dinsdag 19 juni 2012

Lege huls

Vanmiddag was ik onderweg naar een afspraak met mijn collega van VBO Makelaar, een van de branchebrede overleggen die regelmatig plaatsvinden. Hoewel wij beiden onze eigen kenmerken en identiteit hebben, is er een gemeenschappelijke overeenkomst. De belangen van onze achterban zijn vrijwel identiek. Net als die van de collega’s van NVM overigens. Dat belang is voor ons allen gelijk, namelijk de vastgoedmarkt weer gezond maken, een soort van doktertje spelen. Hoewel spelen niet echt de juiste term is, het is bloedserieus. De fragmentatie in onze markt speelt volgens mij op dit moment niet in ons voordeel.

Vergelijk
Even een parallel, voordat ik verder ga. We lijken wel een beetje op het Nederlands Elftal. In plaats van dat we als een team samen ten strijde gaan, hebben we de beste spelers van het land elk voor hun eigen succes bezig. Ik ben er van overtuigd dat als we samen optrekken, dat we iets moois kunnen creƫren. Maar wat is de realiteit? De bondscoach (NVM) hecht zoveel belang aan de opsteling van de schoonzoon (Funda), dat de rest van het team ( VastgoedPRO en VBO Makelaar) zich maar moet schikken in een ondergeschikte rol. Gevolg: alle wedstrijden verloren, een trieste afgang. Maar ja, het eigenbelang en het ego, we gaan er de komende dagen nog veel meer van horen! De sfeer in het team schijnt verziekt en verpest te zijn!

Rit
Maar dat terzijde. Ik was dus op weg naar deze meeting zo rond 15.00 uur en hoorde op BNR het interview met Nout Wellink over de huidige status quo van de (Europese) markt. Een wonderbaarlijk interview in mijn ogen dan wel oren. Ik weet niet hoe u er in zit, maar ik ben niet onder de indruk van de rol van DNB de afgelopen 5 jaar, sinds de sluizen van Lehmann Brothers open gingen en ons in een recessie brachten. De rol van de banken en hun toezichthouders stemmen mij niet vrolijk en de VastgoedPRO leden waarschijnlijk nog veel minder.

Rol
Ik hoor dan ook vervolgens de heer Wellink spreken over de woningmarkt en dan ben ik toch echt teleurgesteld. Een kopstuk wat jarenlang excessen in de hypotheekmarkt heeft getolereerd krijgt de vraag wat er moet gebeuren op de woningmarkt. Het antwoord was gebakken lucht. "Ik heb al jaren lang bezwaar gemaakt tegen de overkreditering en er moet echt iets gebeuren met de hypotheekrente aftrek." Op de vraag wat dan? Het antwoord was briljant: "Er moet iets gebeuren!" Dat we daar nooit eerder op gekomen zijn! Er moet iets gebeuren! Op de vraag over de stelling van zijn opvolger de heer Klaas Knot dat er echt iets per direct moet gebeuren, anders stort de markt in was het antwoord: dat wil ik zo niet stellen. Eveneens briljant, wat een analyse, wat een inzicht.

Zendtijd
Ik geef toe, ik zit maar in de auto en moet ook maar mijn tijd vol zien te krijgen. Maar een interview als dit, waarbij toch een oud kopstuk aan het woord is, dan denk ik toch echt: wat een flut verhaal! Op het moment dat je aan de knoppen zit en het dashboard bedient, kan je niets vertellen. Maar als achteraf blijkt dat je gewoon ook helemaal niets te vertellen hebt? Faal! Wat betaalt dat nou, voorzitter van DNB? Lijkt me ook wat voor u en mij, je hoeft niets te vertellen hebben!

Ed

1 opmerking:

  1. Toch leuk dat mensen als Wellink denken hun "ongezouten" mening te moeten geven over de hypotheekrente. Volgens mij dom, zeer dom! De hypotheekrente aftrek is altijd de motor geweest voor kopers om een eigen woning te prefereren boven een huur woning. De (te) hoge marktprijzen hebben hier sinds 2007 (jawel hoor) roet in het eten gegooid. Moet het systeem dan op de schop? Volgens mij de hypotheek vormen wel, aflossingsvrij maximaal 50%, met boetevrij extra aflossen, verder alleen maar spaarhypotheken en anuiteitenhypotheken toestaan voor het gedeelte hoger dan 50%. (zekerheid moet weer een basis worden) De politiek moet duidelijk zijn (zodra we weer een duidelijke politiek hebben!) Er komt geen systeem verandering in het aftrekbare gedeelte. De prijzen in de woningmarkt stabilizeren vanzelf (zeg eerlijk; een correctie was onvermijdelijk) en de woningmarkt zal door marktwerking (huren/kopen gedreven door prijs) vanzelf aantrekken. Sneuvelen hierdoor kantoren die niet kunnen meebuigen met de markt? Jammer! Maar helaas is dit een normaal gegeven in de bedrijfswereld. Ohh en diegene die weet te vertellen dat wij iets hebben wat onhoudbaar is? Kijk eens rond in de EU en zie dat er soortgelijke, afgeslankte vormen bestaan binnen de EU! Dat heet dus niet dat wij moeten aanpassen omdat wij een riant systeem hebben, dit doen wij ook niet met de huursubsidie. Woningmarkt? Ik heb denk nog altijd dat dit door de markt wordt geregeld, niet door de politiek of door mensen en groepen die denken dat zij het nu even beter weten doordat het nu enkele jaren slecht gaat.

    BeantwoordenVerwijderen