dinsdag 19 juli 2011

Studentenpret

De toekomst in de makelaardij ligt in mijn ogen, voor wat het waard is, niet zo zeer in de generalist. Daar zal absoluut ruimte voor blijven, maar het aantal middelen om onderscheidend vermogen ten toon te spreiden is (te) gering. De mogelijkheden om concurrentieel voordeel te genereren is aanzienlijk minder dan bij specialisatie. Dat wil niet zeggen dat een generalist per definitie middelmatig is, integendeel. Alleen, de generalist zal toch weer op één of meerdere onderdelen moeten uitblinken, wil hij of zij opvallen. En dus weer specialist worden. Of je moet net in een gebied zitten waar je de enige of één van de weinige aanbieders bent, maar die kansen worden steeds kleiner.
Uitdagingen
Toch zie je nog maar een beperkt aantal specialismen in ons vakgebied. Dat biedt u toch echt kansen, juist in een periode als de huidige. De kans is niet ondenkbaar dat u de komende weken de tijd heeft om eens stevig na te denken. Om die kwaliteitsmomenten aan het zwembad, op de fiets, in de kano, noem maar op, te gebruiken om eens na te denken over uw business model. Daar is vakantie toch voor, of niet?
Focus
Denk eens na over uw natuurlijke habitat waarin u opereert. Hoe ziet de bevolkingsopbouw eruit? En welke behoeftes bestaan daar inzake de woonbeleving? Ik noem maar iets, maak niet uit wat, stel er wonen veel studenten in uw buurt. Een uitgelezen kans om een deel van uw onderneming daar op te laten focussen. En een business model op los te laten. Het begint allemaal met verplaatsen in, met scenario denken, met de beleving van uw doelgroep delen.
Student
Wat maakt die student mee? (Of forens, senior, ZZP’er, maakt allemaal niet uit, werk het eens uit). Die zit op kamers, studeert af, heeft nauwelijks tot geen spaargeld. Krijgt een eerste baantje of beter, zet een eerste stap op een carrière pad. Gaat verdienen en wil van de studentenkamer af. Toch? Waar loopt die tegen aan? Onbegrip en onmogelijkheden denk ik. Wat heeft die nodig? Hulp! Van wie? Van u, zijn wooncoach, zijn huizenfluisteraar, zijn appartementengoeroe. U bent geen makelaar, nee, u biedt een totaal concept voor de net afgestudeerde druk bezette verwarde en onzekere juveniel, als woonbelevenis begeleider. U bent de rots in de branding die de valkuilen duidt en het pad baant in het donkere bos van de eerste woning.
Ontzorger
Als eerste weet u natuurlijk het dilemma te duiden waar deze starter mee te maken heeft. Geen spaargeld, geen vaste aanstelling maar een tijdelijk contract. Niet ingeschreven bij een corporatie, niet op een wachtlijst voor huur, niet in aanmerking komend voor sociale woningbouw. Te weinig geld om duur te huren en de weg naar de bank is moeilijk. Een uitgelezen kans voor u, toch? Om al uw kennis en expertise om te zetten in advies en begeleiding bij aankoop? Voor een specifieke, gesegmenteerde en getargette doelgroep: uw doelgroep. En die van niemand anders, die maakt u tot uw domein.
Focus
Dus als u in deze omgeving resideert, met veel studenten, neemt u dan al actie? Adverteert u al in het studentenblad? Is het eerste vat bier (net €100) bij de afstudeerborrel van u, inclusief 1000 visitekaartjes van u die daar liggen? Bent u al actief bij alumni clubs en talentscout bijeenkomsten? Staat u al op de website van de studentenvereniging als sponsor? Ik denk dat met een investering van circa €1500 u zichzelf binnen een jaar positioneert als de meest logisch keus voor studenten, die gaan afstuderen. En weet u wat het mooie is? Leuk om zo een concept uit te denken, een leuke doelgroep en het is een onontgonnen gebied. Ik zie ze namelijk nog nergens opstaan, de wooncoaches voor net afgestudeerden. Wat let u om eens creatief te zijn? Met een uithangbord van: Makelaar, gespecialiseerd in aankoop- en verkoopbegeleiding, taxaties en let op: gratis waardebepaling (!!!) komt u volgens mij niet zo ver. Daar hebben we er al 11.846 van in Nederland.

Ed

1 opmerking:

  1. In Groningen bestaat nu al 3 jaar De Starterscoach. Ontwikkeld door een Groninger makelaar 3.0, nee Ondernemer met makelaarsachtergrond...

    BeantwoordenVerwijderen