dinsdag 17 juli 2012

WOZ waarde en rechtspraak

VastgoedPRO is een beroepsorganisatie, wij stellen de professional centraal en niet de stenen waarbinnen hij of zij opereert. Een makelaar en een taxateur zijn unieke beroepsbeoefenaars, de functie kan in een en dezelfde persoon verenigd zijn, maar dat hoeft niet. Ze zijn gelijkwaardig, maar geen gelijken. Waar een taxateur per definitie technisch georiƫnteerd is, is een makelaar veel meer communicatie en relatiegericht.

Uniciteit
Met name de taxateur is een autoriteit op zijn vakgebied. Jan en alleman denkt zich met zijn werkgebied te mogen bemoeien, van banken tot tussenpersonen tot modelwaardeboeren, iedereen doet een poging tot interventie in zijn expertise gebied. Deze dreigt hierdoor in zijn autonomie te worden bedreigd, wat niet goed is. Een helder voorbeeld hiervan is inderdaad de modelwaarderapporten terreur. Raadselachtige berekeningen worden bij de taxateur gedropt, die hier maar chocola van dient te brouwen. In het derde en vierde kwartaal gaat VastgoedPRO dit oppakken, dit staat bij ons geagendeerd.

Expertise.
Maar, ook van de taxateur wordt verwacht dat deze zorgvuldig en professioneel zijn waardes onderbouwt. Onze huisadvocaat berichtte mij hier twee weken geleden over naar aanleiding van een casus waarbij de WOZ waarde ter discussie stond. Laten we voorop stellen dat de expertise van de taxateur wat mij betreft centraal en buiten kijf staat. Maar dat betekent niet dat deze zomaar wat kan claimen. Zie ook het epistel wat ik van Mr. Dohmen mocht ontvangen, goed om hier nota van te nemen. Het scherm is aan Mr. Dohmen,
Ed

WOZ en taxatie - jurisprudentie
Om ‘naast het net vissen’ te voorkomen, dient een WOZ-belastingplichtige er voor te zorgen dat hij voldoende onderbouwt waarom de waarde van een object lager is dan de waarde in het economisch verkeer. Het enkel noemen van een eerdere vastgestelde waarde is hiervoor niet voldoende. Dit blijkt uit een recente uitspraak van het hof Amsterdam waarin is bepaald dat voor de waarde van een object in het kader van de Wet WOZ niet van belang is hoe hoog de waarde van dit object op eerdere waardepeildata is vastgesteld. De volledige uitspraak vindt u door hier te klikken.
Met vriendelijke groet,

Mr. Hub Dohmen - Dohmen advocaten,
t: 013-5821987Geen opmerkingen:

Een reactie posten