donderdag 19 juli 2012

Azijn!

U en ik zijn positief ingestelde mensen. Elke ochtend kijken we in de spiegel, toveren een grote glimlach op het gezicht en hebben er weer trek in om er tegen aan te gaan: een nieuwe dag is weer begonnen! Lekker! Heb er zin in! De eerste beproeving staat ons echter doorgaans al binnen 30 minuten te wachten: de Ochtendkrant. Doorgaans een grote uitdaging om deze positieve natuurlijke insteek in stand te houden. Want elke ochtend trekt zich daar een ellende aan je voorbij, niet te geloven. Journaille en hun redacties scheppen er een ziekelijk genoegen in om leed en ellende uit te vergroten tot de ondragelijke leegte van het bestaan in optima forma.

Vrijblijvend
Op het moment dat de boterhammen en de koffie een eerste poging doen om de innerlijke mens te versterken, wordt door de chocolade letters op papier een poging gedaan om de geestelijke mensch volledig in mineur te brengen. En dat dag in dag uit. Een van de redenen waarom zo veel mensen opknappen van vakantie, is dat ze de krant niet lezen, wordt wel eens gesteld. De opkomst van de smartphone zou dit tijdelijke gevoel van gelukzaligheid wel eens teniet kunnen doen. En dat is niet zonder consequenties.

Murw
Ik ben er namelijk van overtuigd dat een groot deel van de malaise op de woningmarkt te wijten is aan de niet aflatende negatieve berichtgeving welke dagelijks over consumenten wordt uitgebraakt. Een keer een oprispinkje kan geen kwaad, maar dag in- dag uit leed en ellende over de woningmarkt maakt mensen schuchter en angstig en slaat alles dood. Laten we eens de som op de proef nemen. Henk en Ingrid lezen de Krant van Wakker Nederland, wat zien die daar elke dag? Ga eens naar de homepage en type eens in bij de zoekbalk: Woningmarkt. Zie hier de berichten:
10 mei 2012: Ook Heijmans ziet woningmarkt afglijden
10 mei 2012: DNB: Jonge huiseigenaar krijgt het zwaar door malaise woningmarkt
26 april 2012: Woningmarkt zwakke plek Nederland
23 april 2012: Tegenslag voor woningmarkt
12 april 2012: Zwak consumentenvertrouwen duwt woningmarkt in dal
12 april 2012: Woningmarkt bereikt nieuw dieptepunt
21 februari 2012: Rabobank blijft somber over huizenmarkt
12 januari 2012: Lagere verhuistaks helpt woningmarkt niets
En dit is maar een bloemlezing, het is nog veel meer ellende

Continue
Mocht u denken dat dit toeval is, type maar in Woningmarkt 2011. het lijkt wel slecht woningmarkt nieuws diarree
23 september 2011: Banken smoren herstel op woningmarkt
23 juni 2011: Vertrouwen in woningmarkt opnieuw gedaald
Niet genoeg? Woningmarkt 2010:
7 oktober 2010: Herstel woningmarkt laat op zich wachten
26 mei 2010: Steeds lastiger voor starter op huizenmarkt
Hebt u er nog zin in? Woningmarkt 2009:
13 februari 2009: Woningmarkt totaal ingezakt
Of 2008:
4 december 2008: Huizenmarkt ligt plat

Gevolg
Wat een trieste ellende! Als sinds 2008 krijgen Henk en Ingrid dag in-dag uit dit soort berichten voorgeschoteld. Je zou dan wel helemaal van de zotte moeten zijn als je ├╝berhaupt nog denkt dat enig mens met iets van gezond verstand nog belangstelling toont voor het kopen van een woning. Toch? Deze continue stroom van negatieve berichtgeving heeft uiteindelijke zijn werk gedaan, in negatieve zin. Ik ben er van overtuigd dat dit voor een groot deel heeft bijgedragen aan de malaise op de markt. Niet veroorzaakt, maar dit heeft wel impact.

Slecht nieuws
Bad news sells! Sex sells! Maar goed nieuws is geen nieuws, dus als er iets goeds gebeurt op de woningmarkt, dan moet je echt met een vergrootglas zoeken. Zo ook de berichtgeving van het Kadaster over de verkopen in juni 2012. Zullen we dit nou maar eens met chocoladeletters schrijven? Dat er ook goede dingen te melden zijn over de woningmarkt?

In juni 2012 registreerde het Kadaster 16.210 verkochte woningen. Dit is een stijging van 69,8% ten opzichte van juni 2011 (9.549). Vergeleken met mei 2012 is er sprake van een stijging van 59,2%. Het Kadaster registreerde toen 10.182 verkochte woningen. Over het gehele tweede kwartaal is er een stijging van 17,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor het eerste half jaar bedraagt de stijging 1,2% in vergelijking met het eerste half jaar van 2011. De grote stijging van juni past niet in het typische seizoensbeeld, dat normaal gesproken pas in de maand juli een lichte piek laat zien.

Zo, dat mag ook wel eens gezegd worden!! Geeft de burger weer moed!
Ed

4 opmerkingen:

 1. Nou wij niet hoor Ed

  http://www.eufin.nl/al-het-nieuws/13/27128-verkoop-woningen-piekt-in-juni

  BeantwoordenVerwijderen
 2. beste Ed, ook ik ben optimist. maar als het om iets zakelijks gaat liever toch realist. en dat heeft met azijn niets te doen. waarom nieuwbouw kopen? een tuin met de omvang van een postzegel, bouwrente betalen en het risico dat er problemen zijn met de aannemer en de uiteindelijke uitvoering. jaren lang in een bouwput zitten omdat de rest van het project nog niet verkocht is? om over de inflationaire vraagprijs maar te zwijgen.
  er is voldoende aanbod op de reguliere bestaande markt, toch? Funda meer als 260.000 (!) en hier geld het devies: wat jou see what you get.. geen bouwrente en langzaam maar zeker realsitische instelling t.o.v. value for money: de aangepaste vraagprijzen.
  Die zeker de demografische ontwikkeling zal kunnen opvangen.
  want zo extreem is die nou ook weer niet..U weet toch ook dat de babyboom voorbij is.. U weet toch ook dat een economische opleving nog heel veer in het verschiet ligt.
  nee, met azijn heeft dit niks te doen, meer met realisme en nuchter/kritish tegen de dingen aankijken en je niet laten opjutten door jubelprofeten.
  it will get worse before it will get better..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ed,
  Ik snap wel dat je er niet vrolijk van wordt dat er zoveel negativiteit in het nieuws staat. Maar Ed wat is negatief, Negatief is het voor mensen die een overprijsd huis gekocht hebben en voor de beroepsgroep die nik smeer verdiend door de stistand. Voor bouwers die veel t eveel verdiend hebben in de 20 jaar dat het niet op kon. Dus ja zeg het maar. Het is negatievisme voor jou, maar niet voor veel andere mensen in Nederland
  Niet voor starters waar er voorhet eerst in jaren geen wurgprjis betaald hoeft te worden. Voor 60 m2 zonder tuin.
  Het is maar net welke pet je op hebt. Die van jou is overduidelijk om mensen niet goed in te lichten als ze hun grootste persoonlijke lening van hun leven aangaan. En ja Henk en Ingrid moeten het wel hebben van kranten als de telegraaf om ze dit door te latyen dringen.

  En Ed zeg nou zelf wie wil er nu iets kopen wat volgend jaar aanzienlijk minder waard is....
  Ik snap je positivisme, maar kom op he.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De plotselinge stijging in juni 2012 heeft natuurlijk niks te maken met het feit dat de bedoeling was dat overdrachtsbelasting weer omhoog zou gaan per 1 juli 2012?

  BeantwoordenVerwijderen