woensdag 24 oktober 2012

Kort Geding

Waarde collega,
Dank u voor de vele mails en verzoeken voor informatie over het kort geding vandaag tegen Funda c.q. NVM. Dat dit onderwerp leeft vermoedde ik al, dat het in deze mate is valt wel op. Mag ik een aantal opmerkelijke zaken met u delen vandaag? Wat viel vandaag echt op?

Verwarring
Als eerste de onduidelijkheid bij journaille. Van drie grote, toonaangevende kranten heb ik vandaag journalisten aan de lijn gehad, die het kort geding van VastgoedPRO volledig verwarde met de bodemprocedure van VBO Makelaar. Niet alleen mij viel dit op, hetzelfde bericht kreeg ik van mijn collega directeur Hans vd Ploeg van VBO Makelaar. Die gaf vanochtend een verhelderend interview op Radio 1, spoel even door naar 08.44 uur en u hoort deze.

Girl Power
Aan alle kanten horen we dat de vrouwen het momenteel beter doen dan de mannen. De voorzieningsrechter, die de zaak zou beoordelen, een vrouw, was vervangen. Ook deze rechter was een vrouw. De griffier? Dat was een vrouw. Funda en NVM waren met 4 advocaten aanwezig en 2 bedrijfsjuristen. Wij vonden het beter om de kennis bij 1 specialist onder te brengen, onze advocaat Mr. Hub Dohmen, u wel bekend van zijn gast blogs op dit feuilleton. 5 mannelijke advocaten dus, en 1 vrouw die over hun kennis en kunde oordeelt. Hoezo glazen plafond?

Inhoud
Het pleidooi van Funda in deze was instrumenteel gericht op een fout van hun zijde. Funda had een fout gemaakt een paar maanden geleden en daardoor kunnen VastgoedPRO en VBO makelaars meer informatie kwijt dan dat de bedoeling was. Ik heb de pleitnota van Funda en van NVM, maar ik weet niet of NVM en Funda het op prijs stellen als ik die ter beschikking stel. Ik zal dat dan ook niet doen, dat is niet chique. Wij bestrijden echter deze visie van NVM en Funda, als je iets maanden lang aanbiedt en doelbewust propagandeert kan je niet vele maanden later zeggen: sorry, foutje bedankt. Stekker eruit. Dat kan niet, dat is niet geloofwaardig.

Respect
Wat opviel, is dat er door de Funda advocaat excuses werden gemaakt aan VastgoedPRO en haar leden. Maar ook aan VBO Makelaar en haar leden. Uit de mond van een advocaat zegt mij dat niet zo heel veel, die gebruikt datgene wat in zijn voordeel werkt. Wat wel op mij indruk maakt, is dat een van de directieleden van Funda na afloop naar mij toestapt en ook 1:1 zijn excuus aanbiedt voor wat er zich nu afspeelt. Buiten de rechtszaal, buiten het oordeel en de oren en ogen van de rechter of de aanwezigen, maar echt gemeend vanuit zijn hart. Dat verdient respect en waardering, bij deze!

Vervolg
Wat er gaat gebeuren? De rechter vroeg aan Funda of het mogelijk was om niet per 1/11 ‘de stekker er uit te trekken’, maar een week later. In een kort geding procedure is het gangbaar om 14 dagen te gunnen aan de rechter om een gewogen oordeel te vellen. Funda en NVM voerden aan dat wij eigenlijk niet zo moeilijk moesten doen om een foutje. Maar het herstellen van het foutje is schijnbaar zo important, dat het niet gevraagd kon worden van Funda om de huidige status ook maar een dag langer te laten duren. Funda meent dan ook dat per 1/11 de VastgoedPRO en VBO makelaars op geen enkele manier meer informatie over hun kantoor bekend mogen maken, dat duldt geen uitstel, consumenten mogen niet langer weten wat VastgoedPRO en VBO makelaars doen. De rechter komt dus op 31/10 met een uitspraak, om 10:00 uur, mogelijk zonder motivatie, die volgt dan een week later.

Transparantie
Zoals eerder gesteld, ik zal de pleitnota’s van NVM en Funda niet publiceren. Hierin viel mij echter wel een ding op. Kei- en keihard stelt NVM in haar pleidooi dat Funda maar 1 doel heeft: bevoordelen van de NVM makelaar. De consument, het woningaanbod, de markt, de beroepsgroep, het vak, niets over gehoord: er is maar één belang, het belang van de NVM makelaar. Dat is Funda, dat moet Funda zijn. Het dienen van het belang van de NVM makelaar. Ik ben wat dat betreft er trots op dat de VastgoedPRO en de VastgoedPRO makelaar maar een doel heeft: het belang van de opdrachtgever! De pleitnota van VastgoedPRO kunt u, met mijn complimenten, hier lezen. Wij hebben geen informatie die niet gedeeld kan worden, zo ook deze niet. Behalve dan de informatie van onze leden die mede procederen, die neem ik wel in bescherming. Je weet maar nooit.
Met collegiale groet,

Ed





14 opmerkingen:

 1. Beste Ed,

  In een eerdere reactie heb ik het al eens gevraagd, maar nu lijkt het meer dan ooit nodig: wanneer beginnen VP en VBO nu eens zelf een duidelijk site en halen alle aanbod van Funda? Dan krijg je 2 woningzoeksites die bekend zijn bij het grote publiek en heb je Funda niet meer nodig? Volgens mij ben je toch groot genoeg om iets van betekenis neer te zetten?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Ed, in je slotalinea haal je naar mijn mening de zaken enigzins door elkaar. De NVM is een makelaarsvereniging, zoals VastgoedPRO dit ook is. Funda is geen makelaarsvereniging, maar een commercieel IT-bedrijf mede ontstaan op initiatief van NVM. Je suggereert nu in je blog dat bij de NVM en de NVM makelaars het belang van de opdrachtgever niet voorop staat. Daar gaat het kort geding toch ook niet over? Dat gaat over publicatie / promotie van makelaars en hun woningen op internet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Ed,

  Hoewel wij (nog) niet zijn aangesloten bij een van de vakvereningen steunen wij wel elk initiatief om de website FUNDA als transparante woningsite in de markt te krijgen.

  Funda heeft ooit de beslissing genomen om náást het NVM aanbod ook het 'andere aanbod' te tonen en dat was uitsluitend en alleen bedoeld om als woningsite de grootste te blijven.

  Die beslissing is destijds welbewust gemaakt. Wij (lees niet NVM makelaars) waren daar allemaal blij mee.

  Echter om dan vervolgens in het proces daarna continu (bewust) bezig te zijn om te consument niet dát te tonen waar hij om vraagt is méér dan kwalijk.

  Ik volg het op de voet. Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kei- en keihard stelt NVM in haar pleidooi dat Funda maar 1 doel heeft: bevoordelen van de NVM makelaar.
  Dat was het pleidooi van de NVM ja. Maar Funda heeft een hele andere doelstelling: de leidende aanbodsite zijn/blijven van Nederland.
  Ook in concurrentie met sites die wel/ook het volledig aanbod bieden. En niet alleen de 65 procent van de NVM-makelaars. Daarom -en daarom alleen- heeft Funda het aanbod van andere partijen dan de NVM nodig. Met de aanbieders -concurrenten van de NVM- zit je dan in je maag.
  Dat wrinht. Er zit ook frictie tussen NVM en Funda: tussen moeder en dochter. Funda moet volwassen worden en kiezen: NVM-kanaal of leidende aanbodsite.
  Andere partijen kunnen helpen door daar wat druk op te zetten. Het aanbod weghalen, zoals hier ook al gesuggereerd, is daar een manier voor. Dan reduceert de markt Funda weer tot NVM-kanaal. En dat is niet het doel van Funda ...
  Ernst Radema

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Om samen met andere partijen wat extra druk op Funda te zetten daar ben ik het helemaal mee eens. Ik ben het zat dat wij met ons aanbod altijd als tweede keus onderaan staan, en dat we op geen enkele wijze informatie kenbaar mogen maken over onze kantoren, volgens mij kun je dan net zo goed niet op Funda staan.
  In het tijdperk dat we niet op Funda stonden heb ik daar maar zeer incidenteel commercieel hinder van gehad.
  Wellicht kunnen we eens kijken wat de mogelijkheden zijn om een bestaande partij zoals b.v. Huislijn extra te promoten en stoppen met Funda.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ernst Radema,
  Dank je voor je duidelijk verhaal. Volgens mij sla jij daar precies de spijker op z'n kop.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je stopt met funda als VP/VBO/etc.-makelaar is funda niet meer compleet. Dat hoef je dan alleen nog maar over te brengen aan de consument, inclusief de site waar ze het (evt. aanvullende) aanbod wél kunnen vinden.

  'vroeger' wilden consumenten persé hun aanbod op Funda, met het verschil dat er toen geen volwassen woningsites waren. Nu is ook de consument vaardiger en kan gerichter zoeken.

  Wanneer beginnen jullie?




  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Johan van Boxtel26 oktober 2012 om 18:38

   Beste mensen,
   Ik ben het natuurlijk helemaal eens met de reacties over de macht van Funda (lees NVM) We weten natuurlijk allemaal dat Funda wel wil maar steeds wordt teruggefloten door de NVM ledenraad.

   Ik ben het echter niet eens met de stelling dat de consument Funda niet belangrijk vindt en zelf wel op andere sites kan zoeken.
   Het bewijs hiervoor is dat wij steeds klachten krijgen omdat het pand van onze klanten niet te vinden is op Funda (ze kijken namelijk nooit helemaal achteraan)hieruit blijkt wel dat Funda voor de verkopers erg belangrijk is en GEEN plaatsing op Funda voor een makelaar geen optie.
   Ook moet je hierin het verschil maken tussen de verkoper en de koper, een serieuze koper zal een pand inderdaad ook op andere sites vinden, maar als de verkoper de keuze heeft tussen plaatsing op Funda of op alle andere sites behalve Funda zal hij, volkomen terecht, kiezen voor de makelaar die zijn pand ook op Funda zal plaatsen. De makelaar die niet op Funda staat zal dit dus zeker merken in het aantal verkoopopdrachten.

   Ik heb in het recente verleden gepleit voor een boycot van de basisplaatsing op Funda en allemaal (VastgoedPRO en VBO)-maar dan ook echt ALLEMAAL- over te gaan op collectieve plaatsing. Onze panden blijven dan gewoon achteraan op Funda maar dan bijna gratis en met beperkte informatie.
   Hierdoor zal de omzet van Funda kelderen, de winst omslaan naar verlies en iemand in de knip raken werkt nog het best.

   En @Loet
   Toen wij nog niet op Funda stonden was de markt helemaal anders, als men toen de makelaar een foto van een huis zag maken werd er al een bod gedaan.
   Toen kon je inderdaad nog verkopers overtuigen om voor een niet NVM makelaar te kiezen. Ik denk dat in de huidige markt de verkoper alles zal moeten doen zijn woning zo optimaal mogelijk aan te bieden en helaas ....daarbij is Funda een vereiste.

   Verwijderen
  2. Beste Johan,
   Je moet mijns inziens hoe dan ook voorkomen dat je in deze NVM-afhankelijke positie blijft steken, want dit gaat op de lange termijn véél meer kosten. Je bent nota bene afhankelijk van je concurent? Mag die nou echt bepalen hoe jij je aanbod kan profileren? Dat is toch veel te gek voor woorden?! Wakker worden! Vertellen dat je als makelaar en vereniging niet zonder NVM kunt is een laffe instelling en zeker niet de eigenzinnige gedachte van VastgoedPro?! Op korte termijn zal het inderdaad wel even slikken zijn (alhoewel het nog maar de vraag is hoeveel), maar je onderdrukte vrijheden zouden mij als makelaar én als vereniging véél meer waard zijn.

   Als je het aanbod van Funda afhaalt en je meldt dit constant aan de markt (je hebt dan direct geld over voor deze commerciele uitingen), dan moet het toch wel vreemd zijn als kopers op een gegeven moment niet 2 sites als de standaard gaan zien? Niemand wil aanbod missen. Je moet alleen wel duidelijk communiceren dat je een andere site gebruikt en dat Funda niet compleet is. Ik denk dat de nieuwe site binnen een jaar een begrip is, wanneer je alleen al onder elk deelnemend makelaarsbord in de tuin de nieuwe website groot vermeldt. Moet je wel in één keer overgaan en elke makelaar meenemen.

   hoe dan ook succes in ieder geval!

   Verwijderen
  3. Johan van Boxtel29 oktober 2012 om 15:26

   Beste Anoniem (wat heb ik hier overigens een hekel aan)
   In theorie heb je natuurlijk een leuk verhaal maar ik denk dat je zelf geen ondernemer bent of in ieder geval niet afhankelijk bent van een consument die keuze heeft tussen een volledig aanbod inclusief Funda of voor hetzelfde geld een zeer aardige en principiële makelaar die zijn panden niet op Funda zet. In de huidige markt kun je het dan dan als laatse wel schudden....en zonder panden ook geen omzet.
   We zitten dus in een spagaat tussen de commercie en het principe

   Verwijderen
 8. Funda heeft in mijn ogen ook grote nadelen.

  Verkopen via Funda is zeer passief: je plaats de woning en het enige dat je dan nog doen kan doen is wachten.

  Je plaatst als verkoper je woning ook nog eens tussen alle concurrenten. Je kan je nauwelijks onderscheiden van het andere aanbod.

  Funda faciliteert zo de kopersmarkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wachten op de uitspraak (die was om 10 uur) ...

  PS
  Je kan je naaa laten vermelden via de optie Reageer als en
  dan te kiezen voor Naam/URL.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat ik heb begrepen (uit de roddelcircuit ;) ) is dat zij het hebben verloren.

   Verwijderen
 10. Wat ik heb gelezen in de VastgoedPRO Nieuwsbrief en het vonnis (zie de link) ook
  http://nieuwsbrief.netrex.eu/netrexmail/link.php?M=696581&N=3952&L=4737&F=H
  Dan is het nu tijd voor alternatieven: Een woningsite als Jaap!?
  Of meteen Google? Die hebben ook een database met zoekfunctie :-)
  En wel eens wat geprobeerd in vastgoed.

  BeantwoordenVerwijderen