maandag 19 november 2012

Gegoochel met cijfers

Gegoochel met cijfers is altijd een bijzonder fenomeen. Vandaag zag ik er weer een, vorige week ook al. Als eerste die van vandaag. In al haar wijsheid heeft RABO bank vandaag besloten dat volgend jaar de prijzen van woningen dalen met 7%. Tevens moet het nieuws worden gehaald met een daling van circa 6% in transacties. Onvoorstelbaar dat zo een bericht lukraak wordt gepubliceerd, maar ook dat een bank dit soort berichten durft te melden.

Achterliggend
Als Rabobank zou melden dat hun focus volgend jaar ligt op het versterken van hun balance sheet, dat hun solvabiliteit en bijbehorend SV beslag versterkt moet worden en dat ze aan Basel III moeten voldoen en daardoor uit de hypotheken markt willen gaan, dan kan ik dat duiden. Maar zonder enige onderbouwing, zonder enige evidence based proof, wordt dit de media in geslingerd. Terwijl RABO pretendeert een lokale bank te zijn met de voeten in de maatschappij. Ik zeg schande, duizenden, nee honderd duizenden huidige en toekomstige woningeigenaars worden met dit soort berichten gedupeerd.

Manipulatie
Op basis van welk model, van welk bewijs, kan men stellen dat de prijzen volgend jaar met 7% dalen? Als Rabo zo goed kan voorspellen, waarom dan alvast niet de winnende nummers van de staatsloterij doorgeven? De uitslag van Ajax-PSV over 2 weken? Alle eerdere voorspellingen van Rabo over de woningmarkt zijn tot op heden compleet fout geweest. Maar toch krijgt men een podium. Met als gevolg? Vanzelfsprekend stagnatie en twijfel over de woningmarkt. Voor 7% korting wacht ik ook wel even. Niet op een pak melk, maar wel op een aanschaf van boven de €100.000!! Daar kan ik niet tegen op werken. Ik ben van mening dat dit volksverlakkerrij is en een bank onwaardig.

Meer cijfers
Ik weet niet of u het gelezen heeft, het Z24 bericht in vervolg op de NVM cijfers vorige week. Ook daar wordt ik wat onrustig van. Ik ga er van uit dat “This message is not approved by Ger Hukker”. Want daar snap ik ook niets van. Journalisten goochelen ook maar wat? Volgens dit bericht zou de gemiddelde NVM makelaar  6½ huis per maand verkopen. Wel ja, waarom ook niet? Dat is, even voor het gemak, 75 per jaar. Dames, heren, volgens mij zijn wij allen verbijsterd over deze mega prestatie van de NVM collega’s. Respect!!

Maarrrrrrrr
Volgens mij klopt er iets niet. Want collega Hukker zou melden dat de gemiddelde makelaar €2500 per maand verdient. Ik hoop dat het zo is, ik ken velen die dit niet halen. Maar goed, we gunnen dit de NVM makelaar. Maar mijnheer/mevrouw de consument, betaalt u meer dan €400 courtage aan een NVM makelaar? Zeg iets van 0.2%? Niet meer doen, niet nodig!!! Met 6½ woning per maand verdient men €2500, dus de gemiddelde NVM makelaar rekent €400 courtage max! Lekker goedkoop zeg ik.

Markt
Maar als de gemiddelde NVM makelaar 75 woningen per jaar verkoopt, 6 ½ per maand en er zijn 4000 NVM makelaars…. Laat de helft actief zijn als woningmakelaar, dan verkopen ze er 150.000 per jaar. Hoe kan dat nou, de hele markt doet er nog geen 110.000 dit jaar. En wat doen al die VBO collega’s, die VastgoedPRO collega’s, de niet georganiseerden? Hebben die negatieve verkopen? Leg het mij maar uit!

Ed

10 opmerkingen:

 1. Ed, je zegt toch niet dat de NVM jokt of onwaarheden vertelt! Dat kan toch niet waar zijn!!!HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is niet voor niets makelleugenaars.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wellicht dat er 'makelaarskantoor' werd bedoeld?

  Geen idee hoe dat de cijfers beïnvloed, weet niet hoeveel makelaars er per kantoor zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prijsdalingen zijn wel te verwachten als de prijs gebaseerd is op een maximaal te lenen bedrag en dat bedrag door strengere regelgeving omlaag gaat. Dit is een zegen voor het hele land, maar vooral op lange termijn. Het relatief kleine aantal mensen dat gedupeerd wordt, is dat alleen op korte termijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Maar beste anoniem (zielig dat je niet je eigen naam durft te vermelden). Het zijn nu juist wel de starters op de woningmarkt die daar van te leiden hebben. En je zou kunnen weten dat juist die groep de motor is van de vastgoedmarkt. Het is dan ook maar de vraag voor wie het een zegen is. Volgens mij niet voor de koper, die geen passende hypotheek kan krijgen, en niet voor de verkoper, die als die al een koper vindt met een restschuld naar een andere woning moet.
  Pas jij in zo'n, volgens jou gezegend geval bij?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Johan,

   ik ben toevallig starter, en ik ben blij dat je het zo goed met me voor hebt, maar het enige wat mij over de streep kan trekken om deel te nemen aan het pyramidespel dat ook wel huizenmarkt genoemd wordt, zijn lagere prijzen.
   3 a 4 keer modaal voor een éénsgezinswoning m.a.w. 100-130 duizend dus. Daar wacht ik op, en ik heb geduld.
   In januari komt dat weer een stukje dichterbij.

   Verwijderen
 7. Die starter is alleen van belang in een verticaal geintegreerde markt, ofwel de standaard Ponzifraude waarop iedere bubble is gebaseerd. Als de piramide niet meer volloopt stort het kaartenhuis vanzelf in.

  De oplossing voor de NL huizenmarkt is een horizontale gesegmenteerde markt, waarbij vraaggestuurd gebouwd wordt. De starter kan goedkoop instromen en er hoeft geen schuld op schuld gefinancierd te worden. Helaas levert dit de huidige bouwkolom te weinig op en zullen de vertragingstactieken van belanghebbenden nog wel even doorwerken....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste heer de Bijl,

  Om de voorspelling van de rabobank te volgen is toch echt niet meer nodig dan het op mbo-snappen van een excelsheet met annuiteïtenberekening die laat zien wat het verschil is tussen wel aflossen en niets aflossen. Dus dat er nog meer van de prijs af zal gaan, laten weg zeggen 7%, is toch niet zo moeilijk om in te schatten?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het is een zegen voor het hele land als woningen weer betaalbaar worden. Starters willen geen onverantwoorde extra leningen, maar een betaalbaar huis!

  BeantwoordenVerwijderen