vrijdag 26 oktober 2012

Minister voor Wonen?

Vanochtend berichtte de krant van Wakker Nederland al vroeg over een ophanden zijnde ministerpost voor Wonen. Dat zijn toch wel berichten waar je bij de koffie en croissant vrolijk van wordt, toch? Mijn visie is dat de woningmarkt, net als de MKB markt, de motor van de economie is. Woningmarkt omhoog, beurs omhoog, met name Heineken en Pizza Hut!

Vliegwiel
Het is namelijk heel eenvoudig. Koop je een huis, dan moet er nieuw tapijt komen, nieuw behang, nieuws verfje, nieuwe plantjes in de tuin en mogelijk zelfs nieuwe keukens en nieuwe meubels. Dat geeft een boost aan verkopen, dat is enorm. Nog afgezien van de stukadoors en timmermannen die ingeschakeld worden via bouwbedrijven voor (kleine) verbouwingen. En na al dat klussen? Dan moet er pizza zijn en pils, meerdere keren per week. Woningmarkt omhoog, aandeel Heineken omhoog! Maar bovenal, economie omhoog!
Crisis
Dus in een woningmarktcrisis als we nu kennen is een Minister voor Wonen een uitkomst, zo niet een noodzaak. Al vroeg had ik deze ochtend BNR aan de lijn over dit onderwerp. Wat zou mijn verlanglijstje zijn aan deze minister en van welke kleur zou die moeten zijn?
Keuzes
Vanuit de makelaardij en taxatie wereld is de keuze voor een liberale minister snel gemaakt. Maar ook met de huurmarkt dienen we rekening te houden. Ik neig naar een liberale minister van Wonen, juist omdat men dan breed naar de markt kijkt. Vanuit het liberale principe kijkt men eerder naar mogelijkheden en minder naar problemen.
Verlanglijstje
Wat zouden wij acuut willen vragen aan een minister van Wonen, dat was een vraag van BNR. Dat lijstje is vrij lang, maar laten we de highlights noemen, een top vijf:
  1. Banken moeten weer financieren. Nu is het zo, dat als je kan aantonen dat je geen hypotheek nodig hebt, dat je er een krijg. Dat moet stoppen. Erken de realiteit van ZZP’er s, van twee verdieners, van high potentials.
  2. Restschuld moet mee gefinancierd kunnen worden.
  3. Aflossing binnen aflossingsvrije hypotheekvormen moet mogelijk worden zonder boetes. Als de overheid wilt dat we aflossen, kan het niet zo zijn dat banken dit beboeten.
  4. Overdrachtsbelasting voor starters moet naar 0%
  5. Duidelijkheid over de HRA moet worden gegeven voor lange termijn. Niet voor 2013 of 2014, maar voor langere termijn.
Geluid
Vandaag was er een hoop gedoe en geluid over de woningmarkt, heel veel ruis. Op BNR mocht u de mening van onder andere Prof. Peter Boelhouwer en ondergetekende horen. Luister en vorm zelf uw oordeel.
TGIF
Ed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten