dinsdag 31 juli 2012

Doe het zelf

Wij worden op dit moment benaderd door leden van ons die niet zo heel erg blij zijn met de actie van de website Jaap.nl. Deze zijn druk bezig om consumenten te benaderen om zelf hun woning op Jaap.nl te plaatsen. De boodschap van Jaap.nl is helder: Je huis verkopen of verhuren kun je zelf. Oftewel: een makelaar is overbodig. Zo wordt de actie van deze website gezien. Niet alle makelaars zijn hier blij mee. Sommigen roepen zelfs op tot boycot van Jaap.nl, VastgoedPRO levert haar aanbod integraal aan op Jaap.nl. Moeten we daar mee stoppen?

Twee heren
De boodschap is eigenlijk dat men geen twee heren kan dienen. Je kunt niet én aan makelaars vragen om hun professioneel aanbod op deze website te plaatsen zodat er goede content komt én tegelijkertijd consumenten vragen te plaatsen en makelaars te passeren. Dat is twee heren tegelijk dienen en duidt op Rupsje Nooitgenoeg gedrag. Maak niet uit wie er met me wilt dansen als ik maar mag dansen, zo iets. Daar zit wat in. Maar er zit ook een andere lading in.

Kwaliteit
Als eerste is er daar de kwaliteitsslag. Het maken van keuzes draagt bij aan het succes van een website. De propositie naar de bezoeker moet helder zijn, ook moet de content voldoen aan de verwachtingen van de bezoeker. Als je op Markplaats zoekt weet je dat je tweede hands meuk van particulieren tegenkom. Dat zal niemand verbazen. Als je op Huijslijn.nl of Funda kijkt, weet je dat je voor het merendeel professioneel, gecontroleerd en bewaakt aanbod tegenkomt. Funda verlaagt zich ook tot spideren, maar >90% is aanbod van VastgoedPRO, VBO en NVM makelaars. Idem bij Huislijn, maar die laten gelukkig het spideren achterwege en weigeren in te leveren op de kwaliteit.

Onduidelijk
Jaap.nl lukt het om in de top 3 van huizensites te overleven, ondanks dat het steeds onnauwkeuriger wordt. Particulieren, professionals, spideren, alles staat schots en scheef door elkaar. Dat is jammer. Daarnaast is de betrouwbaarheid van de informatie minder. Maar je weet dus dat op deze site van alles door elkaar staat. Wat als wij nu het aanbod van VastgoedPRO zouden weghalen, omdat wij het niet eens zijn met zo een actie? Dan wordt ons nu nog nauwkeurige aanbod vervangen door gespiderde informatie, met alle gevolgen van dien. Daar is niemand bij gebaat en dat levert niets op.

Advertentieverkoop
Jaap.nl claimt dat consumenten zelf hun huizen kunnen verkopen of verhuren. Wat Jaap.nl echter in feite tegen consumenten zegt is dat deze zelf een advertentie kunnen kopen op Jaap.nl. Dat is wat anders dan een huis verkopen of verhuren. En eerlijk gezegd hebben de Internetkids van deze site gelijk, elke consument kan een advertentie plaatsen op een website. Er zijn er tientallen te vinden. Heeft dat invloed op de verkoop van een huis? Nee, ik denk het niet. Willen wij consumenten tegen houden om zelf een advertentie in een Huis-aan-Huis blaadje te plaatsen? Welnee, natuurlijk niet. Verkoop je alleen daar een huis mee? Natuurlijk niet.

Doe-het-zelf
Als je enige actie als makelaar is het plaatsen van een pand op een Internetsite, als dat je toegevoegde waarde is, ik zou zeggen, begin je maar zorgen te maken over je business model. Laat consumenten het maar zelf proberen, waarom niet? Met de opkomst van Makelaarsland dacht iedereen dat de traditionele makelaar marktaandeel zou inleveren. In feite is dit gelijk gebleven. Die mensen die toch al geen makelaar zouden gebruiken, gebruiken nu Makelaarsland. Prima toch? Hetzelfde voor de japen en Funda’s van de wereld. Er zal geen huis worden verkocht op een website. Net zozeer als er geen huis wordt verkocht in vitrine of etalage. Uw werk van makelaar bestaat volgens mij voor circa 1% uit het plaatsen van een advertentie op een site. De rest is toch echt werk van professionals. Dus om die acties van Jaap.nl? Niet druk om maken!

Ed

15 opmerkingen:

 1. Je vergelijking over twee heren gaat scheef volgens mij. Ik dacht dat de makelaar nog altijd door de woning-verkoper wordt gevraagd materiaal aan te leveren. Funda noch jaap zijn je klant.

  Maar fijn dat je waarde toevoegt voor jaap ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat is het verschil met makelaarsland en alle afreksels hiervan? Behalve de prijs natuurlijk. Even googlen leert al snel dat je voor €249 op funda kunt staan. Iedereen die serieus zijn woning zelf wil verkopen zal toch zeker wel dit bedrag neertellen. Niks nieuws dus. Leden van vastgoedpro die een particuliere plaatsing op jaap.nl als bedreiging zien halen volgens mij het eind va het jaar niet. Toegevoegde waarde daar gaat het om, dat moet toch lukken in vergelijking met een plaatsing op Jaap.nl.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zelf wordt ik ondertussen moe van alle diensten die worden aangeboden om de makelaar te passeren. Zelf ben ik ook van mening dat er veel dient te veranderen binnen de traditionele vorm van makelen om zo de consument beter van dienst te zijn.

  Maar diensten als woontje.nl of zoals hier omschreven Jaap.nl, maar ook de woningwaarde SMS diensten (waar zelfs door de staat, lees Kadaster) aan meegewerkt wordt, zijn mij een doorn in het oog.

  Ze doen net of iedereen zo maar zelf zijn of haar woning kan verkopen. Zolang het goed gaat zal iedereen dit ook beamen!

  Echter is het vak van makelaar een (minimaal) 4-jarige HBO opleidingen met rechtsvakken, bouwkunde, economie, marketing, taxatieleer en specifieke kennis voor de beroepsgroep. Dat is dus iets wat niet iedereen zo maar kan doen, het is een specialisme net als iedere andere vakman.
  Iedereen kan zijn woning schilderen, echter zijn het doorgaans de vak schilders die het beste werk leveren en het sneller doen.

  Ik ben dan ook van mening dat een schoenmaker zich bij zijn leest moet houden en vooral niet zelf zijn woning moet (ver)kopen als hij niet over de juiste kennis en kunde beschikt.
  Dan heb ik het nog eens niet over de emotionele betrokkenheid bij de objecten etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste RealAssist. met de reactie kan ik, op 1 punt na, heel goed leven. Maar met de verwijzing naar het Kadaster niet. Woonwijzer.nl is een privaat bedrijf dat data koopt bij /binnenhaalt van het Kadaster. Het Kadaster heeft geen enkele bemoeienis met woonwijzer.nl of welke andere vergelijkbare site. Gelukkig maar, blijven ze onafhankelijk en onpartijdig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waar ik het over had is woningwizzard, deze partij lijkt samen te werken met het Kadaster.


   © 2009 Woningwizard.nl|Voorwaarden en Disclaimer|Privacystatement
   Woningwizard.nl is gerealiseerd i.s.m. Kadaster en Websites Nederland

   Dit gaat dus niet over woningwijzer.

   Het kan zijn dat ik mij vergis, maar de indruk wordt gewekt!

   Verwijderen
 5. Er wordt zowiezo bijna niks verkocht, maar dat terzijde. Een auto koop je ook zelf. Mijn motto: skip the middleman. Wat die vierjarige hbo opleiding betreft, tja, de hbo staat tegenwoordig gelijk aan de mulo als je het mij vraagt. Wat er nodig is, is een degelijke site die alle stappen voor het kopen van een huis op een rij zet. Vervolgens sluit je een annuiteitenhypotheek af bij je bank, en ga je nog even langs de notaris. Met wat je zo bespaard hebt, kun je vervolgens een verhuizer inschakelen, want die leveren wel waar voor je geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Anoniem,

  Denk dat je een paar dingen vergeet en een erg simplistische
  kijk heb op de zaak. Maar het zal mij een genoegen zijn om bijvoorbeeld het deel onderhandelen met jou te mogen meemaken. Dit is namelijk een vak die veel makelaars uitstekend beheersen. Ik zie er naar uit om met jou onderhandelingen te mogen voeren. Tot snel! Aangezien jij Anoniem blijft doe ik het ook. Wel zo fair.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat de onderhandelingen snel verlopen, ik noem een bod, take it or leave it, it's a buyers market. Er staan nog 250000 huizen te koop. Als er al mensen een makelaar nodig heb ben, dan hooguit om een taxatierapport te maken. De rest is lucht.

   Verwijderen
  2. Tuurlijk! Ga lekker bij 100 woningen je take it or leave it bod uitbrengen. jij snapt het helemaam....not! Oh, succes met de koopakte opstellen.

   Verwijderen
  3. @ de 1e anoniem

   Dat is mooi als alles goed gaat inderdaad, maar wat als het mis gaat?

   Ik heb geen schilder nodig om mijn huis te schilderen, geen bakker om mijn brood te bakken, geen verhuizer om te verhuizen, geen boer om mijn groente te telen enz enz.

   Wat doe jij als je een woning koopt met een mooie vrijstaande garage, jij doet jouw enige en unieke bod en deze wordt geaccepteerd.
   Vervolgens komt na een half jaar iemand van de gemeente die je verteld dat de garage zonder vergunning gebouwd is en dat deze binnen 3 maand weg moet zijn anders krijgt u een boete van € 500,- per dag dat u in overtreding bent. Wat doe je dan met jouw unieke bod?

   Weg geld, weg garage, hogere schuld en je kan niet bij de vorige eigenaar aankloppen in dit geval. Dat ga je bij een rechter zeker verliezen! Die zegt dat jij het had kunnen weten of maar een deskundige (lees makelaar) in had moeten schakelen.

   Verwijderen
  4. Dat soort zaken is simpel op te lossen door het opstellen van een checklist. Ik neem toch aan dat de makelaar ook niet per huis verzint wat er gechecked moet worden. Zo ja, dan wordt er zo nu en dan ook het een en ander vergeten te controleren. Dit zijn allemaal procedures, die zich makkelijk laten beschrijven. Net zoals het invullen van je aangifte tegenwoordig zo makkelijk is dat je het zelf kunt doen. De situatie die jij beschrijft mbt de vergunning valt volgens mij onder art 7 lid 15.

   Verwijderen
 7. He Anoniem, We weten nu wel dat jij geweldig bent en geen makelaar nodig heb. Heel fijn voor je. Gelukkig zijn er nog heel veel mensen die wel graag een makelaar inschakelen dus ga lekker ergens anders azijn pissen of ga een baan zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jan-Michiel Otter6 augustus 2012 om 22:35

  Waar maakt eenieder zich toch zo druk om? De mensen die naar een bouwmarkt gaan en vervolgens thuis zelf klussen zullen nooit een aannemer inschakelen. De verkopers die zelf tegen een lage vergoeding gebruik maken van diensten van derden om hun woning te verkopen zullen nooit een full service makelaar inschakelen. Kortom: het één bijt het ander niet.
  En dan nog dit: marketing is niet proberen te verkopen wat je op het schap hebt liggen (dienst) maar zorgen dat je op het schap hebt liggen wat de klant verlangt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beste Jan-Michel,
  Waar het omgaat is dat meneer anoniem1 meent dat (om jou vergelijking te gebruiken) iedereen alleen nog maar naar de bouwmarkt moet gaan en nooit meer aannemers moet inschakelen. We doen het lekker allemaal zelf want ik ben zo geniaal. Kortom: dom en kortzichtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En inmiddels doet Huislijn.nl dus ook mee.....
  http://www.huislijn.nl/mijnhuislijn/Myobjects.aspx

  BeantwoordenVerwijderen