donderdag 10 januari 2013

Een dag niet geleerd.....

VastgoedPRO stelt hoge eisen om toe te treden als lid, maar ook om lid te blijven. Zowel op het gebied van bekwaamheid, normatief handelen als collegiaal functioneren, maar ook op het gebied van kennis en educatie. Omdat wij van mening zijn dat eigen commerciële belangen en kwaliteitseisen vrij snel conflicterend kunnen zijn, hebben wij voor opleiding en kennisontwikkeling geen eigen activiteiten. Hierbij werken wij met partners die diensten en services aanbieden, op het gebied van educatie is dit onze opleidingspartner KPE.

Bezorgdheid
Wel is het zo dat wij merken dat door de marktomstandigheden het investeren in eigen opleiding en ontwikkeling steeds meer onder druk komt te staan. Het gevaar dreigt dat als straks de markt weer wat aantrekt, menig makelaar of taxateur het vet zover tot op de botten heeft moeten afschrapen, dat er schade gaat optreden. Ik vroeg daarom laatst aan Ron Koenen, directeur van KPE, hoe hij daar als opleider nu tegen aan kijkt. Ik geef graag het beeldscherm daarom aan Ron, opleiden en opgeleid blijven in crisistijd, is dat nu essentieel?

Ed
-----------
Als je een dag niet geleerd hebt, heb je niet geleefd
Ron Koenen, directeur KPE

Als opleidingspartner van VastgoedPro heeft Ed mij gevraagd naar mijn visie met betrekking tot opleiden, trainen en bijhouden van kennis. Wanneer moet je investeren? In goede of in slechte tijden? Ik ben van mening dat je altijd moet investeren, niet alleen in materieel, maar vooral in kennis en dat geldt zeker ook in slechte tijden, want bezuinigen op vakinhoudelijke kennis, vaardigheden en gedragsontwikkeling kan desastreuze gevolgen hebben.

Marktomstandigheden
Het is waar dat de Nederlandse vastgoedmarkt het moeilijk heeft. Het woningaanbod is groot en zowel de omzet als de marges staan onder druk. Makelaars moeten de broekriem aantrekken. De verleiding om minder te investeren in de mensen is groot. Maar juist nu is het belangrijk om vakkennis en persoonlijke competenties te verbeteren en/of op peil te houden. Immers, als de markt verandert, moet je er direct bij zijn. Op dat moment is tijd een allesbepalende factor. Wie dan eerst moet bijscholen, mist de boot met alle gevolgen van dien. Investeer voor het te laat is.

Concreet
Compact, efficiënt en praktijkgericht zijn de uitgangspunten voor het overdragen van kennis, vaardigheden en hulp bij gedragsverandering. Kennis is belangrijk, het staat voor kwaliteit en die bepaalt het succes van een onderneming in de markt. Daarom zeg ik altijd: als je een dag niet geleerd hebt, heb je niet geleefd. Opleiden is een investering in tijd, geld en energie. Een cursus of training moet compact zijn, efficiënt, praktijkgericht en natuurlijk gesneden op de maat van de opdrachtgever. Medewerkers moeten er direct mee aan de slag kunnen.

Proces
Op welke wijze dan ook dient de vastgoedspecialist zich te ontwikkelen op de gebieden van kennis, vaardigheden en gedrag. Lezen van vakliteratuur, sparren met collega’s, volgen van cursussen en trainingen zijn mogelijkheden om de ontwikkelingen bij te houden. Ik ben ook van mening dat we samen zowel de verplichte educatie als het opleidingsaanbod up-to-date moeten houden en 100% af moeten stemmen op de verschillende functionarissen, in plaats van aanbodgericht naar vraaggericht.

Actief
Wil je deelnemen aan een van de ronde tafelgesprekken van KPE, mail me dan en je ontvangt een persoonlijke uitnodiging! r.koenen@kpe.nl



4 opmerkingen:

  1. Juist nu er de komende maanden waarschijnlijk toch niets verkocht wordt, lijkt het mij logisch dat de makelaars zich wat breder gaan ontwikkelen. Er gaan waarschijnlijk de nodige kantoren de deuren sluiten, en het is toch wel handig als je dan ook nog wat anders kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inhoudelijk vindt ik het een slechte collumn omdat er alleen maar drogredenen in staan. Er wordt mijns inziens te veel voor eigen parochie gepreekt.

    WAAROM zou ik me laten bijscholen; hoe levert dit geld op en waarom heb ik in de aantrekkende markt hier geen tijd meer voor? En waarom kan ik in een aantrekkende markt niet gewoon doen wat ik deed, gezien het feit dat de woningen dan weer makkelijker worden verkocht? Als daar nou eens antwoord op gegeven kon worden in de collumn..

    Dat wil niet zeggen dat er niet mee gegaan moet worden met de marktontwikkelingen, social media, etc. Maar dat is wat anders dan bijscholing. Waarom bijscholing, buiten het bijhouden van de 'normale' ontwikkeling en juridische veranderingen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Misschien dan toch maar een cursus Nederlands?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het woord collumn wordt door de spellingscontrole op mail en Word wel rechtgezet, daar hoef je geen cursus Nederlands voor te volgen. Helaas bestaat er voor schrijver nog geen inhoudelijke argumentencontrole. En ook daar zijn wellicht goede cursussen voor..

      Verwijderen