woensdag 18 juli 2012

Studentenhuisvesting

Dat er momenten in het vakgebied zijn geweest waarop de business meer floreerde dan vandaag de dag lijkt me een understatement. Hoewel er altijd geld te verdienen valt, zowel aan een goed draaiende markt als aan een markt in deplorabele toestand kan immers verdiend worden, zijn de kansen momenteel wat minder makkelijk te vinden. Alleen al om deze reden is het belangrijk dat er focus is en een hele sterke keuze in wat men als professional wel en niet doet.

Keuzes
Ik berichtte u al eerder over het model van Duvekot c.s. die stelt dat een makelaar een keuze moet maken wat hij is of in ieder geval wat hij wilt zijn. Een dealmaker of een procesbegeleider. Ben je het eerste, dealmaker, dan ga je puur voor de transactie en probeer je deze tegen de beste resultaten met de beste garanties voor je opdrachtgever te realiseren. Niet meer en niet minder, geen poespas, duidelijkheid! Ben je procesbegeleider, dan zit je veel meer in de voorwaardenscheppende sfeer, ben je de consultant, het klankbord van je opdrachtgever, de vertrouwenspersoon. Ontzorg en adviseer je de opdrachtgever ten einde deze te begeleiden naar het beste resultaat.

Helder
Op deze manier weet uw opdrachtgever waar hij of zij aan toe is en wat er verwacht kan worden binnen de professionele relatie. Binnen deze keuzemogelijkheid dient u vervolgens op zoek te gaan naar product-markt combinaties die levensvatbaar zijn. Waar behoefte aan is, waar sprake is van krapte of overvloed en waar u uw expertise, toegevoegde waarde ten gelde kunt maken. Vanochtend zag ik weer een segment met een schreeuwende behoefte, een krapte markt die schreeuwt om oplossingen.

Studenten
Ik weet niet of u het ook vernam, het mega probleem wat er is met huisvesting voor studenten. Voor de makelaar die als procesbegeleider optreedt een kans. Immers, deze richt zich op het begeleiden van opdrachtgevers met specifieke wensen en behoeftes op het gebied van wonen en huisvesting. Enig idee waar we over praten als het om deze markt gaat? Laat ik voorop melden dat Groningen, Enschede, Eindhoven en Tilburg weinig problemen kennen inzake studenten huisvesting. Maar de overige steden? Een drama!

Lijstje
Daar komt ie. Amsterdam kent een tekort van 9.000 kamers. Utrecht 6.700. Leiden 4.150. Delft 3.600 en Den Haag 3000 kamers te kort. Een totaal tekort van maar liefst 26.450 kamers. Amsterdam bijvoorbeeld plant voor de periode tot 2016 een groei van 16.000 studenten kamers, maar daar heb je als student op dit moment niets aan. Een gigantische uitdaging, maar ook een gigantische kans voor makelaars. Als geen ander is deze namelijk ingevoerd in zijn werkgebied als het om huisvesting gaat en de spelers die hier actief zijn.

Studentenmakelaars
VastgoedPRO pleit al tijden voor specialisatie door makelaars. Als ik een generiek probleem heb, zoek ik een generalist. Als ik een specifiek probleem heb…. een specialist. En geloof het of niet, specialisten worden beter beloond dan generalisten. Simpelweg omdat specialisten schaars zijn, hun diensten zijn dan ook meer waard. Maar net zozeer dat als je op duurzame makelaars zoekt je niet veel zal vinden, ook als je makelaars voor studenten zoekt zie je nog maar weinig gespecialiseerde collega’s boven komen drijven. Aan hen die op juiste wijze hun netwerk kunnen aanwenden om hier een oplossing aan te bieden, die hier als professioneel procesbegeleider kunnen acteren, ligt volgens mij nog een hele markt open. Kansen die je op dit moment niet mag missen! Natuurlijk zijn er vele barrières om je hier op te richten. Maar zoals bekend, winnaar hebben een verhaal, verliezers een excuus.

Ed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten