vrijdag 17 augustus 2012

Makelaar in Spanje

Terwijl het er naar uit ziet dat dit weekend de zomer echt begint in het polderlandse, denken sommigen van ons al terug aan hun vakantie. Of kijken er nog naar uit. Met het idee om heerlijk te luieren aan kusten en altijd in warm weer te verpozen. Sommigen maken echt die keus en vertrekken naar warmere oorden. Vandaag een bericht van een Nederlandse collega makelaar, werkzaam in Spanje. Hoe ziet het er daaruit, hoe is die markt? Zo vlak voor het weekend begint een bericht van Angelique.van Walsum, makelaar bij Europrestige in Spanje over haar markt. Het woord is aan collega van Walsum,
TGIF, Ed

Makelaars berichten uit Spanje - Het moment om goedkoop vastgoed te kopen aan de Middenlandse zeekust
De meeste ontwikkelaars en makelaardijen, evenals een aantal academische experts en economische analisten zijn het over één ding eens: onroerend goed prijzen kunnen niet verder dalen in 2013, maar zijn óók van mening dat men niet moet spreken van een algeméén kwantificeerbare prijsstabiliteit, daar het prijzenverschil en verdere prijsverandering zich per gebied geheel verschillend optreedt.

Bodem
Aan de Middenllandse Zee kust zijn de prijzen zo ver gedaald dat het dieptepunt in zicht is, het moment om te kopen is "uniek".De prijzen van de woningen aan de Middenlandse Zee zijn nu meer dan interessant, daar deze zich op of onder het punt van evenwicht met de waarde van de hypothecaire financiering bevinden . Het heeft nu géén zin om langer te wachten, met wachten kan men de kans verliezen een droomwoning aan te kunnen schaffen voor de prijs van een koopje. In de afgelopen twee en een half jaar zijn de prijzen nu zo gedaald tot “ een meer dan redelijk niveau ". We treffen nu de laagste prijzen aan die verder niet naar beneden zullen gaan."

Makelaar
Collega.Jose Maria Sendra, Algemeen Directeur van EUROANGLOSUR een makelaardij met twee eigen vestigingen, sinds begin jaren tachtig, één aan de Costa del Sol en één in de Costa Blanca, legt uit. In feite is de prijs van huizen niet gekelderd het is eigenlijk de prijs van de grond. En voegt hieraan toe dat de actuele koop- golf die op de huizenmarkt gedetecteerd is "absoluut geen gerucht is."

Toename
In 2012 is de buitenlandse vraag duidelijk toegenomen, met kopers die gebruik maken om nu de mooiste en beste huizen tegen gereduceerde prijzen te vinden, want nu is er nog steeds volop keus . Investeerders grijpen deze kans ook, daar natuurlijk de beste huizen altijd het snelst verkocht worden.

Segment
Tot nu toe is de beste koop optie de bestaande nieuwbouw woningen, omdat de prijs van dit type woningen het meest gezakt is. " Deze gecorrigeerde prijzen zouden veel potentiële kopers kunen helpen te besluiten om wel of niet een huis te kopen. Afhankelijk van de factoren zoals persoonlijke en financiële situatie van de koper, het gebied waar de woning zich bevindt, type woning en de reden om te kopen "zegt collega Jose Maria Sendra. Als mensen de financiële mogelijkheden hebben om toegang te krijgen tot huisvesting, is dit een goed moment om te kopen ", en wijst erop dat om de vastgoedsektor verder te stimuleren er een aanbieding moet zijn, een geïnteresseerde koper die kredietwaardig is en een entiteit om een dergelijk krediet te geven.

Banken
De bestaande nieuwbouw of onafgewerkte nieuwbouw woningen van de banken zijn nog steeds overgewaardeerd, zijn extreem duur. De banken moeten dringend besluiten nemen om te kunnen concurreren op de huidige huizenmarkt en om een deel van hun "Voorraad" af te zetten. Net als de huidige eigenaars van vandaag de dag, die hun huizen voor een prikje weg moeten doen, om een snelle verkoop te bereiken.

Prijsontwikkeling
De prijzen zijn, volgens recente studies, sinds de crisis begon, met net iets minder dan 30% gedaald in Spanje, maar aan de Kusten vinden we gevallen van 40% tot 50% . De vastgoed sektor heeft in zijn commerciële strategiën getracht deze verwachting van de prijsdaling in the schatten. Op de vraag aan collega Sendra of het nu een goed moment is om een huis te kopen is het antwoord simpel. Het nu enig mogelijke antwoord is dat we nu niet de kans mogen verliezen deze zeer goede deals te vinden. Het is nu mogelijk om “echte waar voor je geld” te krijgen. Het is eigenlijk voor iedereen de goede tijd om een (tweede of vakantie) huis te kunnen kopen.
Met groet vanuit Spanje, Anqelique van Walsum, makelaar bij Europrestige.

3 opmerkingen:

  1. Zolang het makelaars gebeuren in Spanje voor een groot deel bestaat uit lugubere oplichters en amateurs voorlopig maar geen huis kopen in Spanje. De prijzen zullen nog veel lager worden dan ze nu zijn dus wacht nog maar een jaartje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn zus woont al meer dan 10 jaar in Barcelona en bezit sinds 14 jaar een huis in Tamariu (Costa Brava). Regelmatig ben ik daar en spreek dan ook vanuit mijn vakinteresse met makelaars aldaar (tevens kenissen/vrienden van mijn zus). En zo krijg ik heel andere verhalen te horen. Net zoals in NL wordt er in Spanje onderscheid gemaakt tussen recreatiewoningen en woningen bestemd voor permanente bewoning. Met name in dit laatste segement zijn harde klappen (lees prijsdalingen) gevallen. Juist omdat er nog altijd mensen met geld zijn vielen de klappen in de recreatieve sector in die omgeving nog erg mee. Maar van prijsdaling is wel degelijk sprake. Zonder me te willen werken aan een self fulfilling prophecy: wie gaat er nu kopen in een dalende markt????

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aanvulling op voorgaand bericht. Toen na beursgang aandeel Facebook fors onderuit ging dacht een aantal beleggers dat het veilig was te kopen niet wetende of bevroendende dat aandeel nog veel verder onderuit zou gaan.

    BeantwoordenVerwijderen