donderdag 29 november 2012

Onderzoek Vastgoedmarkt

Soms vallen beetje bij beetje dingen op. Kijk bijvoorbeeld naar de rol van banken inzake de malaise op de woningmarkt. Gekscherend heb ik in dit feuilleton wel eens gemeld dat het verkrijgen van een hypotheek momenteel geen probleem is, zolang je kan aantonen dat je deze niet nodig hebt. Maar het si wel een probleem waar velen, met name starters tegen aan lopen. Met stagnatie op de woningmarkt als gevolg.

Concurrentie
De VEH pleit al tijden voor het openbreken van de starre hypotheek markt in Nederland. Niet alleen zijn de tarieven wel erg nauw aan elkaar verwant, ook zijn deze significant hoger dan in omliggende landen. De positie van de Nederlandse staat inzake steun aan systeembanken werkt concurrentie op de hypotheekmarkt fors tegen, waar anderen van profiteren. Ook het extreme risico-opslag percentage is een doorn in het oog, consumenten betalen duizenden euro’s te veel per jaar.

Alternatief
Banken rekenen de jackpot, willen eigenlijk alleen cherry picking doen en liever geen hypotheken verstrekken waar ook maar de geringste vorm van risico aan zit. Okay, dat is dan een feit. Maar als dan de pensioenfondsen zeggen dat ze een soort van Nationale Hypotheekbank willen oprichten, met een vangnet van NHG, dan schreeuwen de banken moord en brand en is dat onwenselijk. Snapt u het nog?

Opvallend
Dat er dus mogelijk iets mis is op de Nederlandse vastgoedmarkt begint dus ook elders op te vallen. Vandaag kwam daar de berichtgeving van de Europese commissie dat men naar het risico van de Nederlandse vastgoedmarkt wilt kijken. Ik denk dat dit een goed initiatief is. Zie hier het bericht van de EU.

Ed

1 opmerking:

  1. Ik houd mn hart vast Ed. Zo snel de EU of politici zich ergens mee gaan bemoeien gaat het meer fout dan goed. Maar laten we hopen dat het in dit geval wat goeds oplevert.

    BeantwoordenVerwijderen