maandag 8 oktober 2012

VastgoedPRO dagvaardt Funda in kort geding

-----Persbericht -----

VastgoedPRO dagvaardt Funda in kort geding

Funda informeert consumenten onvolledig over VastgoedPRO makelaars

Lelystad, 8 oktober 2012, 13:35 uur
Bij de verkoop van een woning zijn alle aspecten van de presentatie van groot belang. Naast een volledige presentatie van de woning zelf moet ook informatie beschikbaar zijn over de verkopende makelaar. Zo krijgt de potentiële koper een volledig beeld van hetgeen hem wordt aangeboden. Vanaf 1 november a.s. wordt de mogelijkheid voor VastgoedPRO makelaars om informatie te geven aan consumenten over het kantoor via funda.nl stopgezet. VastgoedPRO, de beroepsvereniging voor makelaars en taxateurs, verzet zich namens haar leden tegen dit besluit van funda en heeft uiteindelijk geen andere mogelijkheid dan het aan de rechtbank voor te leggen.

Sinds 2009 hebben de makelaars van VastgoedPRO de mogelijkheid om hun aanbod op funda te presenteren. Dit past in het oorspronkelijke streven van funda voor volledige en actuele informatie op haar website. De beslissing om nu de presentatie van de VastgoedPRO kantoren te verwijderen heeft de beroepsvereniging verbaasd. “Onze leden maken veel gebruik van de mogelijkheden van funda. Nu krijgen ze ineens te horen dat een deel van de winkel voor hen gesloten wordt.” aldus Ed van de Bijl, algemeen directeur van VastgoedPRO. “Voor de consument is het niet meer helder waarom bij de ene woning wel en bij de andere woning geen informatie beschikbaar is over de aanbiedende partij.”

NMa
Eerder dit jaar bracht de NMa een marktscan uit waarin geconstateerd werd dat de dominante marktpositie van funda schadelijk is voor de consument. De makelaars met de beste positie op funda vertalen dat naar hogere courtages voor hun klanten. Zo stelt het NMa rapport. Dit terwijl niet aangetoond kon worden dat deze makelaars hun woningaanbod sneller verkopen dan andere makelaars. Het besluit van funda om de kantoorpagina voor VastgoedPRO leden zonder opgaaf van reden af te nemen is dan ook geheel tegen het advies van de NMa in. Die pleit juist voor meer gelijkheid voor makelaars op funda.

Ledenbelang
Niet alleen wordt de consument de dupe van deze verminderde informatie op funda, het schaadt ook de makelaars die zijn aangesloten bij VastgoedPRO. Het volledig informeren van consumenten is essentieel bij de aankoop en verkoop van woningen. Zodra dit niet het geval is, kan dat nadelige gevolgen hebben voor de verkoop. De makelaar is hiervoor verantwoordelijk en zal dus zo mogelijk schade ondervinden. “Tussentijds worden de spelregels aangepast in ons nadeel. Dat is heel moeilijk uit te leggen aan de opdrachtgevers van onze leden. Die zijn veelal niet op de hoogte van de aandeelhoudersstructuur van funda en de achterliggende motivatie van funda om bepaalde beslissingen te nemen.” aldus Van de Bijl.

Kort geding
Nadat funda de beslissing kenbaar heeft gemaakt aan de directie van VastgoedPRO, heeft VastgoedPRO getracht om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Nadat deze pogingen geen resultaat opleverden, bleef alleen een juridisch traject over om tegen deze beslissing in het verweer te gaan. Vandaag heeft VastgoedPRO namens haar leden een dagvaarding voor een Kort Geding naar funda en grootaandeelhouder NVM gezonden. Over enkele weken volgt de zitting en een uitspraak van de voorzieningenrechter.

Over VastgoedPRO
VastgoedPRO is de enige beroepsvereniging voor vastgoedprofessionals, zoals makelaars en taxateurs, in Nederland en heeft ruim 800 aangesloten leden. VastgoedPRO richt zich als beroepsvereniging vooral op het vakgebied van de makelaar en de taxateur en dus niet op de branche als geheel. De focus van de vereniging ligt op kwaliteitsbewaking, belangenbehartiging, deskundigheidsbevordering en het faciliteren van de leden bij hun beroep als makelaar en/of taxateur. De leden bedienen klanten in de particuliere (woning)markt alsook op de zakelijke markt voor bedrijfsmatig- en agrarisch vastgoed.


Voor de redactie
VastgoedPRO
Contactpersoon: drs. E.W.M. (Ed) van de Bijl, algemeen directeur
Email: ed@vastgoedpro.nl
Telefoon: (0320) 71 45 00 / 06 – ........
www.vastgoedpro.nl





38 opmerkingen:

  1. Ik zie ze bij de AH ook geen reclame maken voor de Aldi. Lijkt me dat vastgoedpro zelf ook wel een site in elkaar kan knutselen. Of ze nemen Jaap.nl over, en weren de NVMers. Dat zal ze leren

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is er een specifieke reden waarom VastgoedPro wel door Funda wordt geweerd en VBO niet?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @anoniem 18.06
    Haha, Aldi en AH vergelijken, typisch NVM praat. Funda is voor NVM-ers nog het enige tool t.o.v. Concurrentie. Wie koopt er huizen? De consument. Voor wie is het nu een raadsel? Juist, de consument. Ik stel voor om jaap.nl weer actief te gaan gebruiken en geen €190,- per pand, per jaar(!) meer te betalen aan een arrogante club die het belang van de consument op een 2e plaats verkiest. Als alle niet-nvm leden dit doen, komen ze vanzelf met extra tools, net als in 2009 toen ZAH en Jaap.nl een enorme opmars maakte. Succes Ed, respect voor je inzet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik (VBO makelaar) heb hetzelfde bericht ontvangen, ook bij ons speelt dit. WAAR BLIJFT HET VBO BESTUUR!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Waar blijft het VBO-bestuur?! Je hebt klaarblijkelijk het nieuws niet voorbij zien komen de afgelopen periode (via e-mail, ledennet, et cetera).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als het goed is komen ze morgen in actie.

      Verwijderen
    2. Was al bekend! Zit me soms te ergeren over collega's in de regio die altijd zitten te schreeuwen om actie et cetera en als je doorvraagt dan hebben ze het laatste nieuws via de nieuwsbrief etc. niet gelezen. "Nee, niet gelezen, geen tijd voor." of "Dat soort mailingen lees ik niet!". Maar wel ongenuanceerd kritiek hebben.

      Verwijderen
    3. En ik zit niet eens bij jullie club ;-)

      Verwijderen
  6. http://www.websitevanhetjaar.nl/fundanl/

    BeantwoordenVerwijderen
  7. NVM kwam met het geweldige idee van het treintje en NVM komt met de berekening dat iedere verkoop 3,8 nieuwe verkopen genereert. Waarom doet de NVM dan zo haar best om het treintje te stoppen of niet eens te laten starten? Als andere makelaars een huis verkopen levert dat dus 3,8 kansen voor NVM makelaars. Volgens mij schieten ze in haar eigen voet door de open huizen en profielen van de niet NVM makelaars te verwijderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het hele kortgeding gaat natuurlijk niet over de makelaarspagina maar over Funda en de monopolistische uitvoering van de site in zijn geheel. De NMa is hierin heel duidelijk in haar rapport marktscan woningmakelaardij maart 2012. Het is naar mijn mening niet VastgoedPRO maar de NMa die Funda c.q. de NVM na 7 maanden sancties op moet leggen voor een site die consumenten bewust op het verkeerde been zet. Veel lof voor VastgoedPRO want makelaars durven niet te reageren omdat we morgen weer zaken met elkaar moeten doen in het belang van de klant.

    Het rapport:
    http://www.nma.nl/images/1_Marktscan%20Woningmakelaardij22-197753.pdf

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een bizarre actie van een organisatie die luidkeels roept consumentgericht te zijn. De arrogantie druipte er de laatste weken vanaf.
    Eerst het gedoe met die open huizen route waardoor wij consumenten de dupe waren, de reactie van Vereniging Eigen Huis die me enigszins blij maakte en daarna al weer de reactie van NVM dat ze zich niets aantrokken.....want het was toch immers hun site.

    De NVM maakt in grote schaal misbruik van hun eigen positie. Als klant van zowel een NVM makelaar alsook een VastgoedPro voel me ik door de actie van de NVM wel in mijn hemd gezet. Want of we het nu willen of niet maar Funda heeft nog steeds een monopoly positie, huizenzoeken is funda. Misschien moet daar eens verandering in komen.

    Dus als de NVM nou eerst een stopt met dit kinderachtige gedoe, wellicht heeft dat een positieve invloed op de huizenmarkt. Normaal doen....daar kan geen wonen 4.0 plan tegenop.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Volgens mij (NVM-makelaar) is het helemaal niet onduidelijk voor een consument. Op de home pagina van funda staat rechtsonder "Funda is powered by NVM". Er lijkt me dus voor een consument geen enkele onduidelijkheid van wie funda is. Natuurlijk is funda een heel belangrijk middel op dit moment. Echter de makelaars die denken dat het plaatsen van een woning op funda een garantie voor succes is, hebben het verkeerd. Als makelaar moet je op dit moment actief zijn op allerlei gebieden en het simpel plaatsen van een woning op funda is niet genoeg.
    Als funda geen succes was geworden, hadden we de VBO en VastgoedPro collega's niet gehoord waarschijnlijk. Ik denk dat deze branche organisaties beter hun tijd en geld in andere zaken kunnen steken en beter uit kunnen gaan van hun eigen kracht. Niemand verplicht hen hun woningaanbod op funda te plaatsen en als ze met z'n allen hun woningaanbod op (bijvoorbeeld) Jaap.nl plaatsen, kan dat misschien een goede concurrent van funda worden. Voor het imago van de makelaardij is dit kort geding in ieder geval schadelijk en niet in het belang van de consument. Als ik een woning zou verkopen via een vastgoedpro makelaar, zou ik willen dat hij er alles aan doet om mijn huis te verkopen en niet zijn tijd en energie te steken in een kort geding.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan is de kreet Powered by NVM ook nog eens onjuist want de site krijgt voeding van NVM, VBO en VastgoedPRO Makelaars.

      Het was verstandig van Funda om zich open te stellen en de grootste te blijven, wees dan ook open en transparant.

      Verwijderen
    2. "Powered by" betekent: "aangedreven door"...

      Verwijderen
    3. Dank mijn Engels is niet zo goed. Als er geen woningen op staan is er geen site. Dus de site is aangedreven door NVM, VBO en VastgoedPRO.

      Verwijderen
  11. FUNDA presenteert zich naar de consument als DE marktplaats voor ALLE woningen. Consumenten die op FUNDA zoeken, moeten er dan op vertrouwen dat alle woningen evenveel kans krijgen om getoond te worden. Dus, als er op prijs wordt gesorteerd in een bepaalde omgeving, dan moet er ook aan die vraag van de consument voldaan worden en niet eerst op NVM worden gesorteerd en dan op de rest (die buiten beeld van de consument geraken op pagina 'tig, met wellicht betere aanbiedingen). Als de NVM zo graag bovenaan staat, moeten ze maar een eigen NVM-site oprichten. FUNDA is te groot en voor de consument te zelfstandig geworden om op deze manier te misbruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, ze maken misbruik van hun positie. Openheid en transparantie richting de consument is essentieel. Dit is een beetje "Wij van WC Eend, adviseren WC Eend"....

      Verwijderen
    2. "Als de NVM zo graag bovenaan staat, moeten ze maar een eigen NVM-site oprichten." Dat heeft de NVM al een paar jaar geleden gedaan en ze hebben het Funda genoemd. Als andere sites niet waren begonnen met spideren, dan hadden we deze discussie niet gehad. Dan had Funda ook niet hoeven te spideren.

      Verwijderen
  12. Onderstaande info brengt alles terug tot de juiste proporties.

    Zie het onderstaande citaat.

    Anders dan VastgoedPRO in haar berichtgeving communiceert, blijft de Kantoorpagina beschikbaar voor leden van VastgoedPRO. De Kantoorpagina heeft dezelfde functionaliteit als de pagina die VastgoedPRO-leden tot juni ter beschikking stond.

    Bron: Nieuwsbrief NVM.

    Uiteraard is het aanspannen van een kort geding een prima methode om de krant te halen. Vastgoedpro kan ten opzichte van haar leden ook niet anders. Na het kort geding kan gezegd worden dat ze er "alles aan hebben gedaan" maar doodlopen op de "arrogantie" van de tandem Funda-NVM die zo "verschrikkelijk consument onvriendelijk" is, waarbij dan weer dankbaar gebruik wordt gemaakt van de slipper van de NMA.

    Wordt vervolgd.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Houd je rug recht NVM. Dat het woningaanbod van VastgoedPro zichtbaar is op funda is in het belang van de woonconsument. Prima, zo hoort het. Maar dat een niet NVM-lid zich profileert op de site waarvan de NVM grootaandeelhouder is, is een brug te ver.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Och och och.....dan had je er ook nooit voor moeten kiezen Funda open te stellen. Je moet niet in een tijd dat de bomen tot aan de hemel groeien, je site openstellen met als doel een totaalaanbod te creëren. En dan op het moment dat men met moeite het hoofd boven water kan, alles weer terugdraaien of zoals Ed ook zegt.....de spelregels aanpassen.

      Verwijderen
  14. Slipper van de NMa? De NMa slaat de spijker op zijn kop met een rapport van 60 pagina's. Het is onverstelbaar dat er nog geen sancties zijn vanuit de NMa richting Funda. Echter dit soort organisaties zijn log maar het zal niet lang duren en Funda is transparant.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Funda is groot maar zeker niet onverslaanbaar. Tijd voor een alternatief en zeg niet dat 't niet kan, Google was immers ook niet de eerste.....maar een goed alternatief en nu de grootste!

      Verwijderen
  15. Als onwetende consument en klant van zowel een NVM als VastgoedPro makelaar, heb ik het voor mezelf opgeschreven. Want wat de NVM hier wel vergeet, is dat de consument die heeft gekozen voor een kwalitatief goede makelaar, in deze tijd echt niet zit te wachten op deze vorm van oneerlijke concurrentie.

    Ben benieuwd naar jullie reacties http://robbertsworld.blogspot.nl/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb je blog gelezen en als consument heeft u helemaal gelijk!

      Verwijderen
    2. Nou gaat het mij niet om t krijgen van gelijk, wilde graag mijn gevoel delen maar bedankt!

      Zie ik het als makelaar wellicht verkeerd? :-)

      Verwijderen
  16. Funda is mogelijk gemaakt met subsidie vanuit de NL overheid: lees de belastingbetaler, u en ik

    Vanuit deze positie verwacht ik als belastingbetaler een volledige openstelling van het platform.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Het is verdacht stil vanuit de hoek van de NVM. Wat is het spreekwoord ook al weer? Als je geschoren wordt, moet je stilzitten?

    Misschien nog een kleine stelling:
    Zou het kortgeding van VastgoedPRO tegen Funda NVM overbodig zijn als NMa uitvoering geeft aan rapport woningmakelaardij 3-2012?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een kort geding "tegen Funda NVM"... je zegt het zelf al: Funda is van de NVM.

      Verwijderen
    2. Misschien moet u het NMa rapport zonder een NVM bril nog een keer lezen: http://www.nma.nl/images/1_Marktscan%20Woningmakelaardij22-197753.pdf

      Verwijderen
  18. Nu legt een SEO onderzoek ook nog eens het machtsmisbruik van de NVM bloot:

    http://www.vbomakelaar.nl/nieuwsberichten/wonen-nieuws/2012/oktober-2012/seo-onderzoek-legt-misbruik-machtspositie-funda-bloot

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Heel eenvoudige oplossing,
    zelfregulering blijkt niet te werken.

    Overheid moet optreden als marktmeester,
    Funda vorderen, alle leden van de NVM 100 euro geven als pleistertje op de wond.

    funda openstellen voor alle makelaars,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja als de rechter het niet gaat doen dan is het nu echt tijd voor de NMa. En niks betalen, dwangsom voor het niet aanpassen. Zo werkt dat namelijk bij de NMa.

      Verwijderen
  20. Ik zou de leden van de NVM willen adviseren om collectief een nieuwe site te starten. Zijn we gelijk van al dat geneuzel op basis van gelegenheidsargumenten af. Bovendien besparen de brancheorganisaties (de leden dus) zich de kosten van procedures, die zeker niet in het belang zijn van de leden.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ja of gewoon gezamenlijk (NVM, VastgoedPro, Vbo) kijken naar een alternatief, want hier gaan ze toch niet uitkomen. De NVM lijkt toch alle klachten van elke instantie naast zich neer te leggen met een arrogantie van heb ik jou daar.

    Misschien wordt het eens tijd voor Nelie Kroes zich er mee te bemoeien, die kreeg partijen als Google en Microsoft ook op de knieën....dan moet de NVM een makkie zijn.

    Voor de geïnteresseerden, ik heb wel een nieuw leuk idee.....helemaal voor de consument en open voor alle makelaars! Waar al dat geblog en zo niet al goed voor is.....Voeg me toe op Twitter of Linkedin.

    BeantwoordenVerwijderen