vrijdag 30 november 2012

Keurmerk verhuur

In de nieuwsflits die ik van het blad Vastgoed ontvang zag ik gisteren een initiatief voor een keurmerk voor de verhuurmarkt. Dat zou in principe een goed initiatief moeten zijn, tenminste, dat was mijn eerste gedachte. De verhuurmarkt is behoorlijk ongereguleerd en wij zien daar alle variaties en variƫteiten optreden. Van zeer professionele organisaties met een solide karakter tot bureautjes welke ik nog niet eens een kippenschuur zou toevertrouwen. Laat staan de kippen.

Marktordening
Nou weet ik dat er vanuit meerdere kanten naar deze markt wordt gekeken, alle drie de koepelorganisaties hebben er een visie op en zijn bezig om op hun manier hier aandacht aan te besteden. Zo ook VastgoedPRO. Maar dat dient wel op een zorgvuldige wijze te gebeuren, dus als je iets wilt doen aan (zelf) regulering, dan is dat een pittig traject. En het was daarom verbazingwekkend om te zien dat er ineens een keurmerk is, dus reden om te kijken vanuit welk maatschappelijk initiatief dit keurmerk draagvlak krijgt en verdient.

Wij van WC eend
Het blijkt echter een initiatief te zijn van een paar commerciƫle partijen die op basis van hun eigen werkwijze en mogelijk commercieel belang een eigen stempel hebben besteld en dit een keurmerk noemen. Als ik aan een professioneel keurmerk denk, dan komen daar toch behoorlijk wat eisen en voorwaarden bij kijken.

Palet
Welke opleidingseisen worden gesteld voor het verkrijgen. Welke Permanente Educatie wordt gehanteerd, welke toezicht en naleving is er in deze? Is er sprake van extern auditen, is er sprake van externe en onafhankelijke klachtenafhandeling? Is er sprake van nakomingsgaranties bij overtreding, is er sprake van verhaalsmogelijkheden? Zijn er gedragscodes, is er tuchtrecht? Zijn er aansprakelijkheidsgaranties en voorwaarden, zijn er ethische toetsingen? Zijn er governance beginselen, is er maatschappelijk en politiek draagvlak? Zijn er keurmerk certificaten en door wie worden die gegarandeerd, zijn bedrijven als DNV, KEMA, NEN of ISO betrokken.

Kortom
Er komt veel kijken bij een professioneel keurmerk. En het was jammer om te zien dat daar geen sprake van is, het lijkt meer een goedbedoelde intentie om iets te willen bieden. Maar wel moet worden uitgekeken dat hiermee voor consumenten, huurders en verhuurders, hier geen schijnzekerheid mee wordt geboden. Want aan een keurmerk zonder garanties heb je nu eenmaal niets.
TGIF,

Ed

2 opmerkingen:

  1. Tja, en als je dan ook nog eens een veroordeelde bemiddelaar bent, en blijkbaar de honneurs waar neemt dan is dat inderdaad Wij van Wc Eend. Het moet maar eens afgelopen zijn met dat getater. Huisvestingswet aanpassen en de huurders controle opnoemen, en handhaven op die tenten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is inderdaad de hoogste tijd dat er een Keurmerk in de verhuurbranche komt maar dan wel een keurmerk met kwaliteit.
    Het keurmerk moet volkomen onafhankelijk zijn en niet zoals dit keurmerk dat is opgezet door een verhuurmakelaar en zijn vriendje incassobureau.
    Dit keurmerk zie ik dan ook alleen als een marketingtool en je kunt je natuurlijk afvragen wat de bedoeling is van de verhuurmakelaar die zich hierbij aansluit.

    BeantwoordenVerwijderen