vrijdag 14 december 2012

Ontwikkelingen woningmarkt

Over economen bestaand mooie gezegden. Economen hebben een gave, achteraf kunnen ze elke crisis voorspellen. Een econoom kan 10 crisissen 13 keer verkeerd voorspellen. Of een econoom kent de prijs van alles, maar de waarde van niets. Of dat een econoom iemand is die het beter weet dan een andere econoom. Volgens mij gaat dat ook op voor de visie op de woningmarkt.

Voorspellingen
Er zijn economen die voorspellen dat de woningmarkt nog vele, zo niet tientallen procenten zal dalen. In volume en in prijs. Maar er zijn er ook die het omgekeerde beweren. Dat ook voor de woningmarkt het vraag en aanbod principe zal gelden. Er wordt steeds minder tot niet gebouwd, de productie is op een naoorlogs dieptepunt. De stagnatie in woonmobiliteit zorg voor een file aan woningzoeker. Immers, 275.000 te koop staande woningen houdt ook in 275.000 woningzoekers. Tenminste, er vanuit gaande dat niet alle aanbieders dood zijn. Want de meeste mensen neigen naar wonen onder een dak, onder vele bruggen is nog zat ruimte vrij.

Of toch niet?
Ik las daarom met belangstelling het artikel van Mathijs Bouman, macro-econoom, in het Financieel Dagblad van afgelopen woensdag. Zijn kijk op de markt, een nieuw herstel waar het vraag en aanbod principe zal gaan spelen en van invloed zal zijn is nuchter en relativerend. Een woning is nou eenmaal geen aandeel wat je even snel aan en verkoopt. Een woning is een instrument, een bezit met een doel. Waarvan tot op heden, door de jaren, zo niet eeuwen heen, op termijn altijd de waarde is gestegen. L'Histoire se répète , waarom zou de woningmarkt de enige uitzondering zijn? Zowel in de geschiedenis als binnen de economische wetmatigheden? Lees hier het artikel van Mathijs Bouman.
TGIF,

Ed

3 opmerkingen:

  1. Geinig, L'Histoire se répète inderdaad. Echter leert de historie dat prijzen altijd terugkeren naar een inflatiegecorrigeerd gemiddelde waar we nu vér boven zitten en dat vraag en aanbod van woningen nauwelijk of negatief aan elkaar gerelateerd zijn in Nederland.
    Schaarste van krediet echter...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Een woning is een instrument, een bezit met een doel. Waarvan tot op heden, door de jaren, zo niet eeuwen heen, op termijn altijd de waarde is gestegen." Voor inflatie gecorrigeerd dus niet. Plaatje achter deze link zegt genoeg; bijna 400 jaar verleden, stand in het heden, en vrij duidelijke aanwijzingen voor de toekomst: http://hotelivory.files.wordpress.com/2010/08/herengracht21.jpg

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er stonden nog zoᷰn 300000 woningen leeg kan ik me herinneren. Waar wonen die honderduizenden Polen trouwens?

    BeantwoordenVerwijderen