dinsdag 27 november 2012

Makelaar van het jaar 2012. Maar 2013?

Zo mensen, even kijken naar de positieve kant van het leven! Ja, het zijn slechte tijden, ja de verkopen staan onder druk, ja, er wordt weinig verdiend. Maar in slechte tijden komen goede idee├źn boven drijven! Juist in tijden dat de markt tegen zit, gaat het om innovatie, om inzicht, om originaliteit. En eerlijk gezegd is onze markt hier wel aan toe. Zowel voor makelaars als voor taxateurs.

Vroeger
Want het oude adagium gaat zeker op; als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. En de laatste drie a vier jaar was dat niet veel! Het is dan ook een goed initiatief van het vakblad Vastgoed om de Makelaar van het Jaar 2012 te kiezen! Welke collega is onderscheidend bezig, op het gebied van Klantwaarde, Marketing of Specialisatie. Drie onderwerpen die zeer frequent in dit feuilleton worden belicht. Morgen vinden de uitreikingen plaats, om 10.30 ben ik in de regio Arnhem om hier aanwezig te zijn. VastgoedPRO neemt zitting in de vakjury, zelf mag ik in de Raad van Aanbeveling zitten, onder andere met collega van der Ploeg, directeur van VBO Makelaar. Ik zie dan ook uit naar de uitslag morgen!

Toppers
De centrale vraag is natuurlijk, wat is nou een goede makelaar? Zelf ben ik een aanhanger van het Amerikaanse principe. Die makelaar die de hoogste omzet weet te draaien in de kortste tijd. Greed is good, vrij naar Gekko Gordon. Natuurlijk is dat kort door de bocht, dat begrijp ik ook wel. Klantperspectief dient ook mee te tellen, dus eigenlijk zou het moeten zijn dat een topper die makelaar is die het huis tegen de beste prijs in de kortste tijd kan verkopen tegen de minste kosten. Maar hierbij heb ik, zo vlak voor Sinterklaas, nog wel een cadeautje op het verlanglijstje staan. Tegen de hoogst mogelijk courtage!

Belang
Want dames en heren, het consumentenbelang is belangrijk, maar het belang van de makelaar en de taxateur staat bij mij toch echt centraal. En ja, daar hoort een eerlijk verdienmodel absoluut bij, de continuïteit van de onderneming van de makelaar / taxateur vormt hierbij een belangrijk onderdeel. Leuk om te stellen dat de consument alles voor niets moet kunnen krijgen, maar de bakker op de hoek, de slager en de kapper denken hier toch echt anders over. Zo ook de makelaar en de taxateur. Dat zijn (prachtige) vakken, maar geen hobbies, dat zijn beroepen waar betaald voor moet en mag worden.

Verzoek
Dus morgen mag ik Sef Heldens, de hoofdredacteur van Vastgoed, de hand schudden en aanwezig zijn bij de uitreiking voor de Awards van 2012. Waarvoor mijn dank! Maar Sef, mag ik je openlijk een tip geven? De Awards zijn vanuit klantperspectief! Mag ik je vragen om voor volgend jaar een extra Award in te voeren? Een Award voor de Makelaar van het Jaar 2013 die een Innovatief Verdienmodel succesvol weet te introduceren. De consument wordt al zoveel op zijn wenken bediend door mijn achterban. Maar zullen we ons nu eens zorgen maken om de makelaar en de taxateur? Die verdienen dit zo! Nu eens de makelaar en de taxateur centraal!

Ed

1 opmerking:

  1. Beste Ed,

    Dank voor deze feedback. Alle suggesties ter verbetering van dit initiatief verwelkomen wij met open armen. Ik neem dit dan ook zeker mee in de evaluatie.

    Tot bij de uitreiking

    Sef Heldens

    BeantwoordenVerwijderen