maandag 29 oktober 2012

Regeerakkoord en Woningmarkt

------Persbericht ------

VastgoedPRO positief over nieuw regeerakkoord

Beroepsvereniging ziet dat ‘bruggen bouwen’ ook bouwen aan de woningmarkt betekent.

Lelystad, 29 oktober 2012 (18.08 uur) - De beroepsvereniging voor makelaars en taxateurs VastgoedPRO is positief over de plannen van de nieuwe regering. Er is in het regeerakkoord veel aandacht voor de situatie op de woningmarkt. VastgoedPRO ziet veel mogelijkheden in de voorgestelde verbeteringen en hoopt op een brede maar vooral bestendige steun vanuit het parlement. Uiteraard zal VastgoedPRO kritisch kijken naar de invulling van de details.

Helderheid
Volgens VastgoedPRO is de verkregen helderheid van essentieel belang voor het herstel van de woningmarkt. “Consumenten weten nu waar ze aan toe zijn. Wij vertrouwen er op dat dit zal leiden tot meer activiteit op de markt.”, aldus Ed van de Bijl, algemeen directeur van VastgoedPRO. De beslissing om de starterskredieten weer mogelijk te maken leidt direct tot meer beweging aan de onderkant van de markt. Deze verhoogde activiteit bij starters wordt tevens gestimuleerd doordat ook een brug wordt geslagen tussen de huurwoningmarkt en de koopwoningmarkt. Scheefwonen zal harder worden aangepakt en de huren worden marktconform.

Wonen 4.0
Het gepresenteerde regeerakkoord ademt de gedachte van het Wonen 4.0 plan uit. Dit plan, dat eerder dit jaar door o.a. VastgoedPRO gepresenteerd is, gaat ook uit van een stapsgewijze beperking van de hypotheekrenteaftrek in combinatie met koopkrachtbehoud. “Door deze combinatie krijgt de woningmarkt een structurele verandering wat de markt op langere termijn meer bestendig zal maken”, aldus van de Bijl.
De keuze om hogere inkomens absoluut gezien zwaarder mee te laten betalen, vindt VastgoedPRO een logische keuze. Ook het besluit om de restschuld financierbaar te maken, zal veel consumenten helpen om door te stromen. Volgens VastgoedPRO moet dan wel kritisch gekeken worden naar de voorwaarden die banken en financiers nu krijgen opgelegd door de financiƫle autoriteiten. Daar lijkt nog een spanningsveld aanwezig.

Overdrachtsbelasting
Het nieuwe kabinet Rutte-Ascher zet het verlaagde tarief voor de overdrachtsbelasting voort. Om de doorstroming vanuit de onderkant van de markt extra te ondersteunen had VastgoedPRO graag een (tijdelijk) extra laag tarief voor starters gezien. VastgoedPRO ziet in het regeerakkoord weinig aandacht voor de korte termijn stimulering van de (woning)bouwsector. Voor de makelaardij is deze sector een belangrijke opdrachtgever.

Details
Bij de uitwerking van het regeerakkoord zal verder duidelijk worden of alle maatregelen ook gaan werken. VastgoedPRO is daarom blij met het feit dat er een ‘Minister van Wonen en Rijksdienst’ gaat komen. Hierdoor krijgt de woningmarkt de aandacht die het verdient.

-------Einde persbericht------

Geen opmerkingen:

Een reactie posten