woensdag 6 juli 2011

Ranzige praktijken

Misschien heeft u vandaag ook kennis genomen van één van de plagen die ons vakgebied teisteren, het instituut taxatiebureau. En dan in de negatieve zin des woords. Vandaag kreeg ik een nieuwsbrief onder ogen van Fitrex, een in mijn ogen ranzige partij die ik nog niet eerder op het radarscherm kreeg. De juli nieuwsbrief, gericht aan intermediairs. Te bizar om waar te zijn.
Prostitutie
Als eerste al hoe men zichzelf wegzet. Meldt je nu aan als intermediair bij ons en u ontvangt gelijk een wijnpakket van €103. Het is maar hoe je jezelf te koop wilt zetten en je klanten wilt kopen dan wel moet kopen. Dat is toch wel gênant, als je niet op basis van kracht en product je doelgroep kan bereiken, maar alleen door te betalen. Zegt enerzijds wat over intermediairs, anderzijds over dit bedrijf. Aan beiden kanten kleven in mijn ogen toch wel ethische bezwaren. Wie de grootste hoer is in deze weet ik niet, maar er zit wel ergens iets fundamenteel fout als dit soort instrumenten wordt gebruikt.
Werkwijze
Dan komt het echte ranzige stuk. Dit bedrijf meent nog steeds zich te moeten profileren door enerzijds klanten van intermediairs te belazeren. Anderzijds meent men nog steeds dat taxateurs een soort van sinaasappelen zijn, die je vrijblijvend kan uitpersen. En eveneens belazeren. Wat stelt men letterlijk in de nieuwsbrief? Ons tarief is €260 voor een taxatie en u bepaalt zelf wat wij aan de klant doorberekenen. Dat verschil mag u houden en is uw winst, u hoeft er niets voor te doen. De taxateur krijgt de schijn van dure leverancier, en over de rug van uw opdrachtgever en de taxateur casht u mooi.
2011
Dat geloof je toch niet dat dit anno nu nog gebeurt? Ik hoor overal kreten van de klant centraal stellen, opkomen voor het belang van de klant, wij als intermediair zijn adviseur voor de klant, wij hebben ethiek hoog staan, wij zijn onafhankelijk. Er wordt met codes links en rechts gegooid, mooie woorden en slogans, maar schijnbaar werkt dit systeem nog steeds. Het intermediair doet geen ruk, maar geeft even opdracht om zijn klant een poot uit te draaien door provisie te pakken, zonder dat dit zichtbaar is. Als ze nou lef hadden, stelden ze gewoon: zet die inkomsten zonder enige arbeid voor mij maar op de factuur. Nee hoor, sneaky en achterbaks moet dit gebeuren. Schandalig toch?
Taxateur
Goed, deze werkwijze is kwalijk. Zowel van dit soort bedrijven, die eigenlijk ook geen waarde toevoegen in de keten dan graaien in de knip van de consument, zonder enige nut. Zowel door intermediairs die het schijnbaar maar niet kunnen laten om provisie als drijvende factor te gebruiken bij hun handelen en ethisch en normatief handelen zeer rekbaar vinden. Maar anderzijds, dames en heren, er zijn dus ook nog steeds taxateurs die hier aan meewerken.
Oplichters
Want één ding is zeker, als dit soort bedrijven iets van €260 voor een taxatie rekent, verdwijnt minstens iets van €100 in de hongerige zakken die gevuld moeten worden. Want zakkenvullers zijn het. Dus zijn er nog steeds collega’s die zich lenen om voor dit soort bedrijven te werken tegen een fooi. Dat moet u zichzelf aanrekenen. U doet dit natuurlijk niet, maar een andere collega wel. Zullen we nou eens met z’n allen afspreken dat dit soort bedrijven massaal op kunnen zouten en op geen enkele wijze meer bediend worden door professionele taxateurs die zichzelf en hun vak serieus nemen? Dan zijn dit soort excessen snel afgelopen en is er een ziekmakende en verrotte schakel binnen no time uit de markt gehaald. Maar het begint bij de taxateur zelf, die zich morgen eerst maar eens even goed in de spiegel moet kijken of hij hier nog wel aan mee wilt werken. Niet meer doen!

Ed

10 opmerkingen:

 1. Ik ben het hier helemaal mee eens. Goed verwoord, Ed.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wie zijn hier nu de zakkenvullers? de tussenprsonen die ook wat proberen te verdienen? of de makelaars die het dubbele rekenen?... ik zie geen verschil..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Johan van Boxtel7 juli 2011 om 08:47

  Beste anoniem
  De tussenpersonen zijn natuurlijk de zakkenvullers. En niet alleen in deze casus.
  Hoe vaak krijgen wij als taxateur niet het verzoek de factuur te versturen naar de tussenpersoon om later via de klant te horen te krijgen dat deze een factuur van minimaal € 100,-- meer heeft mogen betalen.
  Of tussnepersonen die de taxateur vragen de factuur met € 100,-- te verhogen en dit bedrag aan hen te retourneren.Dit alles zonder maar 1 vinger te hoeven uitsteken.

  Overigens ben ik wel van mening dat het de beslissing van de taxateur is of hij/zij al-dan-niet wil werken voor een taxatiebureau.
  Iemand die vanuit de keukentafel werkt, zich uitsluitend met taxeren bezig houdt en een partner heeft met een goede baan kan nu eenmaal goedkoper werken dan een kostwinnaar, makelaar/taxateur werkend vanuit een kantoor, vaak met personeel.
  Zo lang de Vereniging Eigen Huis hun taxatieservice laat verzorgen door een taxatiebureau zullen ze wel blijven bestaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben het helemaal met Johan eens. In het verleden heb ik veel taxaties uitgevoerd o.a. voor Marmer en ook Fitrex. Daar ben ik inmiddels mee gestopt Als je voor jezelf begint ben je gauw geneigd te denken: "beter iets dan niets". Na verloop van tijd kom je er achter dat je je rot rent en onder de streep te weinig overhoudt. De omgeving kan dan wel roepen dat je het niet moet doen maar zo werkt dat niet. Het is een "leerproces" dat je zelf moet doorlopen. Voer nu letterlijk de helft in aantallen taxaties uit dan 3 jaar geleden en omzet is gelijk :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ed heeft blijkbaar het op maat gemaakt overhemd en de iPod van Marmer gemist? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik werk als taxateur voor 3 taxatiebureaus. Ik kan mij niet vinden in de kritiek van Ed. Oke, de vergoeding is laag, daar staat echter wel wat tegenover;

  -ik hoef geen acquisitie meer te doen
  -ik hoef geen kosten voor marketing of relatiebeheer te maken
  -ik heb geen betalingsrisico en krijg mijn geld altijd binnen de afgesproken termijn i.p.v. bij het passeren (soms wel 6 maanden later)

  De bureaus waarvoor ik werk zijn altijd op de hoogte van de laatste eisen van de geldverstrekkers. Zo hoef ik dus niet soms 2x een rapport op te maken omdat de geldverstrekker de eerste niet accepteerd.

  Triester vind ik websites als www.taxatietarieven.com waar onze collega's vaak voor €130,- hun diensten aanbieden, bij de taxatiebureaus kan ik tussen de €150,- en €190,- in rekening brengen zonder debiteurenrisico.

  Iedereen staat vrij om wel of niet te werken voor taxatiebureaus.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Johan van Boxtel7 juli 2011 om 15:18

  Ook ik werk voor enkele taxatiebureau's en sluit me aan bij de laatste "anoniem"
  Ooit ben ik noodgedwongen begonnen bij een taxatiebureau omdat een grote taxatieopdrachtgever alle taxaties via dit bureau ging uitzetten. Dan is de keuze alles verliezen (enkel honderden taxaties per jaar) of doorgaan voor een lager tarief met de kans op meer taxaties.

  Wel heb ik problemen met het ANONIEM reageren, soms begrijp ik het, maar als je je naam niet durft te melden als je aangeeft voor een taxatiebureau te werken of Ed met een "dooddoener" aan de kant wilt schuiven vind ik het kwalijk. TOON LEF EN VERMELD JE NAAM

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @anoniem: ik vind het geen probleem om 6 maanden te wachten als ik een normaal tarief krijg. Vaak heb ik trouwens mijn geld binnen 2 weken al en bij taxatiebureaus duurt het ook volgens mij ook wel een paar maanden.Ik kan me toch ook herinneren dat taxateurs die voor 5.2 werkten enorm het schip ingegegaan zijn omdat het bedrijf failliet ging. Wat nou geen debiteurenrisico?
  Ben het met Johan eens dat ik het ook erg flauw vind om van anoniem om zijn naam niet te vermelden. Schaamt hij zich misschien voor het feit dat hij voor taxatiebureaus werkt?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ben eigenlijk wel benieuwd naar mening van Ed mbt bovenstaande reakties.

  BeantwoordenVerwijderen