjongens en meisjes. Die tijd is echter geheel voorbij. Laat u er niet meer mee in. Niet, nooit en nimmer.
Uitspraak
U en ik weten dat sommige taxateurs en makelaars zich verheven voelen boven anderen. In april was er echter een uitspraak inzake een taxateur die wel erg ruim schreef. In Hoger Beroep werd deze NVM ‘collega’ ( die bij ons / VastgoedPRO niet thuishoort en dus geen collega is) veroordeeld tot een betaling van circa €120k. Hou hier rekening mee met elke waarde die u aan het schrift toevertrouwd. Vrijblijvendheid en blauwe ogen bestaan niet meer. Terecht!
Zie hier de uitspraak: NVM fraudeur veroordeelt
Ed

1 opmerking:

  1. Zo, da's niet mis, deze veroordeling. Denk wel dat mevrouw de taxateur nalatig is geweest en/of grote fouten heeft gemaakt. Maar deze "boete"is wel erg hoog

    BeantwoordenVerwijderen