vrijdag 5 oktober 2012

Misbruik bij restschuld

Als geen ander is VastgoedPRO van mening dat makelaars toegevoegde waarde moeten bieden aan hun opdrachtgevers, waarde-creatie is essentieel. En, dat ze onderscheidend vermogen moeten hebben. Dus met het aanbod dat u begeleiding biedt bij aankoop, verkoop en waardebepaling, daar maakt u echt niet veel indruk mee. U moet dus iets doen wat anderen niet doen. Of u moet iets beter, sneller, mooier, indrukwekkender doen dan dat anderen doen. Ik heb u ooit bericht over de 4B’s van Wouter de Vries: Behoefte – Belofte – Beleving - Bewijs

Grenzen
Maar, er zijn natuurlijk wel grenzen aan waarde-creatie en onderscheidend vermogen. Er komt natuurlijk nog iets bij kijken: ethisch en normatief handelen en soms zelfs handelen in de geest van de wet. Je kan net zo maar van alles gaan doen. Makelaar voor wietplantages in leegstaande woningen is zeker onderscheidend en zal absoluut een markt hebben. Toch maar niet doen zou ik zeggen, dat is niet de bedoeling.

Waarschuwing
Zo werden wij van de week dan ook benaderd door NHG met het verzoek om aandacht te geven aan opstekend fenomeen. Makelaars, die menen of claimen zich te specialiseren in verkoop van huizen met restschuld. Dat is zeker een doelgroep, daar ben ik van overtuigd. Maar er schijnen claims te worden gemaakt, waarvan je je af kan vragen of die het daglicht kunnen verdragen. Wat is de praktijk?

Aanbod
Consumenten, doorgaans noodlijdende, wordt aangeboden te regelen dat “even” hun restschuld wordt weggepoetst bij verkoop van ‘onder water staande’ huizen. Of bij dubbele hypotheekschulden. Beetje in de stijl van; joh, dat regelen wij wel even voor je. Verkoop nou maar, die restschuld knappen wij wel op. Kan je lekker verder. Alsof dat zo maar kan. Het lijkt wel alsof men claimt de pincode van WEW/NHG te hebben gekregen en dat dit een administratief hobbeltje is.

Methodiek
Ik heb al gehoord dat er zelfs mogelijke verdenking van onderlinge handel bestaat. De consument wordt overtuigd om ver onder de vrije onderhandse waarde te gaan zitten. Vriendje koopt op, ruim onder de marktprijs en verkoopt of door aan de ‘makelaar’ of deelt de winst bij verkoop met zijn bondgenoot. En denk nou maar niet dat de restschuld zo maar even wordt uitbetaald door NHG. Inkomenstoets, vermogenstoets, inspanningen tot verkoop, wijze en methodiek van verkoop, alles wordt aan de toets der kritiek onderworpen en doorgaans kan deze die niet weerstaan. Consument gedupeerd, want die is vrijwillig in zee gegaan. Bemiddelingsovereenkomsten die vol staan met exclusies en voorbehouden in de kleine letterjes.

Fraude
In feite wat hier gebeurt is het aanzetten tot fraude. Wij hebben deze berichten ontvangen en gecheckt, wij zien geen VastgoedPRO leden die zich hier mee bezig houden. Maar een google tochtje levert u binnen no-time genoeg namen en websites op. Het schijnt een booming business te worden als we niet uitkijken, waar hard tegen opgetreden moet en mag worden.
TGIF,

Ed

9 opmerkingen:

  1. Zo is dat Ed. Mensen die met verlies moeten verkopen moet je het lekker zelf laten uitzoeken. Want wie zich daarmee bezig houdt flest de boel. Zet aan tot fraude. Per definitie. Geen twijfel over mogelijk.

    Als je wilt weten wie deze snode lieden zijn hoef je maar te Googelen. Zo simpel is het.

    Weer een scherp staaltje onderzoeksjournalistiek van jouw zijde. Hulde.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Arno, het lijkt alsof jij zelf in deze business zit en je aangevallen voelt. Ik lees het bericht van Ed toch echt duidelijk anders. NHG benadert Ed over mogelijke fraude en daar bericht hij over. Ik denk dat er niet een makelaar is die voorstander is van fraude. Of bezwaar heeft als er melding van gemaakt wordt of voor wordt gewaarschuwd. Toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Iedereen mag zich makelaar noemen; gelukkig niet iedereen VastgoedPro-, VBO- of NVM-makelaar.

    Ook ik acht de hierboven geschetste praktijken volstrekt onaanvaardbaar en bovendien heel slecht voor het imago van zowel NHG als de branche van makelaars en taxateurs en meer in het bijzonder van de georganiseerde makelaars/taxateurs.

    Mochten onverhoopt ook georganiseerde makelaars en/of taxateurs misbruik maken van het instrument NHG, dan neem ik zonder meer aan, dat vanuit de onderscheidende branncheverenigingen passende maatregelen worden genomen tegen betrokkenen.

    Ik kan mij ook nog heel goed herinneren de zogenoemde 'NHG-dossiers' welke in 2007 uitgebreid - ook door deze brancheverenigingen - zijn beoordeeld en wat een storm van negatieve publiciteit over makelaars/taxateurs heeft opgeleverd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem, hoewel ik een hekel heb aan anonieme reacties denk ik dat je mogelijk gelijk hebt. Als je de site huisverkopenmetverlies.nl leest, zie je onderaan de naam van de persoon staan waar jij op reageert.
    En Frits, jij weet toch ook wel dat er, bij een branchevereniging aangesloten, makelaars zijn die via een BV wel opereren als handelaar. Bij de VBO mag het zelfs, heb ik begrepen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als makelaars zelfs door banken worden gevraagd om tijdens een executieveiling de prijs op te stuwen of te bieden. Dan mag de makelaar met de goudenbieding het perceel op de markt aanbieden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @ anoniem (11:26)

    Ja, actief in deze tak van sport. Zie je ook in de link die ik als naam achterliet in de reactie.

    Met je eens dat fraude nooit de bedoeling kan zijn. Als makelaar blijf je daar ook zo ver mogelijk vandaan.

    Maar de toon van Ed's stuk maakt me bepaald niet vrolijk. 3/4 van het stuk wijden aan alles dat mogelijk slecht, infaam en zondig is aan een huis verkopen met verlies. Gooi er nog wat verdachtmakingen bij van handel, fraude, kleine lettertjes in contracten en sluit dan af met de opmerking dat er hard moet worden opgetreden. Voila, weer een ijzersterk stuk neergepend.

    Zeggen dat je werkt met verliesdossiers is zoiets als zeggen dat je PVV stemt. Iedereen beweert bij hoog en laag dat hij het nóóit zou doen, maar bij het tellen van de stemmen blijkt plotseling dat er nogal wat mensen jokken.

    Komen we niet allemaal weleens het fenomeen 'verlies bij verkoop' tegen? Wat schiet je dan op met een kritische, negatieve benadering? Waarom dit thema niet eens positief en oplossingsgericht oppakken?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Arno, Laat Ed lekker zijn stukje schrijven. Hij heeft een punt dus moet dat verteld worden. En is het een regelrechte schandde en moeten ze dit meteen aanpakken. En dan is er helaas even geen plaats voor positivo praatjes, die stuurt de NVM zelf de wereld wel in.
    gr

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het stikt hier van de anonieme helden.

    Negatief en somber blijven is inderdaad de meest gekozen oplossing. Lekker makkelijk.

    Ik blijf me bezig houden met het oplossen van dit soort situaties. Niet anoniem verstopt achter een computerscherm, maar met naam en toenaam.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hier nog een google zoektocht https://www.google.nl/webhp?sourceid=chrome-instant&ie=UTF-8&ion=1#hl=nl&sclient=psy-ab&q=makelaar%20fraude&oq=&gs_l=&pbx=1&fp=80a4400568980b6&ion=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&biw=1280&bih=912
    Alles wat met onroerend goed te maken heeft, kun je onderhand in twee woorden samenvatten: georganiseerde misdaad.
    Wordt tijd dat de bezem er door wordt gehaald.

    BeantwoordenVerwijderen