donderdag 23 juni 2011

Regeringsbeleid woningmarkt: dood door schuld

Het is me toch allemaal wat. Neem ik mezelf voor om vandaag het proefballonnetje van Donner te beschouwen, ligt er om 09.00 uur een embargo bericht van de NMa op de mat plus een voicemail. Per 10.00 uur vandaag wordt er een persbericht uitgegeven dat de NMA, de Monitor Financiële Sector, een marktstudie doet naar de makelaardij. Lekker begin van de dag. Maar waarom? Als ik het bloed zie wat door de straten vloeit op dit moment, ten gevolge van de terugval en de mobiliteitscrisis, denk ik dat als er ergens een moordende concurrentie is, is het bij ons.
OVB
Anyway, niet veel tijd aan besteden, zinloos verspillen van overheidsgeld. En dat terwijl de NMa net moet samengaan met anderen (o.a. Consumentenautoriteit) ivm bezuinigingen. En er is daar al zoveel gekort. Arme blauwe en grijze pakken! Terug naar de overdrachtsbelasting. Bij sommigen barstte een bijna orgastische explosie van vreugde uit bij het horen van de proefballon. Natuurlijk doe ik graag mee, maar “ before we cry wolf” in goed Nederlands, mag ik toch mijn klinische bril even opzetten en de voetjes op de vloer houden.
Bad news
Dit bericht is namelijk niet goed. Om meerdere redenen, excuseert u mij mijn cynisme? Ik neem u graag even mee naar de werkelijkheid anno 23 juni 2011. Als eerste, we stevenen af op het slechtste kwartaal inzake woningverkopen ooit. Q2/11, het tweede kwartaal 2011 is een nachtmerrie qua verkopen. Nog nooit, nimmer, is er zo weinig verkocht in de bestaande bouw. Het is een slachthuis. Niet leuk, misschien verwacht u van mij positief nieuws, maar het is er niet. Als ik onze cijfers zie van circa 800 kantoren, dan komt, overall, geen van mijn leden in de buurt van bijstandsniveau. En dan praat ik over omzet, niet over inkomsten. Die zijn er gewoon niet, die zijn negatief.
Gevolg
De implosie op de woningmarkt is tot ongekende hoogte gekomen het tweede kwartaal, de markt verstijft. Mei 2011 was al 10% minder dan mei 2010, de lijn zet voort. En als je in zo een markt, als bewindsvoerder, als politicus, gaat melden dat je overweegt om de overdrachtsbelasting (tijdelijk) af te schaffen, pleeg je in mijn ogen moord. Jaag je makelaarskantoren het faillissement in en ben je bezig met onbehoorlijk bestuur. Als je dit nu meldt, zonder feiten en data te noemen, dan draai je ondernemers de nek om.
Bedankt mijnheer Donner
De woningmarkt kent de grootste mobiliteitscrisis ooit op dit moment. Als je nu laat doorschemeren dat er mogelijk binnenkort een, al dan niet tijdelijke, afschaffing komt van de overdrachtsbelasting, dan weet je één ding zeker. Niemand koopt meer een huis tot er duidelijkheid is. Het gemiddelde huis in de BV NL kost €240k. De gemiddelde betrokken OVB is dus iets van €14k, zonder dat er iets tegenover staat. Als je door even te wachten €14k kan verdienen, is er niemand die dat niet doet. Ik zou dat in ieder geval niet laten passeren. Hou er dus rekening mee dat u voorlopig niets meer verkoopt. Dankzij Piet Hein Donner, dankzij Elsevier. En als een minister door zulke proefballonetjes wel eens een hele beroepsgroep, een hele bedrijfstak om zeep helpt, heb je in mijn ogen bloed aan de handen. Is er sprake van onbehoorlijk bestuur en beschadigt regeringsbeleid mijn achterban. En maar praten over hoe we geld naar Griekenland kunnen sturen. Schande mijnheer Donner, schande. Dood door Schuld!

Ed

1 opmerking:

  1. Mijnheer Donner is toch redelijk slim mannetje, maar dit is wel een heel dom proefballonnetje dat de woningmarkt nog meer op slot zet.
    Ik geloof niets van afschaffen van de OVB.
    Is het geen idee om de mensen 1 x overdrachtsbelasting te laten betalen? Voor starters geen oplossing maar wel voor doorstromers.
    Stel je eerste huis kost 150 K daar over betaal je 6 %, je volgende huis kost 250K dan betaal je 6% over het verschil, dus over 100K. Bij scheiding neemt ieder de helft mee. Wel wat administratie, maar de notaris weet daar wel weg mee.

    BeantwoordenVerwijderen