donderdag 22 november 2012

Ingekomen stukken

Vandaag kreeg ik een mail van collega Remko Schrijver uit Rotterdam inzake zijn schrijven aan minister Blok. Of ik daar wat mee kon. In mijn ogen is zijn verhaal er een dat leeft bij vele andere collega’s. Met zijn toestemming plaats ik zijn oproep dan ook integraal op dit feuilleton, het scherm is aan Remko Schrijver.

Ed
------------
Geachte heer Blok,

In 2010 en 2011 heb ik contact gehad met Betty de Boer aangaande de woningmarkt, maar aangezien u nu minister van wonen bent, richt ik me rechtstreeks tot u in de hoop dat bij uw ministerie de antwoorden te vinden zijn die wij zoeken. Ik ben een makelaar in Rotterdam en kom in mijn dagelijkse praktijk in aanraking met naar wat mij betreft losse eindjes zijn van nieuwe regelgeving. Naar aanleiding van onze informatievoorziening richting klanten zijn wij op een aantal grote struikelblokken gekomen waarbij we uit de markt geen eensluidende antwoorden krijgen.

1. Aftrekbaarheid restschuld.
De restschuld die ontstaat bij verkoop van de eigen woning blijft 5 (wellicht 10 jaar) aftrekbaar. Dit is een goedbedoelde maatregel en zeker nodig in een tijd als deze, maar is enkel relevant voor mensen die na verkoop gaan huren, of een enorm inkomen hebben. Waarom? De hypotheekverstrekkers geven al aan dat zij de financiering voor de restschuld als een schuld in box 3 gaan beoordelen waardoor er volgens veel zwaardere toetsingsnormen mee omgegaan wordt dan wanneer het een box 1 (eigen woning schuld) zou betreffen. Dit leidt tot een enorme afname van de leencapaciteit waardoor mensen alsnog niet kunnen verkopen als zij daarna weer een hypotheek zouden willen aangaan. Die krijgen ze niet…

2. Overgangsregeling ‘oude’ hypotheken.
Met ingang van 1 januari kunnen er geen deels aflossingsvrije hypotheken meer afgesloten worden zonder de aftrekbaarheid te verliezen. Op dit moment leidt dat tot een enorme toename van woningkopers die nog volgens het oude regime willen kunnen kopen. Een bankspaarhypotheek met 50% doelvermogen is een bijzonder fiscaalvriendelijke hypotheek met acceptabele maandlasten. Hoewel er met aflossen helemaal niets mis, kiezen veel kopers toch voor de optie van nu kopen. Dit leidt straks onherroepelijk tot grensgevallen. Koop gesloten in december 2012, hypotheekofferte aangevraagd in december 2012, maar overdracht in januari 2013. Wat zijn de ijkpunten? We horen verschillende signalen; de een zegt dat de offerte aangevraagd moet zijn, de ander zegt dat de ontbindende voorwaarden verlopen moeten zijn. NHG is duidelijk, een offerte aangevraagd op 30 december 2012 is een offerte volgens de oude regels. Maar… welke fiscale regels gaan dan gelden? Behoud je dan de aftrekbaarheid? Wij krijgen er bij NHG en bij de hypotheekverstrekkers geen duidelijk antwoord op. Dus wat moeten wij onze klanten adviseren? Hier kunnen we dus compleet de plank misslaan en mensen dus met enorme problemen opzadelen zolang er onduidelijkheid blijft.

3. Grensgevallen deel II.
Als er een reparatie zou volgen in een (te) laat stadium waarbij de wetgever instelt dat woningen, notarieel overgedragen na 31-12-2013 (en de andere ijkpunten niet te vergeten) onder het nieuwe fiscaal regime van 2013 vallen, waarbij de aftrekbaarheid vervalt, dan hebben ze een volgens NHG toegestane hypotheek volgens de oude situatie waarbij vervolgens de renteaftrek vervalt. Dat zou leiden tot een situatie waarin de huiseigenaar niet meer voldoet aan de eisen van de NHG (lasten worden te hoog ten opzichte van het inkomen) en is er dus onterecht NHG verstrekt. Nog los van het feit dat deze huiseigenaar zijn pas verworven eigendommen weer zou moeten verkopen omdat hij de lastenverzwaring niet kan dragen.

Nu weet ik uit ervaring dat het in Nederland zover niet komt, maar u begrijpt hopelijk de onduidelijkheid hierover. Het is dan ook bijzonder wenselijk als u als minister, in samenspraak met de belastingdienst een duidelijke uitleg geeft van wat nog wel en wat niet meer binnen de oude regeling valt. Als de conclusie is dat er niet meer onder het oude regime geleend kan worden tenzij er voor 31-12-2012 ook juridisch geleverd wordt, dan moeten banken nu geïnstrueerd worden om geen oude hypotheken meer te verstrekken. Linksom of rechtsom moet er duidelijkheid komen, ik hoop bij u een luisterend oor en een daadkrachtig minister te vinden die beseft dat duidelijkheid vóór alles gaat.

Alvast bedankt voor uw reactie, met vriendelijke groet,
Remko Schrijver - Rotterdam

2 opmerkingen:

  1. Oh ik dacht dat ik het alleen verwarrend vond.
    Goed verhaal Remko stuur jij mij de reacties even door. Groeten van je collega's uit Den Haag. Armin Streekstra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. een energie label is klinklare onzin.

    BeantwoordenVerwijderen