vrijdag 28 september 2012

VEH en mogelijke NMa klacht


Vandaag kwam Vereniging Eigen Huis met een opvallend persbericht over de open huizen routes die morgen worden georganisseerd. De inhoud spreekt voor zich,
TGIF
Ed
----- Persbericht ------
Vereniging Eigen Huis: huizenzoekers missen veel open huizen op Funda

VEH wil gelijk speelveld voor woningaanbod op Funda
Amersfoort, 28 september 2012

Bij ongeveer 5.000 van te koop staande woningen op Funda is niet te zien dat ze morgen wél meedoen aan de landelijke Open Huizen Dag. Op deze dag kunnen woningzoekers in korte tijd veel woningen zonder afspraak bekijken. Maar huizenzoekers op Funda missen ruim 10% van de open huizen omdat die niet als zodanig herkenbaar op deze website staan. Een gemiste kans vindt Vereniging Eigen Huis.

Op de grootste huizensite van ons land staat de vermelding ‘Open Huis’ alleen bij het aanbod van NVM-makelaars. Een week voor de Open Huizen dag haalt Funda het Open Huis-logo weg bij het aanbod van andere makelaars. Vereniging Eigen Huis vindt dat hier een einde aan moet komen. Funda bewijst kopers en verkopers hiermee een slechte dienst.

Naast het weghalen van het Open Huis-logo wordt op Funda het aanbod van niet-NVM makelaars ook op andere manieren benadeeld. Zo verwacht een huizenzoeker na het invullen van zijn zoekcriteria het best passende aanbod te zien. In werkelijkheid wordt in de zoekresultaten eerst het eigen NVM-woningaanbod getoond en pas daarna krijgt de consument de huizen van andere makelaars te zien. Dit gebeurt zelfs als die beter aansluiten bij de opgegeven woonwensen. Op deze manier worden huizenzoekers op het verkeerde been gezet en wordt een aanzienlijke categorie verkopers op Funda benadeeld.

De vereniging is van mening dat álle makelaars tegen redelijke voorwaarden gelijke kansen moeten krijgen om hun woningaanbod op Funda te laten zien. Dit is nodig voor een gezonde concurrentie, in het belang van de consument. De NMa kwam in haar marktscan van maart 2012 tot eenzelfde conclusie. Als het bevoordelen van het NVM-aanbod op Funda op korte termijn niet stopt, overweegt Vereniging Eigen Huis een klacht in te dienen bij de NMa.

------ Einde persbericht -------Geen opmerkingen:

Een reactie posten