vrijdag 27 juli 2012

Initiatief woningmarkt

Rijdend over s’Heerens wegen deze ochtend kwam het bericht van D66 Tweede kamerlid Kees Verhoeven over de woningmarkt via radio 1 tot mij. Goed om te horen dat er in Den Haag, vakantiereces, Tour de France en Olympische Spelen of niet, er nog steeds wordt nagedacht over het belang van het land. En helemaal verheugend om te horen dat de focus is gericht op de woningmarkt. Er moet wat gebeuren was de mening van de heer Verhoeven. Een juiste conclusie.

Bedenksel
Een aantal punten werden benoemd waarin de starter op de woningmarkt centraal stond. Dat klinkt toch heel erg sterk naar oren die hebben geluisterd naar wat ingefluisterd wordt bij de informatieverstrekking van partijen als VastgoedPRO. Want het is zeker een feit dat de starter een belangrijke positie inneemt bij het op gang brengen van die mobiliteit op de woningmarkt. Aandachtig volgde ik de heer Verhoeven zijn betoog in gesprek met Felix Meurders.

Details
De punten die D66 wil veranderen waren gestoeld op een aantal herkenbare onderdelen:
• afschaffen overdrachtsbelasting voor starters
• NGHG verlagen maar wel aantrekkelijker maken voor starters
• Hypotheekvormen ontwikkelen - en hypotheekbeschikbaarheid stimuleren voor ZZP’ers
• Kantoren ombouwen tot woonruimtes voor starters
• Niet gebruikte gronden, oorspronkelijk bestemd voor bedrijventerreinen, beschikbaar stellen voor kavels voor starters
• 500.000 extra woningen bouwen om te voorzien in de toenemende vraag ivm het groei van het aantal (kleine) huishoudens.

Complimenten
In deze verdient D88 een dikke pluim. Hoewel in deze tijd van recessen en komkommerpoema’s dit soort berichten wat dreigt te verdwijnen op de achtergrond, is het goed om te zien dat er focus is op de woningmarkt. Natuurlijk zijn er altijd wel een aantal kritische vragen te stellen, wat ik dan ook wel doe.

Vraagtekens
Als eerste toch de timing. Waarom nu pas dit plan en waarom niet veel eerder? Uiteraard beter laat dan nooit, maar het duurt nu maanden tot er iets mee gedaan wordt, als dat al ooit werkelijkheid wordt hangende de verkiezingen. Als tweede het aanbieden van kavels op oorspronkelijk voorbestemde bedrijventerreinen. Mijn ervaring is dat starters doorgaans graag daar wonen waar hét gebeurt. In de gebieden waar faciliteiten zijn, restaurants, bioscopen, winkelgebieden. Dat ontbeert toch vaak op voorbestemde industrie terreinen. Deze liggen vaak daar waar ze geen of weinig kwaad kunnen doen. En als laatste, het herbestemmen van kantoren en het bouwen.

Risicodragend
Het idee is natuurlijk fantastisch en prijzenswaardig. Alleen, wie durft dit risico te nemen? Welke projectontwikkelaar stapt hier in? Wie heeft risicodragend kapitaal beschikbaar om hier in te stappen? Juist als de financierbaarheid nog steeds zwaar onder druk staat, ook of juist voor starters. In het D66 plan mis ik de stimulans voor banken om leningen te verstrekken tegen redelijke voorwaarden aan starters, niet alleen ZZP’ers. Maar goed, het idee is lovenswaardig van D66 en ik zie uit naar de resultaten van dit initiatief na 12 september.
TGIF,

Ed

2 opmerkingen:

 1. Johan van Boxtel27 juli 2012 om 18:16

  Volgens mij is het merendeel van de punten helemaal niet bevorderdlijk voor de vastzittende woningmarkt maar alleen bedoeld om de starter een woning te verschaffen immers:

  -ombouwen van kantoren
  -uitgeven kavels
  -nieuwe starterswoningen bouwen

  Zorgen absoluut niet voor doorstroming evenmin als het onder de marktwaarde verkopen van corporatiewoningen.
  Leuk voor de starter maar de doorstroming zal niet op gang komen en de woningmarkt zal er niet door veranderen.

  Ik denk dat de punten óf zijn bedoeld voor het winnen van de startersstem op 12 september óf de politiek weer iets heeft opgevangen (problemen bij de starter) en niet gehinderd door enige kennis van zaken met een aantal "oplossingen" komt.

  De starter moet in staat worden gesteld een bestaande koopwoning te bemachtigen zodat die verkoper ook weer kan doorstromen, ik zie dan ook meer in de laatse stelling van Ed:
  ZORG DAT DE STARTER WEER ZONDER PROBLEMEN AAN EEN FATSOENLIJKE HYPOTHEEK KAN KOMEN.

  BeantwoordenVerwijderen