vrijdag 15 juli 2011

Fusie

Op een aantal Linkedin fora kwam ik weer de discussie tegen over het nut en de noodzaak van twee certificerende instellingen binnen ons vakgebied: SCVM en VastgoedCert. Een terechte vraag en als die vraag al onder beroepsgenoten wordt gesteld, wat moet een consument of een opdrachtgever daar dan wel niet van denken? Zou die er iets van (willen) snappen? Ik denk het niet.
OSM
Als we kijken naar de markt, dan kom je toch niet verder dan constateren dat stakeholders beide instituten accepteren. Zowel het VBO register als het onafhankelijke VastgoedCert worden door geldschieters, NHG als door andere als gelijkwaardig beschouwd, hoewel sommige banken nog steeds wel voorkeur hebben voor VastgoedCert. Met name als het om BV of LV taxaties gaat. Verder is het allemaal hetzelfde in hun ogen. Zeg dat echter niet tegen iedereen, je trapt dan erg snel op sommige tenen. De één ziet zichzelf als beter dan de ander, “ons soort mensen” is net iets meer.
Tja
Nou is dat natuurlijk allemaal zeer betrekkelijk. Hoe je het ook wendt of keert, beiden bestaan, beiden worden geaccepteerd. Bij VastgoedPRO hebben we dan ook gezegd als de markt, de opdrachtgevers, beide registers accepteren, wie zijn wij dan om er anders over te denken? Beiden registers hebben hun goede kanten, beiden hebben wat zwakke kanten, maar aan het eind van de dag zijn de pretenties identiek. Opportunisme? Nee! Realisme. En volgens mij zal het de taxateur die in het veld werkzaam is, ook een wordt wezen. Ik heb eigenlijk nog nooit gehoord dat iemand een taxatieopdracht weigerde omdat de lead werd aangebracht door een kantoor wat bij een ander register staat ingeschreven. Doet u dat wel? Dan hoor ik dat graag.
Samensmelten
Ik ben dan ook een zeer groot voorstander van het samengaan van de twee registers en zien te komen tot één uniforme kwaliteitsborging voor allen. Prik gewoon een datum, laat vanaf dat moment alle ingeschrevenen bij beide registers de mogelijkheid hebben om zich in te schrijven over en weer of hef beiden op en kom tot één nieuw register. Voor opdrachtgevers duidelijk, voor consumenten inzichtelijk en de wens van de politiek, VEH, noem maar op, wordt gehoord en bediend. En bovenal wordt het tijd om op te houden met al die verschillende mastodonten uit het verleden die weinig ander doel dienen dan eg streling en persoonlijke gevoelens in stand houden.  Een fusie van VastgoedCert en SCVM zou op zo kort mogelijk termijn moeten worden gerealiseerd.
TGIF,

Ed

1 opmerking:

  1. De professionals weten dat de registers niet hetzelfde zijn. VBO heeft prima marketing bedreven door het in de markt zetten van de SCVM. Het NRVT is, volgens mij, mede daardoor ten onder gegaan.

    Destijds, ik meen omstreeks 1998, heeft de universiteit Enschede onderzoek gedaan naar het niveau van de opleidingen van de VBO en van de destijds door NVM en LMV vereiste opleiding. Nu is het misschien de tijd om wederom onderzoek te laten verrichten, maar dan naar het niveau van de beide registers. Als uit dat onderzoek blijkt dat het niveau gelijk is, dan is er geen enkel excuus meer om de registers niet samen te voegen.

    BeantwoordenVerwijderen