donderdag 27 september 2012

Nationaal Stimuleringspakket Woningmarkt

Gisteren bracht VastgoedPRO, samen met een groep van 16 belangenbehartigers, een advies uit aan de Tweede Kamer, het kabinet en de formateurs om korte termijn maatregelen te nemen om de woningmarkt te stimuleren. Naast het feit dat wij eerder aanbieders waren van Wonen 4.0, het rapport wat zich vanaf 2015 richt op lange termijn herstructurering van de woningmarkt, dient er ook stil te worden gestaan bij de korte termijn.

Brand
Want nadenken over het op lange termijn voorkomen van brand laat onverlet dat als de boel in de fik staat er nu geblust moet worden. Het Nationaal Stimuleringspakket Woningmarkt richt zich op het hier en nu en doet aanbevelingen aan de Tweede Kamer, maar ook aan de formateur, om nu actie te ondernemen op de woningmarkt. Het stuk bestaat uit 7 maatregelen

Normaliseer de financieringsmogelijkheden van huizenkopers
De politiek dient er bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op aan te dringen haar toezichtfunctie te normaliseren en meer ruimte te bieden aan banken om maatwerk te leveren bij het verstrekken van hypotheken. Daarnaast dient de AFM veel minder rigide om te gaan met de adviezen van het Nibud ten aanzien van de huishoudinkomens en de woonlasten.

Verbeter de condities waaronder hypotheken verstrekt worden
Voor de woningmarkt is de te hoge hypotheekrentemarge, in combinatie met aangescherpte toetsnormen, funest. Het Nederlandse systeem met uitsluitend hypotheekverstrekking via de banken blijkt in deze tijd uiterst kwetsbaar. Zolang de funding van de banken niet hersteld is, rechtvaardigt dit een tijdelijk ingrijpen van het Rijk, met als doel de hypotheekverstrekking via alternatieve kanalen tegen concurrerende tarieven aan te jagen. Te denken valt onder andere aan het Deense model en aan grotere betrokkenheid van pensioenfondsen en verzekeraars bij de hypotheekmarkt.

Lever een bijdrage aan startersleningen
Koopstarters zijn van groot belang voor het functioneren van de woningmarkt. Zij kunnen van onderaf verhuisketens in gang brengen. De partijen pleiten er voor dat het Rijk het Stimuleringsfonds voor de volkshuisvesting (SVn) in de komende drie jaar jaarlijks aanvult met een bijdrage van 40 miljoen euro. Daardoor kan het aantal startersleningen verdubbelen naar circa 8.000 per jaar. Met provincies en gemeenten moeten aanvullende afspraken worden gemaakt over parallelle inzet van regionale en lokale middelen, om zo het bereik van de faciliteit zo groot mogelijk te maken.

Kom doorstromers tegemoet die hun restschuld moeten financieren
Doorstromers die na 2000 op de koopmarkt zijn ingestapt en die nu willen verhuizen kampen als gevolg van de prijsdalingen vaak met een restschuld. Veel banken zijn niet bereid om de restschuld mee te financieren en als ze daartoe wel bereid zijn, dan is de rente over de meegefinancierde restschuld niet langer aftrekbaar. Het Rijk dient hierin verandering te brengen door de restschuld onder de NHG te brengen en te laten kwalificeren als ‘eigenwoningschuld’.

Stimuleer innovaties in energiezuinige woningen
Het Rijk dient deze crisis te benutten om de ontwikkeling en (ver)bouw van zeer energiezuinige woningen een impuls te geven, door daarvoor tijdelijk een energiepremie ter beschikking te stellen. De koper dient de premie te benutten voor de verlaging van de hypotheek, waardoor energiezuinige nieuwbouw eerder financieel bereikbaar wordt. Deze premie is qua effect vergelijkbaar met de fiscale stimulans voor hybride en elektrische auto’s, die kan oplopen tot een voordeel van 40.000 euro over de eerste vijf jaar voor de koper.

Verlaag de btw op grond
In het begrotingsakkoord 2013 is een btw-verhoging naar 21% vastgesteld. Dat betekent dat ook de nieuwbouw fors in kosten zal stijgen en de concurrentiepositie ten opzichte van de bestaande bouw verslechtert. De partijen pleiten ervoor dat ter compensatie het btw-tarief over grond wordt verlaagd naar 6%.

Voer een tijdelijk een vorm van deeltijd-WW voor de bouwsector.
Wij vragen om aandacht voor de kaalslag die in de bouwsector plaatsvindt, waardoor veel vakbekwaam personeel voor de sector verloren gaat. De bouwcapaciteit wordt zo sterk aangetast, dat een aantrekkende productie voor grote problemen zal zorgen. Het behoud van vakbekwaam personeel is voor de komende jaren daarom een halszaak voor de bouw. Gezien de extreme conjuncturele neergang in de bouw stelt de coalitie voor om voor de bouwnijverheid voor een periode van drie jaar een nieuwe vorm van deeltijd-WW in te voeren als sluitstuk van deze voorstellen voor marktherstel.

Het volledige advies kunt u hier downloaden.

Ed

4 opmerkingen:

  1. Wat mij aan dit plan opvalt is dat het geschreven is door partijen die aan de woningmarkt verdienen. Het terugkeren naar oude modellen is echter geen optie. Ik denk dat niemand meer zin heeft in foute hypotheken en overgewaardeerde huizen. Het besef zal er moeten komen dat huizen vooral zijn om in wonen. Een eerste grote stap zou zijn de hypotheekrente aftrek inkomensafhankelijk te maken en de voor de toekomst overwinst op huizen fiscaal te belasten. Normbesef hoe mensen om moeten gaan met geld dus eerst sparen voor je een huis wilt kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een verzameling onzin. Het komt er in het kort op neer dat alles blijft zoals het is, en om dat te bereiken moet er nog meer geld tegenaan worden gegooid. Er is in de afgelopen jaren al genoeg schade aangericht. Laat nu de markt zijn werk maar eens doen, dan zien we daarna wel waar we staan. Volgens de laatste berichten staan er nog zo'n 300.000 huizen op de een of andere manier leeg. Hebben we de grootste hypotheekschuld van i.i.g Europa, en misschien wel ter wereld. Staan er miljoenen vierkante meters kantoren leeg. Gokken woningbouwverenigingen met derivaten, terwijl hun directeuren meer verdienen dan de premier. Hebben we de bouwfraude nog fris in het achterhoofd. Hebben gemeenten lopen speculeren met grondaankopen, waardoor ze miljarden verliezen.
    IS HET NU NOG NIET GENOEG?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dus, bedrijven die aan de woningmarkt verdienen, zoeken methodes zodat men weer meer geld kan besteden... Want dan hoeven ze zelf helemaal niks te doen, behalve handje op te houden en beetje bedelen met zielig gezicht.

    Wat is er mis met doen wat de overige 99% van de economie doet - gewoon bezuinigen?
    Lijkt mij veruit de simpelste oplossing. Bijvoorbeeld Geen 3 verdiepingen en 150m2 maar 'slechts' 2 met 100m2 (nog altijd genoeg voor 3 slaapkamers en badkamer). Bijvoorbeeld beperken van de L-vormige begane grond, maar zoveel mogelijk open ruimte (scheelt weer 1-2 meter muur én geeft meer woonruimte doordat een veel te grote gang er niet meer is).
    Of bouw datgene waar vráág naar is, die duizenden woningen in de 100-200k waar je zelf inspraak in hebt, ipv aanbod te forceren zoals de afgelopen 10 jaar in enkel de 350k+ prijsklasse.

    Of, beste meneer, bent u nu al de vele initiatieven, zoals Blauwe Stad, vergeten?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk zo'n blog, leuk onderwerp ook maar een beetje naïef zijn jullie als makelaars ook wel. De woningmarkt is natuurlijk al sinds 2008 een hot item, de markt loopt terug en verandert sterk. Het rare is alleen dat de groep actieve makelaars niet (wil/kan) mee veranderen. In plaats van na te denken wat een makelaar zelf kan doen om in de veranderende markt toch nog succesvol te zijn, richten ze de pijlen op externe factoren (lees de overheid) om de marktverandering in gang te zetten.

    Beste makelaar, de markt verandert en is niet meer als vroeger. En wie zegt dat dit ooit nog gaat gebeuren? Waarom gaan jullie niet opereren als ondernemer en kijk je eens goed in de spiegel waar jullie toegevoegde waarde zit.....denk namelijk dat die er echt is, alleen wel op een andere manier.

    Mijn voorstel, kijk eens naar het volgende:

    - Klantgerichtheid ipv portfolio gericht. Durf eens stop te zeggen en potentiële klanten af te wijzen omdat de portfolio vol zit. Er is inderdaad voldoende aanbod, alleen door de overvolle portfolio's kun je mensen de aandacht geven die men verdient....men betaald immers een fors bedrag!

    - Makelen is iets anders als verkopen, zie dat eens in. Afwachten naast het bord was 10 jaar geleden leuk, kijk eens naar de andere opties om een meer actievere benadering toe te passen. Betrek de woningverkoper hierin en zet woningverkopers niet aan de kant als men eens iets anders wil proberen dan de poster, bord in de tuin en de advertentie op funda.

    - Focus op communicatie, valt eigenlijk een beetje samen met mijn punt over de te grote portfolio's. Houd verkopers op de hoogte en ga niet pas aan de slag als men zelf een keer belt.

    - Wie niet kan delen kan ook niet vermenigvuldigen....zei een wijs man ooit. Houd portfolio's niet voor jezelf en durf te delen. De huizenzoeker die bij de ene makelaar niets kan vinden, vindt wellicht bij de andere makelaar wel wat hij zoekt. (ik weet dat Vastgoedpro dat wel stimuleert heb ik begrepen!).

    - De tering naar de nering, ook voor jullie als makelaar. Huizenprijzen zijn gedaald en ok, procentueel ontvangen jullie ook minder voor hetzelfde geld. Wellicht toch eens te kijken om ook aan de tarieven iets te doen want onderhandelen lijkt er niet bij.

    Kortom ik zeg niet dat jullie de schuldigen zijn aan de crisis aan de woningmarkt, maar de problemen en oplossingen liggen niet enkel extern dat is gewoonweg te makkelijk. Gebruik deze tijd nou nuttig en zorg ervoor dat je als makelaar weer toegevoegde waarde krijgt. Dan weet ik zeker dat je in deze tijd echt nog wel een positieve bijdrage kan hebben aan het herstel van de woningmarkt.

    Dus beste Ed, neem een borrel en denk eens na over een alinea voor dit plan dat gaat over jullie als makelaar. Jullie staan immers straks ook vooraan als alles weer "goed gaat". Mocht je er niet uitkomen, ik houd best van een borreltje ;-). Benieuwd naar je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen